Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:12 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Executivul a decis Bugetarii au liber şi pe 2 decembrie

ro

23 Nov, 2016 13:13 5613 Marime text
Guvernul a adoptat în şedinţa dea stăzi, o Hotărâre prin care ziua de 2 decembrie va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul bugetar. Aganjaţii de la stat vor trebui să recupereze ziua liberă de vineri, 2 decembrie, transmite România TV. Potrivit hotărârii Executivului, liberul din 2 decembrie va fi recuperat pe 17 decembrie, în ultima sâmbătă dinaintea Sărbătorilor.
 
Astfel, mulţi români se vor bucura de vacanţă începând cu 30 noiembrie, miercurea viitoare, Ziua de Sfântul Andrei şi până duminică, 4 decembrie.
 
De obicei, astfel de decizii îi vizează în special pe bugetari. Firmele private, care nu pot închide activitatea, în zilele declarate libere de Guvern, trebuie să le acorde angajaţilor timp liber la altă dată.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea prin care ziua de 1 iunie, când se celebrează Ziua Copilului, este declarată zi de sărbătoare legală, devenind astfel zi nelucrătoare la nivel naţional. Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 139  din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii a fost semnată de parlamentari de la toate partidele parlamentare şi a fost adoptată de Parlament în unanimitate. Scopul propunerii legislative este ca de Ziua Copilului, pe 1 iunie, părinţii să beneficieze de o zi liberă, pentru a putea să petreacă mai mult timp cu copiii lor.
 
1 iunie devine astfel a 14-a zi liberă din an, după 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie şi 25 şi 26 decembrie.
 
Sărbători legale în 2017
  • 1 ianuarie (duminică), 2 ianuarie (luni) — Anul Nou
  • 24 ianuarie (marţi) — Ziua Unirii Principatelor Române 
  • 16 aprilie 2017 (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele
  • 1 mai (duminică) — Ziua Muncii
  • 4 iunie ( duminică), 5 iunie (luni)— Rusalii
  • 15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul
Codul Muncii prevede 13 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.
 
Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi ) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni). În 2017, Paştele catoloc pică în aceeaşi zi cu cu Paştele ortodox.
 
Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.

 
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
 
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii