Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:05 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda comunei Ghindăreşti şi a Ţarului Petru al II-lea

ro

08 Nov, 2014 00:00 9822 Marime text
Ghindăreşti este o comună situată în judeţul Constanţa. Aici trăieşte o comunitate importantă de ruşi-lipoveni. Comuna se află în partea de nord-vest a judeţului Constanţa, în amonte de oraşul Hârşova, pe malul drept al fluviului Dunărea, şi se învecinează la nord cu localitatea Ciobanu, la sud, cu teritoriul comunei Topalu, la vest, cu fluviul Dunărea, la est, cu teritoriul comunei Horia.
 
Legenda povesteşte că Ţarul Petru al II-lea, în urma unei vizite prin Occident, s-a reîntors în ţară, la sfârşit de veac XVI, aducând cu el ţigări, lame de ras şi cartofi, lucruri pe care nu le întâlnise în ţara sa. La întoarcere, a încercat să-i oblige şi pe supuşii săi să-şi dea jos bărbile şi să-şi schimbe caftanele, pentru a intra în lumea europeană. Cei care nu se supuneau regulilor împărăteşti erau supuşi torturii. Mulţi au refuzat să-şi descopere feţele şi s-au refugiat în România, întemeind o mică aşezare, lângă o pădure tânără. Aşa spune legenda că s-a născut localitatea Ghindăreşti, al cărei nume, în traducere, înseamnă „sat nou“.
 
Prima atestare a localităţii datează din anul 1864. De-a lungul timpului, Ghindăreşti a fost când comună, când sat. Statut de comună a avut până în anul 1956, având sub jurisdicţie satele Horia şi Tichileşti. Apoi, rolurile s-au inversat şi Ghindăreşti a ajuns să fie sat, iar sediul administrativ să se mute la Horia. Din 1966, Ghindăreşti este din nou comună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 13 Oct, 2018 16:10 Petr1