Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:53 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcolile, obligate să facă publice sumele din conturi Ce spune inspectorul şcolar general Răducu Popescu despre intenţia Ministerului Educaţiei

ro

31 Mar, 2014 00:00 2166 Marime text
Şcolile şi liceele vor fi obligate ca, de săptămâna viitoare, să facă publice sumele pe care le primesc de la primării şi de la Ministerul Educaţiei. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat la emisiunea „Dincolo de ştiri“, realizată de Cristina Ţopescu, că va începe, luni, demersurile necesare pe lângă inspectorate pentru ca toată lumea să cunoască ce bani există în conturile fiecărei şcoli. Inspectorul general de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, profesor Răducu Popescu, a declarat că, deocamdată, nu a primit nicio solicitare în acest sens de la ministerul de resort. „Vom pune în aplicare acest demers atunci când vor primi o solicitare de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Deocamdată, nu am primit nimic. Vom fi transparenţi şi în privinţa finanţării, aşa cum am fost mereu“, a explicat şeful învăţământului constănţean.
 
Ce spune Legea Educaţiei naţionale nr. 1 din 5 ianuarie 2011
 
ART. 8
Pentru finanţarea educaţiei naţionale, se alocă anual din bugetul de stat
şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.
ART. 9
(1) Principiile finanţării învăţământului preuniversitar sunt următoarele:
a) transparenţa fundamentării şi alocării fondurilor;
b) echitatea distribuirii fondurilor destinate unui învăţământ de calitate;
c) adecvarea volumului de resurse în funcţie de obiectivele urmărite;
d) predictibilitatea, prin utilizarea unor mecanisme financiare coerente
şi stabile;
e) eficienţa utilizării resurselor.

(5) Finanţarea de bază a învăţământului preuniversitar se face după
principiul „resursa financiară urmează elevul“, în baza căruia alocaţia bugetară aferentă unui elev sau unui preşcolar se transferă la unitatea de învăţământ la care acesta învaţă, cu respectarea prevederilor alin.
(2) - (4).
(6) Învăţământul poate să fie finanţat şi direct de către operatori economici, precum şi de alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.
(7) Învăţământul poate fi susţinut prin burse, credite de studii, taxe, donaţii, sponsorizări, surse proprii şi alte surse legale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii