Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:41 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei zile de iarnă ne-au scurtat zilele. Şi vor mai fi ninsori (galerie foto)

ro

28 Jan, 2014 00:00 2155 Marime text
Frigul şi ninsorile au pus stăpânire pe Dobrogea. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în judeţele Constanţa şi Tulcea, maximele diurne vor avea variaţii între valori medii de -7 şi 0 grade, iar minimele nocturne se vor menţine relativ constante în jurul unei medii de -8 grade. După data de 30 ianuarie regimul termic va marca o creştere, astfel încât pe 2...3 februarie vor fi temperaturi de aproximativ 4 grade ziua şi 0 grade noaptea, apropiate de cele normale climatologic pentru această dată. În a doua săptămână va avea loc o răcire cu 5...6 grade, iar către finalul intervalului de prognoză temperaturile vor creşte din nou. Vor fi ninsori pe arii extinse pe 27 şi 29 ianuarie, iar în intervalul 2 – 4 februarie vor fi precipitaţii mixte, în general slabe cantitativ.
 
Ieri, circulaţia pe drumurile naţionale şi judeţene s-a desfăşurat cu dificultate. Au fost închise DN 22 (Ovidiu – Mihai Viteazul – limita de judeţ) şi DN 22A (Hârşova - Tulcea), iar pe DN 2A, DN 3, DN 38, DN 39 circulaţia era restricţionată pentru autovehiculele de peste 7,5 tone. De asemenea, DJ 224 este închis între Băltăgeşti şi Crucea, DJ 223 este închis între Capidava şi Topalu, DJ 225 între Mireasa şi Runcu, DJ 226 B între Pantelimon şi DN 2A, DJ 226 între Năvodari şi Combinatul Chimic, DJ 222 între Peştera şi Medgidia şi DJ 223 între Cernavodă şi Hârşova. Sunt închise şi drumurile comunale DC 61 (Siliştea – Seimeni - Cernavodă), DC 63 (Siliştea – Ţepeş Vodă) şi DC 86 (Năvodari - Sibioara), iar DC 77 (Cogealac – Fântânele). Pe toate celelalte drumuri comunale, judeţene şi naţionale care străbat judeţul se circulă în condiţii de iarnă. Totodată, din cauza condiţiilor meteo dificile, o serie de trenuri au fost anulate, altele au fost tractate cu locomotive diesel şi au circulat cu limitare de viteză, înregistrându-se întârzieri. Din cauza fenomenelor meteorologice, pe numărul uni de urgenţă 112 au fost semnalate mai multe avarii la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Astfel, la ora 12:00 situaţia instalaţiilor scoase de sub tensiune şi a clienţilor afectaţi de condiţii meteo deosebite/conform raport ENEL este următoarea: Pecineaga – parţial, Tuzla – parţial, Darabani, Vama Veche – parţial, Gura Dobrogei- parţial, Viroaga- parţial, Dunăreni – parţial. Totodată, reprezentanţii Primăriei Mihail Kogălniceanu au anunţat că localitatea s-a remediat avaria la reţeaua de energie electrică.
 
Măsuri ale Comandamentului de iarnă din Mangalia
 
Comandamentul de iarnă de la nivelul municipiului Mangalia s-a întrunit luni dimineaţă, pentru a stabili măsurile care se impun a fi aplicate ca urmare a condiţiilor meteorologice existente. Administratorul public al municipiului Mangalia, Romulus Dumitrana, şeful Comandamentului de iarnă a declarat că „pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, au acţionat 9 utilaje de deszăpezire atât pe arterele principale, cât şi pe străzile secundare în funcţie de spaţiile existente şi modul în care au fost parcate maşinile. În cadrul întrevederii s-a evaluat situaţia de la nivelul oraşului şi s-a luat hotărârea implicării tuturor factorilor decizionali pentru ca activităţile din localitate să nu fie îngreunate din cauza condiţiilor meteo”. Firma care asigură deszăpezirea în Mangalia a intervenit pe străzi şi a împrăştiat material antiderapant, iar de la ora 04.00 dimineaţa, utilajele din dotare funcţionează permanent pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. Atât în oraş, cât şi în staţiuni funcţionează cele nouă utilaje, dispuse după cum urmează: o lamă în staţiunile Neptun şi Olimp, un buldoexcavator în zona IAS Mangalia, iar restul utilajelor în oraş. Preşedintele Comandamentului de iarnă, Romulus Dumitrana a mai declarat că societatea Polaris este pregătită să suplimenteze numărul utilajelor, dacă va fi nevoie. În depozitele firmei de deszăpezire există suficient material antiderapant, aproximativ 8 tone de nisip cu sare şi aproximativ o tonă de sare, care va fi împrăştiat pe străzi. Toate instituţiile sunt gata să preia cazurile speciale şi să evacueze persoanele înzăpezite, dacă situaţia o impune. De asemenea, reprezentanţii ISU împreună cu cei ai Garnizoanei Mangalia, Poliţiei de Frontieră, Poliţiei Mangalia şi ai tuturor factorilor de decizie de la nivel local sunt pregătiţi să intervină pentru eventuale acţiuni specifice, în cazul în care vor fi solicitaţi. Persoanele care se confruntă cu probleme sau care doresc să semnaleze situaţii grave o pot face la numerele de urgenţă ale Comandamentului de iarnă: 0756. 201. 223; 0756. 201. 224. De asemenea, Garnizoana Mangalia, care va pune la dispoziţie militari pentru eventuale intervenţii, poate fi contactată la numărul de telefon: 0241. 75. 22. 67.
 
Cum s-a intervenit în municipiul Constanţa
 
Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile din ultimele zile, reprezentanţii Primăriei Municipiului Constanţa şi ai SC Polaris SA, au anunţat că ieri s-a acţionat cu 122 de utilaje de deszăpezire(gredere, vole, lame, autospeciale cu braţ ridicător, autobasculante cu braţ articulat şi sărăriţe pentru împrăştierea materialului antiderapant (800 tone amestec de fulgi de clorură de calciu şi nisip), 140 de oameni au degajat manual zăpada din intersecţii sau locuri unde utilajele nu au acces. Persoanele fizice şi agenţilor economici au obligaţia de a îndepărta zăpada din faţa sediilor, a magazinelor şi a locuinţelor, conform HCLM 184/2013. Pentru orice fel de probleme cauzate de timpul nefavorabil, puteţi suna la Dispeceratul Primăriei Municipiului Constanţa, nr. 0241 550055 şi la 0723 633 618 Taran Ştefan, Şef Serviciu-Inspectoratul Municipal de Protecţie Civilă Constanţa sau la numărul 0241- 549-030.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii