Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decarul echipei naţionale de juniori Mânzul pur-sânge al Farului „cântă” pe gazon precum Ferdi Tayfur (galerie foto)

ro

06 Apr, 2013 00:00 5187 Marime text
Mezinul echipei de fotbal Farul Constanţa e plin de talent. Ferdi Ghenciu are doar 17 ani, însă aceasta nu l-a împiedicat să înscrie un gol de kinogramă la Liga a 2-a, în deplasare, şi să dea o pasă decisivă în returul cu aceeaşi echipă, CS Otopeni. Zilele trecute, a debutat la echipa reprezentativă Under-18 a României, unde selecţionerul Ionel Augustin i-a oferit tricoul celui care leagă jocul.

Ferdi Ghenciu este din cartierul Farului, locuieşte la doi paşi de stadion. Nici nu deschisese bine ochii când a venit la meciurile echipei. „Marinarii” jucau în Liga 1, iar puştiul stătea în spatele porţii lui George Curcă şi returna mingile. Mai juca şi fotbal şi îi ameţea pe toţi pe teren. Cel care l-a remarcat prima dată a fost Paul Ciocănescu, maseurul Farului de atunci, care l-a chemat la pregătire. Bucuria lui Ferdi. Avea doar şapte ani când a început fotbalul. La Farul a fost antrenat de Vasile Mănăilă, Iosif Bukossy, Mihai Turcu, Ştefan Petcu (cel cu care avea să lucreze apoi şi la Academia Hagi) şi Constantin Mareş. Toţi i-au rezervat rolul mijlocaşului ofensiv, Ferdi fiind un jucător tehnic, bun pasator, care loveşte bine mingea cu ambele picioare. Un punct puţin mai slab este însă lipsa vitezei. Cu Farul, a disputat un turneu final de Campionat Naţional, dar şi alte competiţii, fiind mereu remarcat. La o întrecere la Galaţi, a fost desemnat cel mai bun jucător. La 14 ani, a ajuns la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, unde a petrecut trei ani. Aici a cucerit titlul de campion naţional de juniori, cu antrenorul Lucian Marinof pe bancă. „Perioada petrecută la Academia Hagi mi-a folosit foarte mult. Am avut ce învăţa. Domnul Hagi îi ajută foarte mult pe jucători, pune pasiune în tot ce face. Îi mulţumesc pentru cum s-a purtat cu mine”, spune Ghenciu.


Cum a marcat la Otopeni

În acest sezon, s-a întors la Farul. Revenirea în strada Primăverii a coincis cu debutul la Liga a 2-a, în meciul cu Sportul Studenţesc din tur, când a jucat zece minute. În partida următoare însă, a dat lovitura. Farul a pierdut cu 1-3, iar Ferdi a marcat golul oaspeţilor. Şi ce gol! „Am punctat cu un şut de pe la 25 - 30 de metri. Mi-a pasat Săceanu, din preluare am intrat cu mingea în interior, mi-am pus-o pe dreptul şi am şutat în diagonală”, povesteşte puştiul faza primei sale reuşite pentru Farul într-un meci oficial. În retur, în partida cu CS Otopeni de la Constanţa, încheiată la egalitate, 1-1, Ferdi a lovit iar. Folosit titular, i-a pasat decisiv lui Sergiu Popescu la golul „marinarilor”. Isprăvile lui Ghenciu de la Farul au ajuns şi la urechile şi la ochii selecţionerului echipei naţionale Under-18 a României, Ionel Augustin, care l-a convocat la dubla amicală cu Finlanda. Constănţeanul a jucat în a doua partidă, când antrenorul l-a folosit titular, oferindu-i tricoul cu numărul 10. Ghenciu a fost schimbat însă la pauză. „În primul meci, am câştigat cu 2-0, iar în al doilea a fost egal, 1-1. Ne-am confruntat cu jucători bine făcuţi fizic, agresivi, dar ne-am descurcat. În ce priveşte evoluţia mea, era loc şi de mai bine. Am gânduri mari la Naţională. Vreau să mă pregătesc bine, să joc la Farul şi să fiu convocat şi în continuare la lot. Tind şi spre reprezentativa Under-21. Visul meu e să joc în Liga 1, iar apoi, dacă voi da randament, să merg şi mai sus”, punctează Ferdi Ghenciu, care, înainte de echipa Under-18 a României, mai fusese convocat şi la alte loturi de juniori.


Şi-a tatuat numele mamei şi al unui frate

Ferdi mai are doi fraţi, David (în vârstă de trei ani) şi Cosmin (de 11 ani, care face şi el fotbal, la grupa lui Ion Constantinescu de la Şcoala de Fotbal Farul 2010). Ferdi are şi doi unchi în fotbal, Vişan şi Nicu Creţu, de la Delta Tulcea, care sunt fraţi (de tată) cu mama faristului, Leanţa. Prenumele decarului echipei naţionale de juniori vine de la „Ferdi Tayfur”, un cântăreţ, actor şi compozitor turc, ce îi plăcea în mod deosebit lui Leanţa. Ferdi ţine foarte mult la părinţii şi la fraţii săi. Pentru a-şi arăta iubirea, şi-a făcut două tatuaje pe mâini. Pe antebraţul drept, are scris prenumele mamei, iar pe cel stâng pe cel al lui David, dar în chineză. Familia lui Ghenciu nu are o situaţie strălucită, părinţii Leanţa şi Gheorghe nelucrând, dar Ferdi a avut norocul de a fi fost luat de mic sub aripa protectoare de un prieten al tatălui, Nicolae Paniţa, care îl ajută mult. „Coli a copilărit cu tata în cartierul Coiciu. Printre altele, mă sprijină financiar, mi-a cumpărat ghete de joc, iar ultima dată mi-a dat bani de drum pentru deplasarea la Naţională”, îi este recunoscător Ferdi binefăcătorului său.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii