Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:53 25 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei rugbyşti şi un fotbalist Toţi cei patru băieţi ai unei familii din Topraisar sunt sportivi (galerie foto)

ro

10 Oct, 2013 00:00 18998 Marime text
Soţii Viorel şi Mihaela Strătilă sunt în al nouălea cer. Dumnezeu i-a binecuvântat cu patru copii, toţi băieţi, care le dau, zi de zi, motive de fericire. Sunt frumoşi, sănătoşi, iar doi dintre ei - binecunoscuţi, graţie rugby-ului, în lumea sportivă din România. Ce şi-ar putea dori mai mult o mamă şi un tată?
 
Comuna constănţeană Topraisar se mândreşte cu familia Strătilă. Toţi cei patru băieţi ai lui Viorel şi ai Mihaelei fac sport. Trei dintre ei, Sabin (18 ani), Damian Cristian (17 ani) şi Viorel (14 ani peste o lună) sunt rugbyşti, iar Andrei Mihăiţă (16 ani) practică fotbalul. Sabin şi Damian sunt la Constanţa, iar ceilalţi doi activează la Topraisar. Dintre ei, cel mai sus, până acum, a ajuns Sabin, urmat îndeaproape de Damian, ambii fiind internaţionali de juniori ai României. Povestea lor este simplă, una şablon chiar, ca atâtea altele care vorbesc de performerii porniţi de jos.

Doi băieţi obişnuiţi de la ţară, îndrumaţi la oraş de profesoara lor de educaţie fizică, Levantiţa Andronache (fostă handbalistă, campioană naţională de junioare cu CSS 1 Constanţa), la profesorul Emil Dumitrescu, de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa. Sabin era în clasa a opta, iar Damian într-a şaptea. Întâlnirea cu rugby-ul i-a sedus pe cei doi fraţi, care au început antrenamentele, cu primele mişcări şi cu schemele de bază. Totul a mers foarte bine pentru Sabin, până când a văzut primul meci. Nu credea că rugby-ul presupune aşa ceva, astfel că s-a speriat şi a intenţionat să renunţe. O lună chiar s-a lăsat. Damian a tras însă de el, până l-a convins să revină şi să renunţe definitiv la fotbal, pe care-l practica la Topraisar, la echipa Unirea, unde juca şi la juniori (atacant), şi la seniori (mijlocaş central). Învingându-şi temerile, Sabin a devenit apoi un rugbyst valoros. Pe teren se luptă ca un leu. E atât de bun încât a fost convocat şi la echipa naţională de juniori. La lotul de până în 18 ani a activat continuu timp de un an şi jumătate, iar în martie 2013, alături de un alt sportiv de la LPS, Dumitru Papaiane, a participat la turneul final al Campionatului European de la Grenoble (Franţa), unde România s-a clasat pe locul cinci în seria A (al doilea eșalon valoric). Cei doi constănţeni au fost titulari în toate meciurile, iar Strătilă a reuşit patru eseuri de-a lungul competiţiei: două cu Belgia şi câte unul cu Cehia şi Rusia. Sabin a fost convocat acum la lotul U-19 (rugbyşti mai mari cu un an ca el), iar mâine va pleca într-un stagiu de pregătire la Snagov (până pe 4 noiembrie), care pregăteşte evoluţia de la Campionatul European din Portugalia.
 
Aur, argint şi bronz naţional
 
La LPS, Sabin şi Damian sunt coechipieri în formaţia U-19, iar până acum au jucat mereu în aceeaşi echipă. Postul de bază al lui Sabin este cel de fundaş, dar se descurcă foarte bine şi ca centru sau aripă. Damian evoluează la închidere (numărul 8). De când au venit la LPS, au lucrat la acest club cu Emil Dumitrescu, Dumitru Bucur, Adrian Pllotschi şi Virgil Năstase. Palmaresul lor e şi el unul bogat: medalie naţională de aur la Under-16, argint la U-17 şi bronz la rugby în 7 la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. Iar în acest sezon, atât la rugby în 15, cât şi la rugby în 7, LPS face ravagii în România. La rugby în 7, a încheiat pe locul întâi cele două turnee jucate până acum, la Bârlad şi Focşani, iar la rugby în 15 rezultatele au fost: 5-0 cu CSS Bârlad, 3-3 cu Metrorex Bucureşti şi 22-13 cu Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”. Atât Sabin, cât şi Damian locuiesc în internatul de la LPS. Idolii din rugby ai lui Sabin sunt românii Cătălin Fercu şi Valentin Calafeteanu şi australianul (născut în Noua Zeelandă) Quade S. Cooper.
 
Rezervă în Superliga seniorilor
 
Sabin Strătilă are dublă legitimare, LPS - RCJ Farul Constanţa, iar la anul, după încheierea junioratului, va trece la a doua echipă. De altfel, tânărul fundaş a fost introdus deja în atmosfera de la Farul, pregătindu-se toată vara cu această formaţie, dar neapucând să debuteze în Superligă. I s-a spus că încă nu e pregătit fizic pentru primul eşalon al seniorilor, dar a fost rezervă în două partide din play-off, cele cu Steaua şi RCM Timişoara. „Abia aştept să joc pentru Farul. E visul oricărui rugbyst constănţean”, arată Sabin. Damian Strătilă este component al lotului naţional Under-18, iar în urmă cu o lună a fost în turnee în Polonia şi Ucraina. În curând, va pleca din nou la Naţională, alături de el fiind convocaţi la U-18 alţi doi jucători de la LPS Constanţa, Ciprian Grigoraş şi Andrei Damian. Cel mai mic dintre fraţii Strătilă a început rugby-ul cu antrenorul Adrian Pllotschi la Topraisar. Viorel este la început şi spune că îi place sportul cu balonul oval. Avându-i ca modele pe Sabin şi Damian şi ţinându-se de treabă, sunt toate şansele ca şi Prâslea Strătilă să ajungă cineva în rugby. Cel de-al patrulea frate, Andrei Mihăiţă, s-a orientat către fotbal, fiind portarul echipei din Topraisar, care joacă în Liga a IV-a. Părinţii celor patru vin la meciuri pentru a-şi urmări copiii ori de câte ori au ocazia. Tatăl lucrează la Topraisar în agricultură, iar mama este casnică.
 
Are colecţie de porumbei

 
Pe lângă rugby, Sabin Strătilă mai are o mare pasiune: porumbeii, de care se îngrijeşte la Topraisar. Are în jur de 30 de păsări, de diferite rase (jucători, voiajori, King, rotari), iar când ajunge acasă (destul de rar) nu se mai satură privindu-i şi admirându-le coloritul. „E o plăcere să-i priveşti. Jucătorii fac fel de fel de giumbuşlucuri în aer. Porumbeii King sunt mari, aproape cât găinile”, spune Sabin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sandru ionela madalina 14 Oct, 2013 19:52 felicitarii baieti ma bucur pentru voi va urez mult succes pe mai departe si sa ajungeti cat mai sus va pwp :* :*