Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:52 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda geamiei Esmahan Sultan şi a fiicei sultanului Selim II

ro

07 Mar, 2015 00:00 7447 Marime text
În Mangalia, se află cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România, construit în 1575: geamia Esmahan Sultan. Este înconjurată de cimitirul mahomedan ce cuprinde morminte vechi de peste 300 de ani. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Constanța.
 
Povestea celei care i-a dat numele este însă mai puţin cunoscută. Prinţesa Esmahan (Ismahan, Esma - Han) a fost fiica sultanului Selim II (1566-1574), cel numit Beţivul sau Cel Blond, şi a unei nobile veneţiene, Cecilia Venier Baffo, devenită ulterior sultana Nurbanu. Nepoată a lui Soliman Magnificul şi a celebrei Hurrem, prinţesa Ismahan s-a născut în 1544, iar la 16 ani a fost căsătorită cu Marele Vizir al Imperiului Mehmed Sokollu, care era cu aproape 40 de ani mai în vârstă. În timp ce soţul ei era mai tot timpul plecat, Ismahan a ales să îşi petreacă mare parte din timp în Dobrogea, la Mangalia. În 1575, a ordonat construirea frumoasei moschei, la un an de la moartea tatălui ei. În 1579, a rămas văduvă, s-a căsătorit apoi cu Ali Paşa Kalaylikoz, guvernator de Buda, şi a murit în 1585, la numai 41 de ani. Povestea geamiei pe care a ctitorit-o a continuat însă, rămânând un lăcaş de cult important al imperiului. Pe lângă oamenii de afaceri şi înalţii oficiali ai oraşului, la Esmahan Sultan au fost înmormântaţi şi generali ai Imperiului, foarte probabil, paşi otomani. Dovadă stau pietrele funerare cu turban, realizate în cinstea marilor demnitari. Prinţesa Esmahan a fost înmormântată la Istanbul, în marea moschee Hagi Sofia.

 Istoric

 La construcția moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetății Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman. După 1989, moscheea a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei municipiului Mangalia. În perioada comunistă, lăcaşul de cult fusese năpădit de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câțiva ani după Revoluție, mormintele turcești, vechi de peste 300 de ani, precum și moscheea propriu-zisă au fost recondiționate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt.
 
Sursa: black-sea.travel / wikipedia.org
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii