Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:21 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inaugurare cu fast a Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud Felix Stroe - „Acest obiectiv este un etalon pentru toate staţiile de epurare din România” (galerie foto)

ro

30 Apr, 2013 00:00 3546 Marime text
Sărbătoare mare, ieri, la societatea RAJA SA Constanţa, care a inaugurat Staţia de Epurare ape uzate Eforie Sud, o investiţie de 139.739.789 lei. La eveniment au participat ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, directorul  SC RAJA SA Felix Stroe, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, reprezentanţii BERD şi ai constructorului Beton&Rohrabau CF Thymian Gmbh&Co.KG Germania. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare şi cu flori albe, care au fost împărţite de un grup de copii.

Sub acordurile fanfarei RAJA, panglica a fost tăiată de oficialii celor două ministere, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, de directorul SC RAJA SA, Felix Stroe, dar şi primarul localităţii Eforie, Ovidiu Brăiloiu. „Astăzi este o zi deosebită pentru RAJA SA. Azi este ziua în care inaugurăm Staţia de Epurare a apelor uzate, un obiectiv de o importanţă deosebită, care va asigura ca apele deversate în Marea Neagră să fie curate. Astfel vom avea plaje curate, apele mării vor fi curate şi ele, iar numărul de turişti va creşte. Această staţie este înzestrată cu tehnologii moderne. O putem considera un etalon pentru toate staţiile de epurare din România. Staţia va prelua şi prelucra apele uzate din localităţile Eforie, Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costineşti şi Schitu”, a declarat Felix Stroe. La rândul său, ministrul Rovana Plumb a ţinut să precizeze faptul că până în prezent ţara noastră  înregistrează o rată de absorbţie de 16% a fondurilor europene. „Staţia va asigura şi calitatea apei de îmbăiere. Mai mult, capacitatea tehnică de preluare a apelor uzate poate fi dimensionată, în sensul că pe timp de iarnă va deservi o populaţie de 69.000 locuitori, iar pe timp de vară o populaţie de 140.000 de persoane”, a menţionat Rovana Plumb. Şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a rămas impresionat de staţia de le Eforie Sud. „Acest proiect a fost realizat, deoarece a existat o viziune strategică şi o muncă de cu zi a echipei RAJA. Acest proiect reprezintă un model pentru ceea ce înseamnă Program Operaţional de Mediu. Este un obiectiv ambiţios şi am convingerea că poate fi considerat un semnal ca România poate implementa diferite obiective cu bani europeni”, a adăugat, la rândul său, Eugen Teodorovici. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a reamintit şi greutăţile pe care le-a întâmpinat societatea RAJA SA atunci când a pornit la implementarea acestui proiect ambiţios. „În anul 2004, compania RAJA era în faliment, iar Felix Stroe se lupta ca societatea să supravieţuiască. Atunci am dus o luptă cu toţi miniştri care au blocat acest proiect, care fusese demarat în 2002. Am încercat să-i conving pe toţi că acest proiect trebuie implementat cu fonduri europene”, a concluzionat Nicuşor Constantinescu. Cuvinte frumoase desper RAJA au avut şi reprezentanţii Bănci Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care au afirmat că „RAJA este unul dintre cei mai importanţi şi serioşi clienţi”.

O nouă etapă de progres tehnologic

Staţia de Epurare ape uzate Eforie Sud este o investiţie deosebit de importantă pentru sănătatea populaţiei, a mediului înconjurător şi a zonei costiere, realizată prin POS Mediu şi cofinanţată din Fondul de Coeziune. Realizarea acesteia a fost posibilă prin eforturile susţinute ale operatorului regional SC RAJA SA, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului de Finanţe, Consiliului Judeţean Constanţa şi autorităţilor locale. În aşa fel, societatea RAJA SA Constanţa a marcat o nouă etapă de progres tehnologic, de ridicare a calităţii serviciilor către comunităţile din zonă, premise menite să asigure o dezvoltare durabilă. Proiectul „Reabilitarea şi modernizarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud” este cofinanţat din Fondul de Coeziune, contractul de finanţare fiind încheiat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice la data de 3 martie 2011, la valoarea de 139.739.789 lei. Staţia are o capacitate maximă de 745 l/s. iar dimensionarea capacităţii tehnice de preluare ape uzate s-a făcut pentru 140.000 populaţie echivalentă pe timp de vară şi 69.000 populaţie echivalentă pe timp de iarnă. Obiectivul va prelua şi prelucra apele uzate din localităţile Eforie, Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costineşti şi Schitu. Lucrările au constat în demolarea parţială a fostei staţii, extinderea la capacitatea proiectată, dar şi  introducerea treptei terţiare de epurare, incluzând îndepărtarea biologică a azotului şi fosforului, stabilizarea aerobă şi deshidratarea nămolului. Prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate, Staţia de Epurare Eforie Sud este una din cele mai moderne staţii de epurare din Romania.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii