Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:49 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie organizată de Arhivele de Stat ale Rusiei, la Muzeul de Artă Constanţa Consulul general al Rusiei, Mikhail Reva - „Potenţialul relaţiilor româno-ruse încă nu a fost epuizat“ (galerie foto)

ro

12 Jun, 2014 00:00 2723 Marime text
Constănţenii au ocazia să vadă şi să studieze documente unice, aduse de la Arhivele de Stat ale Federaţiei Ruse, acte ce reflectă vizita ţarului Nicolae al II-lea în Constanţa, pe data de 1 iunie 1914. Expoziţia „Consonanţe istorice ruso-române: Centenarul vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa, 1/14 iunie 1914“ este deschisă, de ieri, la Muzeul de Artă din Constanţa.
 
La vernisajul expoziţiei au participat consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, reprezentanţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse în România, ai Arhivei de Stat a Federaţiei Ruse, dar şi ai autorităţilor locale. „Suntem onoraţi să găzduim un asemenea eveniment, care cuprinde documente de o covârşitoare importanţă istorică“, a declarat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa. Consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, a declarat că întâlnirea de acum o sută de ani dintre împăratul Nicolae al II-lea şi regele Carol I a avut o importanţă deosebită în istoria Rusiei şi a României: „Vizita lui Nicolae al II-lea la Constanţa a durat doar o zi. Scopul ei a fost de a găsi soluţii pentru problemele din Balcani. La două luni de la această vizită, a început Primul Război Mondial, care a răsturnat istoria întregii omeniri, a Europei, schimbând soarta lumii. Generaţiile viitoare trebuie să păstreze vie amintirea acestor evenimente istorice. Această expoziţie este rodul muncii istoricilor arhivişti din Constanţa şi Rusia. Potenţialul relaţiilor româno-ruse încă nu a fost epuizat şi trebuie să acţionăm cu fapte concrete“. Expoziţia este organizată cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse în România, al Agenţiei Federale pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente, al Arhivei de Stat a Federaţiei Ruse, al Centrului Cultural Rus al Fundaţiei „Russkii Mir“, al Arhivei Ruse de Stat a Documentelor Cinematografice şi Fotografice, al Arhivei Centrale de Stat de Documente Foto-fono-cinematografice, al Centrului de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu“, precum şi al Muzeului de Artă Constanţa, locul de desfăşurare a evenimentului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii