Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:39 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#scrieDobrogea Urmele holerei și ale războiului la Constanța, într-un monument „păzit“ de cocoșul galic (galerie foto)

ro

11 Dec, 2017 00:00 4134 Marime text
Dobrogea este pământ udat cu sângele martirilor care au viețuit aici în primele veacuri creștine, dar și cu al celor care și-au pierdut aici viața în vremuri tulburi, căzuți la datorie, în slujba patriei. Numai în Cimitirul Central din Constanța își dorm somnul de veci peste 1.200 de militari români, germani, sovietici, francezi și turci.
 
Tot în Cimitirul Central există un vechi monument, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, închinat soldaților francezi care au luptat în Războiul Crimeii și care au căzut pradă, între anii 1854-1855, unui flagel probabil la fel de devastator și absurd precum confruntările armate: holera.
 
Osemintele unor soldați francezi, identificate după butoni și resturi de uniforme, au fost descoperite la Constanța în anul 1892 cu prilejul săpăturilor realizate pentru fundația Cazinoului. Un an mai târziu, Franța, prin reprezentanții ei, a solicitat primăriei un loc în cimitirul comunal, pentru un monument al soldaților francezi morți la Constanța. Monumentul, în cripta căruia au fost adăpostite osemintele omenești, a fost inaugurat la 8/20 mai 1894, în vechiul cimitir ortodox al orașului, situat la intersecția străzilor Țepeș Vodă cu I.G. Duca. La evenimentul comemorativ au fost invitate să ia parte toate autoritățile locale din oraș, prima imagine a osuarului fiind surprinsă de primul fotograf al Constanței, consul și viceconsul în acest oraș, Anatole Magrin (1858-1928). Opt ani mai târziu, în 1902, cu prilejul unor lucrări de modernizare a bulevardului Elisabeta, au ieșit la iveală și alte oseminte ale soldaților francezi răpuși de holeră. 12 ani mai târziu, în 1924, Consiliul Comunal Constanța a luat hotărârea de a muta osuarul soldaților francezi în noul cimitir al orașului, actualul Cimitir Central.
 
Monumentul propriu-zis, din marmură, este așezat pe un postament proeminent, din piatră, sub forma unui tumul, pe înălțimea căruia este săpată ușița osuarului. Pe coloana din marmură a mausoleului, care se înalță sub forma unui obelisc, se află scris în limba franceză: „La France à ses soldats morts pour la Patrie. 1854-1855“, iar în vârful monumentului este amplasat cocoșul galic, simbol al spiritului francez, care a trecut prin clipe grele la Constanța, fiind furat de mai multe ori de către hoții de fier vechi.
 
La baza din marmură a monumentului a fost așezată o plăcuță din marmură albă datată (10 aprilie 2014) pe care scrie, cu majuscule, în franceză și română: „Dans le caveau situé sous ce monument se trouvent les ossements des soldat français morts en Dobroudja pendant la Guerre de Crimée“ / „În cavoul situat sub acest monument se găsesc osemintele soldaților francezi morți în Dobrogea în timpul Războiului din Crimeea“.



Reintegrarea Dobrogei în graniţele statului român a însemnat pentru provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră racordarea la ritmul de dezvoltare al ţării. Odată cu o administraţie nouă, a urmat o îndelungă perioadă de adaptare la modernitate, însoţită de entuziasm edilitar. Constanţa, ca parte importantă a Dobrogei, a început să se dezvolte. S-a construit mult, s-au făcut investiţii. În urma săpăturilor impuse de proiecte edilitare şi de noi construcţii, pământul anticului Tomis şi-a arătat generozitatea, lăsând să iasă la iveală adevărate comori. Şi astăzi, pământul pe care călcăm este înţesat de vestigii încă neştiute. Aici s-au înălţat edificii cu care trebuie să ne mândrim, cât încă le mai avem. Pământul acesta, binecuvântat cu deschidere la Marea Neagră, a fost călcat de oameni de valoare cărora li s-au înălţat busturi, a fost scăldat de sângele eroilor cărora li s-a înălţat monumente, spre veşnică neuitare.

De aceea, ne propunem, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, iniţiat de ZIUA de Constanţa, să readucem la lumină oamenii, întâmplările, legendele şi istoria oraşului. Să descoperim Constanţa aşa cum este: frumoasă, fascinantă, misterioasă. Să o scoatem din uitare, să o preţuim, să o iubim, să ne mândrim cu ea!


Proiectul #SărbătoreşteDobrogea este dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi celor 17 ani de activitate jurnalistică pe care ZIUA de Constanţa îi sărbătoreşte anul acesta.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Pe 23 noiembrie, în cadrul proiectului jurnalistic #sărbătoreşteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“, pe care vă invităm să o exploraţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii