Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:55 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect-pilot iniţiat de Centrul Antidrog Constanţa Tinerii şi elevii, îndemnaţi să spună „Stop alcoolului şi drogurilor la volan!“ (galerie foto)

ro

05 Apr, 2014 00:00 3015 Marime text
Pentru a preveni consumul de alcool şi droguri de către tineri, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa a dat startul unui proiect-pilot intitulat „Stop alcoolului şi drogurilor la volan! Alege viaţa!“, care va fi implementat în rândul studenţilor şi al elevilor de liceu.
 
Comisarul-şef de poliţie Marius Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, subcomisarul Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier, Adriana Oprea, inspector şcolar adjunct de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, au semnat, ieri, protocolul de colaborare în cadrul acestui proiect. „Peste 80% din populaţia României a experimentat consumul de băuturi alcoolice. Între 2004 şi 2007, cele mai mari valori pentru consumul de alcool actual s-au înregistrat în Moldova şi Bucureşti, iar în 2010, în zona de est a României. În rândul populaţiei de sex masculin, pentru segmentul de vârstă 35-64 ani, se înregistrează procente superioare la toţi cei trei indicatori de prevalenţă. În cazul situaţiei populaţiei de sex feminin, situaţia se inversează, prevalenţa stării de ebrietate în ultimul an şi în ultimele 30 de zile prezentând frecvenţe mai mari în rândul femeilor tinere, comparativ cu cele adulte“, a explicat comisarul şef de poliţie Marius Cristian Oprişan.
Acest proiect-pilot va fi implementat la Universitatea Ovidius, precum şi în şase unităţi şcolare din judeţ. Este vorba despre Colegiul Tehnic Tomis Constanţa, Colegiul Tehnic Pontica Constanţa, Colegiul Tehnic Energetic Constanţa, Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca“, Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ şi Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“. Beneficiarii acestui proiect sunt 250 de elevi şi o mie de studenţi.
481 de constănţeni, morţi în accidente rutiere
 
„Obiectivul strategic numărul 1 al Serviciului Rutier Constanţa este îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului, în special prin reducerea constantă a numărului de victime din accidentele grave de circulaţie rutieră, fiind vizată în acest sens conştientizarea opiniei publice cu privire la modalităţile concrete de evitare a victimizării şi de creştere a gradului de informare a grupurilor ţintă“, a subliniat subcomisarul Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier. Potrivit acestuia, în perioada 2009-2014, în judeţul Constanţa s-au produs 6.657 accidente rutiere, în urma cărora 481 de persoane şi-au pierdut viaţa, 861 au fost rănite grav, iar 7.478 au fost rănite uşor. „Vreau să vă amintesc patru accidente produse din cauza consumului de alcool la volan. În luna noiembrie 2011, un tânăr de 25 de ani, care consumase alcool şi canabis, a provocat un accident mortal pe strada Mircea cel Bătrân. Tânărul a lovit o persoană (antrenorul Vasile Luban) care era pe trotuar. În ianuarie 2012, un tânăr care consumase alcool s-a răsturnat cu maşina în staţiunea Mamaia şi a decedat. În luna noiembrie 2013, o tânără de 19 ani din Constanţa a fost accidentată mortal pe strada Dezrobirii de un tânăr care conducea automobilul având o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel de-al patrulea accident s-a produs în ianuarie 2014, când şase persoane au murit în urma unui accident rutier, produs tot pe fondul consumului de alcool la volan“, a mai spus Ciprian Sobaru.
 
Consecinţele conducerii maşinii sub influenţa alcoolului

 
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare între 1 şi 5 ani. Cu pedeapsa menţionată mai sus se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora. Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.
 
Etapele proiectului-pilot
 
Proiectul va avea următoarele etape: elaborarea unei strategii didactice de către specialiştii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa şi ai Serviciului Rutier, susţinerea activităţilor de prevenire a consumului de alcool şi droguri dedicate celor 250 de elevi şi celor o mie de studenţi, realizarea unui punct de informare cu privire la efectele consumului de alcool şi droguri, în cadrul Universităţii Ovidius, dar şi în fiecare unitate de învăţământ participantă.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii