Ministrul Attila Korodi, în inspecţie la Constanţa „RAJA se încadrează cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene“ (galerie foto)
Ministrul Attila Korodi, în inspecţie la Constanţa: „RAJA se încadrează cerinţelor de absorbţie a fondurilor
15 Oct, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2465
Marime text
SC RAJA SA a fost, ieri, gazda unei vizite de lucru a delegaţiei Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, condusă de ministrul Attila Korodi. Programul a cuprins analiza investiţiilor cu finanţare europeană, realizate prin Programul Operațional Sectorial de Mediu. După ce a vizitat Stația de Epurare Constanța Nord, ministrul Attila Korodi s-a declarat „mulţumit de ceea ce a găsit la RAJA“.
„S-au stabilit la sediul RAJA Constanţa măsuri concrete pentru impulsionarea absorbţiei fondurilor europene şi pentru lansarea cu succes a noului program operaţional pentru investiţii mari“, a declarat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe. „Scopul vizitei noastre este acela de a vedea două mari investiţii majore, finanţate din fonduri europene. Este vorba despre investiţia de la RAJA Constanţa şi despre reabilitare şi consolidarea zonei costiere. Am discutat cu Felix Stroe, care este şi preşedintele Asociaţiei Române a Apei, câteva lucruri importante care vor fi realizate anul viitor. Vom organiza o întâlnire naţională pentru a discuta despre problema nămolului din staţiile de epurare. Prin investiţii, dorim ca staţiile de epurare mari, care sunt consumatoare de energie electrică şi termică, să aibă acces la strategii şi soluţii adecvate. Sunt companii puternice în România care, printr-un management adecvat şi rigurozitate internă, merg pe calendarul propus pe absorbţie şi RAJA Constanţa se încadrează în acest calendar. Acest lucru mă bucură. Dar pentru perioada 2014 - 2020, se schimbă regula jocului. Fondurile europene disponibile pentru îmbunătăţirea calităţii apei vor beneficia de un buget mai mic. Asta înseamnă să creştem cofinanţarea. Ceea ce am găsit la RAJA se încadrează cerinţelor noastre din punct de vedere al absorbţiei de fonduri europene. Sunt mulţumit de ce am găsit aici“, a declarat ministrul Mediului. În concluzie, directorul Felix Stroe a precizat că RAJA are în vedere un proiect pentru Constanţa Nord, care va asigura integral consumul de energie electrică necesar funcţionării unei staţii. În afară de optimizarea fluxurilor tehnologice, inclusiv mărirea gradului de oxigenare, avem în vedere energia electrică. Vom instala, cu bani europeni, panourile solare pe o mare parte din suprafaţa staţiei. Acestea, împreună cu soluţiile tehnologice de ultimă generaţie, vor asigura independenţa energetică a staţiei de epurare. În momentul de faţă, RAJA operează cele mai multe staţii de epurare pe care le deţine un operator de apă din România. Vom avea, în viitorul apropiat, 26 de staţii de epurare, ceea ce înseamnă un consum mare de energie. Sunt convins că vom găsi soluţiile necesare rezolvării acestei probleme cu care se confruntă toţi operatorii de apă“, a mai spus Felix Stroe.
Patru proiecte mari, implementate cu bani europeni
Societatea RAJA SA Constanţa implementează cu succes patru mari proiecte cu o valoare de 283.106.962 de euro. Din această valoare, contribuţia Fondului de Coeziune este de 175.800.148 de euro, a bugetului de stat - 25.804.129 de euro, a bugetelor locale - 3.696.314 euro, în timp ce RAJA SA asigură 76.623.701 euro. De asemenea, se află în etapa finală de pregătire un nou proiect, care va fi implementat tot în această perioadă de programare, valoarea sa fiind de 10.303.299 de euro.
Cele patru proiecte la care facem referire sunt: „Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud“, în valoare de 30.573.168 de euro, „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea de Constanţa - Ialomiţa“, în valoare de 195.578.555 euro, „Canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian“, în valoare de 7.237.629 de euro şi „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov“, în valoare de 49.717.608 euro. Prin realizarea proiectului „Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud“, este deservită o populaţie de 140.000 de persoane. În cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“, au fost realizate 47 de staţii de pompare ape uzate şi şapte de apă potabilă, patru rezervoare, o staţie de clorare, o staţie de tratare a apei potabile, 33 de puţuri, 266.000 de metri de reţea de apă şi 426.000 de metri de canalizare. Acest proiect a fost împărţit în 41 de contracte de lucrări şi cinci contracte de servicii. Prin proiectul „Canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian“, până în anul 2015, se vor executa peste 37.000 de metri liniari de reţea de canalizare şi vor fi dotate trei staţii de pompare. Cel de-al patrulea proiect „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov“, constă în realizarea a 98.342 de metri de reţea de apă, a 109.856 de metri de reţea de canalizare, a unei staţii de epurare ape uzate, a două staţii de tratare a apei potabile şi a 23 de staţii de pompare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii