Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:11 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua Lege a Cimitirelor, Crematoriilor şi Serviciilor Funerare Firmele de pompe funebre, date afară din spitale

ro

12 Jul, 2014 00:00 7375 Marime text
Prezenta lege stabileşte drepturile şi obligaţiile legate de activităţi funerare, cimitire şi crematorii umane şi se aplică cultelor, bisericilor şi comunităţilor religioase, administraţiei publice locale, operatorilor economici, fundaţiilor şi asociaţiilor care deţin în proprietate, în administrare sau în întreţinere cimitire în funcţiune sau închise, opere comemorative sau crematorii umane, persoanelor fizice şi/sau juridice care prestează servicii funerare, precum şi activităţi legate de întreţinerea şi funcţionarea cimitirelor, a operelor comemorative sau a crematoriilor umane.

Legea nr. 102/2014 privind Cimitirele, Crematoriile şi Serviciile Funerare prevede sancţiuni drastice pentru cei care nu îşi îngrijesc mormintele. Astfel, dacă timp de 24 de luni, locurile concesionate nu sunt întreţinute, administratorii cimitirelor au dreptul să le confişte.

Anularea actelor de concesiune nu sunt singurele prevederi deja contestate. Conform legii, administratorii pot retrage dreptul de folosinţă a locului de veci în cazul în care acesta este părăsit sau neîngrijit de mai bine de doi ani, dar şi în cazul neplăţii taxelor în condiţiile prevăzute de contract.

Firmele de pompe funebre nu mai au voie să-şi facă reclamă prin spitale

Totodată, legea face ordine şi printre firmele de pompe funebre. Acestea nu vor mai avea voie să-şi desfăşoare activitatea în interiorul spitalelor. În acest mod, este spart un monopol care s-a creat în ultimii cinci ani. „În instituţiile de sănătate publică, se interzic înfiinţarea şi funcţionarea spaţiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepţia spaţiilor necesare derulării formalităţilor, în cazul decesului produs în instituţia respectivă. Se interzice personalului unităţii de sănătate publică să influenţeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare. Se interzice orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare în incinta instituţiilor de sănătate. La biroul de întocmire a formalităţilor, pentru persoanele decedate în instituţia respectivă, se poate afişa lista alfabetică a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa şi numărul de telefon. Pe teritoriul cimitirului, cu excepţia locului destinat acestui scop, publicitatea serviciilor funerare este interzisă“, se precizează în lege.

Legea nr. 102/2014 privind Cimitirele, Crematoriile şi Serviciile Funerare poate fi citită AICI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Melotina 12 Jul, 2014 09:41 Nu pot sa inteleg exprimarea " administratorii pot retrage dreptul de folosinţă a locului de veci în cazul în care acesta este părăsit sau neîngrijit de mai bine de doi ani" la fel ca si exprimarea "dacă timp de 24 de luni, locurile concesionate nu sunt întreţinute, administratorii cimitirelor au dreptul să le confişte". Intro tara democratica eu nu prea inteleg cum poate exista ideea de confiscare! Inteleg ideea de amenda dar confiscarea e o notiune absurda in democratie!