Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:42 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu motoreta pe pista de atletism Preluarea stadionului „Farul“, din nou pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local (documente)

ro

27 Oct, 2016 00:00 4316 Marime text
 

Printre proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al municipiului Constanţa de pe 31 octombrie se află şi patru care privesc sportul

După ce, la şedinţa de CL de pe 31 august, proiectul care viza preluarea în administrare de către municipalitate a bazei sportive „Farul“ din Constanţa a fost retras, el va fi acum supus din nou dezbaterii consilierilor. La fel şi proiectul de hotărâre privitor la transmiterea stadionului de rugby din Complexul Badea Cârţan în domeniul public al municipiului Constanţa şi în administrarea CL. Alte două proiecte de hotărâre din şedinţa de peste patru zile se referă la alocarea unor sume către echipele de handbal HC Farul şi HC Dobrogea Sud.
 
Toate cele patru proiecte au fost iniţiate de primarul Decebal Făgădău. Proiectul 25 priveşte „solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea unor imobile situate în municipiul Constanţa, str. Primăverii nr. 2, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, în domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local al municipiului Constanţa“. Este vorba de baza sportivă „Farul“, care, pe 12 iulie 2001, a fost dată în folosinţă gratuită (pe o perioadă de 49 de ani), prin hotărâre de Guvern, Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa, structură sportivă care, luna trecută, a intrat însă în faliment.

Părerea Elisabetei Lipă  

„Sper ca trecerea bazei «Farul» la municipalitate să se rezolve. Eu am încercat să port discuţii informale cu toată lumea şi să explic că poate fi o opţiune foarte bună pentru oraş şi pentru sport în general. Sper ca toată lumea să înţeleagă că este un lucru de care Constanţa are nevoie. Am discutat din nou şi cu doamna ministru Elisabeta Lipă. Şi dumneaei e de părere că e o variantă bună, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local poate asigura cofinanţarea pentru diverse fonduri, poate asigura prin instituţiile şi companiile pe care le are în subordine multe dintre utilităţile pe care le presupune o infrastructură de acest gen. Şi opţiunea noastră, şi părerea noastră e că, din punct de vedere financiar, Consiliul Local are mult mai mari oportunităţi de a sprijini acest efort care înseamnă menţinerea bazei sportive.
 
Categoric, sunt mult mai optimist decât data trecută. Sper ca, dincolo de orice gânduri ale unora sau ale altora, toată lumea să fie conştientă că avem nevoie de această infrastructură sportivă“, a declarat Claudiu Teliceanu, directorul Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa, reprezentanta în teritoriu a Ministerului Tineretului şi Sportului.

„Am scăpat de rozătoare”

Şeful DJST Constanţa a mai spus că, până la o decizie definitivă privind destinaţia complexului sportiv „Farul“, Direcţia şi partenerii săi se preocupă pentru igienizarea şi păstrarea ordinii la stadion, care oricum se află într-o stare de degradare.
 
„Vom semna şi un protocol de colaborare, alături de colegii noştri de la noua echipă de fotbal (n.r. SSC Farul), prin care baza să fie menţinută şi întreţinută până la data la care va exista o hotărâre de Guvern pentru a fi transferată, fie că e vorba de Consiliul Local, fie că va trece la DJST. Suporterii s-au apucat de igienizarea bazei, iar noi am angajat încă o persoană prin care, pe zi, să urmărim cu atenţie fluxul de persoane care intră în zonă, astfel încât să nu mai existe incidente de genul celui când un tânăr inovativ a intrat cu motoreta pe pistă. De asemenea, am scăpat de rozătoare, care a fost un moment delicat, ce putea escalada“, a mai spus Claudiu Teliceanu.

Cineva voia să facă grătar pe stadion

Directorul DJST a arătat că accesul în stadion al constănţenilor care vor să facă mişcare nu este îngrădit, dar se află sub control. În acest sens, se vor emite legitimaţii. „Noi nu limităm accesul în stadion pentru constănţenii care doresc să alerge sau să facă mişcare, însă îl urmărim cu atenţie. Tocmai de aceea, vom emite un card pentru toţi cei care intră în zona pistei de atletism. Accesul este neîngrădit, dar controlat, pentru că aşa e corect, astfel încât ce e acolo, aşa cum e, să fie menţinut în condiţii optime şi utilizat frumos. Nu putem lăsa lucrurile la întâmplare. Nu poate intra oricine să facă orice. Am pomenit de incidentul cu motoreta, dar a fost şi un alt episod neplăcut, când cineva intenţiona să facă acolo un grătar! Ei bine, nu putem permite astfel de acţiuni. Dar, repet, oricine doreşte să facă sport poate face. În plus, am întocmit deja proiect de utilare a zonei din jurul pistei, cu multe coşuri de gunoi, astfel încât oricine vine cu o sticlă de apă pentru alergare să aibă unde să o lase, să nu o arunce aiurea. Încercăm să facem lucrurile să fie cât mai aproape de normalitate“, a punctat şeful DJST Constanţa.

Hotărâri de CJC care nu s-au materializat

Aidoma proiectului 25, proiectul 27 de pe ordinea de zi se referă la „solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea unor imobile situate în municipiul Constanţa, zona Badea Cârţan, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, în domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local al municipiului Constanţa“. În acest caz, este vorba de terenul mare de rugby din Badea Cârţan.
 
„Aflat în administrarea MTS, prin DJST, acest stadion a făcut obiectul, vreme de mai mulţi ani, mai multor hotărâri de Consiliu Judeţean. Cu privire la el ne-am dat acordul transmiterii către CJC, în vederea construirii complexului sportiv, care includea şi sala polivalentă şi care ar fi trebuit să se întindă pe un perimetru atât unde este terenul de rugby, cât şi în zona de după acesta, care aparţine Consiliului Local. Aceste hotărâri de CJC nu au avut însă o finalitate printr-o hotărâre de Guvern de transmitere. Totodată, legea descentralizării, care prevedea şi transmiterea acestui teren, a fost declarată neconstituţională“, a făcut Claudiu Teliceanu un scurt istoric al situaţiei.

Reabilitarea stadionului

În această situaţie, „Consiliul Local a hotărât ca, până la noi modificări cu privire la acest teren, să se rezume la a construi un complex polivalent mai mic, doar pe zona de după stadionul de rugby. Este în derulare un proiect prin care Compania Naţională de Investiţii se ocupă de construcţia sălii polivalente şi de refacerea bazinului de înot. În acest context, am discutat şi s-a luat în calcul inclusiv reabilitarea acestui stadion de rugby, iar această problemă face obiectul celui de-al doilea proiect de CL din şedinţa de pe 31 octombrie care are legătură cu DJST. Este vorba de transmiterea stadionului şi un pic zona de lângă el, adică până la limita acelei alei care înconjoară, care e doar o zonă verde, nu mai mult de atât. Acesta e şi unul dintre motivele pentru care, în ultimii ani, nu s-au alocat bani pentru investiţii acolo, pentru că întotdeauna stadionul de rugby a făcut obiectul acelui proiect de complex sportiv cu sală polivalentă şi nu se puteau investi bani în ipoteza în care legea descentralizării prevedea că el pleacă şi se va reconstrui întreg complexul“, a punctat Claudiu Teliceanu.

FC Farul, precum Pasărea Phoenix

În ce priveşte stadionul Farul, directorul DJST Constanţa a mai spus că, în momentul de faţă, „ne aflăm într-un proces de evaluare a bazei, astfel încât, în momentul în care se va pregăti hotărârea de Guvern, să nu existe niciun impediment. Ne străduim să avem toate lucrurile în regulă din punctul de vedere al documentaţiei. Dar hotărârea nu poate fi iniţiată în afara acordului pe care Consiliul Local trebuie să-l dea. Nu poţi da cu forţa cuiva ceva ce nu-şi doreşte să primească. De aceea, eu sper ca, pentru binele sportului şi al constănţenilor, aceste două hotărâri de Consiliu să fie aprobate şi, fireşte, CLM să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile pe care şi le asumă, că nu e o soluţie ca baza sportivă să-şi schimbe administrarea şi atât. Promisiunea şi dorinţa de preluare sunt tocmai în ideea de a investi acolo, pentru că, de când FC Farul a fost cedat de către Gheorghe Bosînceanu, lucrurile au luat o traiectorie descendentă şi am ajuns în situaţia de acum, cu un club în faliment, în dizolvare, cu o echipă care nu mai există şi cu un simbol care este pe cale să dispară. Dar poate că va renaşte din propria-i cenuşă, precum Pasărea Phoenix“.                   

Bani pentru handbal

Proiectele de hotărâre 31 şi 32 se referă la modificarea a două HCL privind alocarea unor sume din bugetul local pentru finanţarea activităţii sportive în anul competiţional 2016-2017 a Asociaţiei Handbal Club Dobrogea Sud Constanţa, respectiv a Asociaţiei Club Sportiv Handbal Club Farul Constanţa.

HC Dobrogea Sud vrea 3.000.000 de lei pentru anul 2016

Pentru finanţarea activităţii sportive a HC Dobrogea Sud în anul competiţional 2016/2017, s-a alocat prin HCL nr. 215/29.07.2016 suma de 4.400.000 de lei şi a fost încheiat contractul de finanţare nr. 117424/22.08.2016. Articolul 3, alineatul 2 din contractul de finanţare prevede că în acest an structurii sportive i se va aloca în tranşe suma de 2.200.000, pentru perioada aferentă anului 2016. Iar în 2017, se va aloca, tot în tranşe, diferenţa de 2.200.000 de lei, pentru perioada aferentă anului 2017. HC Dobrogea Sud a solicitat însă modificarea valorilor sumelor ce vor fi alocate, astfel: 3.000.000 de lei pentru perioada aferentă anului 2016 şi 1.400.000 de lei pentru perioada aferentă anului 2017, din pricina faptului că scopul şi obiectivele specific sunt completate cu următorul conţinut: „Competiţia Divizia A - formarea şi instruirea jucătorilor tineri într-un meciu profesionist, pentru a face uşor pasul spre marea performanţă”. În acest sens, a fost iniţiat pentru dezbatere şi aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea HCL nr. 215/29.07.2016, astfel încât HC Dobrogea Sud să i se aloce în 2016 3.000.000 de lei, iar în 2017, pentru perioada aferentă închiderii anului competiţional 2016/2017, diferenţa de 1.400.000 de lei.

Şi HC Farul solicită modificarea distribuirii sumei alocate

Şi HC Farul Constanţa solicită modificarea distribuirii pe tranşe a sumei alocate prin HCL nr. 216/29.07.2016. Pentru finanţarea activităţii în sezonul 2016/2017, s-a alocat prin respective hotărâre de Consiliu Local suma de 1.600.000 de lei. A fost încheiat contractul de finanţare nr. 118313/24.08.2016, iar la articolul 3, alineatul 2, se specifică faptul că, în 2016, HC Farul i se va aloca în tranşe suma de 800.000 de lei (pentru perioada aferentă anului 2016), iar în 2017 se va aloca diferenţa de 800.000 de lei (pentru perioada aferentă anului 2017). Ca şi HC Dobrogea Sud, şi HC Farul a solicitat modificarea valorilor sumelor, astfel: 1.200.000 de lei pentru perioada aferentă anului 2016 şi 400.000 de lei pentru perioada aferentă anului 2017, pentru atingerea obiectivului propus. În această situaţie, a fost iniţiat spre dezbatere şi aprobare proiectul de hotărâre privind modificarea HCL nr. 2016/29.07.2016, astfel încât HC Farul să i se aloce în 2016, în tranşe, suma de 1.200.000 de lei, iar în 2017 diferenţa de 400.000 de lei.         

Sursa foto: Facebook (SSC Farul Constanţa)   

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii