Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:29 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Actorul Nicu Constantin ar fi împlinit astăzi 76 de ani (galerie foto)

ro

31 Jul, 2014 00:00 6448 Marime text
Născut pe 31 iulie 1938, în Eforie Sud, şi decedat pe 15 septembrie 2009, la București, Nicu Constantin a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie.

Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea, de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu, și a ajuns în România în anul 1910.  Actorul Nicu Constantin îşi amintea că toate casele care existau în fostul oraş Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina şi sosise în Constanţa în 1913-1914, pentru a studia la şcoala greacă din localitate, considerată pe atunci cea mai bună instituţie de învăţământ din Balcani cu predare în această limbă. Ecaterina şi Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 şi au avut şapte copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor şi Lică. După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ştefan, care avea să devină apoi căpitan pe unul dintre cele mai mari petroliere din lume, „Independenţa“, găsindu-şi sfârşitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor. Nicu practica de mic tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, de creveţi la cornet, de ziare, sacagiu. Banii câştigaţi devin, astfel, o sursă serioasă pentru întreţinerea familiei sale.

Activitatea profesională ()

Nicu Constantin a absolvit şcoala primară din Constanţa, Şcoala de Construcţii din Braşov (1942), Şcoala Medie Tehnică de Marină din Constanţa - profil Navigaţie şi motoare, precum şi Şcoala Populară de Arte din Bucureşti. Pentru Nicu Constantin, primele înclinaţii spre lumea artei încep să apară la 12 ani, când avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artişti: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Petre Ştefănescu Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu. Primul spectacol l-a susţinut la Şcoala de Marină din Constanţa, când a făcut parte din grupul „Trio Scaramuţa“. Alături de el mai apăreau atunci colegii săi, Muller, Geanoglu, Muşat, Korfiadis şi viitorul actor Costel Drăgănescu. Între 1960 şi 2000, a activat şi a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“. În perioada 1979-1982, Constantin a fost şi actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian“. În 2001, Nicu Constantin a devenit cetăţean de onoare al oraşului Eforie Sud, fiind decorat cu Ordinul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică. În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate. Dintre filmele în care a interpretat roluri memorabile, amintim: „S-a furat o bombă“ (1962), „Alo, aterizează străbunica!“ (1981), „Secretul lui Bachus“ (1984), „The Prophecy: Forsaken“ (2005), „Ministerul comediei“(1999), „Harababura“ (1990), „Borvizomanii“ (1988), „Muşchetarii în vacanţă“ (1984), „Întoarcere la dragostea dintâi“ (1981) şi multe altele.

Pe când era preşedintele al României, Ion Iliescu i-a conferit artistului Nicu Constantin, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului“, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ puse în slujba artei scenice şi a spectacolului“.

Sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicu_Constantin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii