Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum au fost cheltuiţi banii judeţului? Tăcere totală! Directorii structurilor subordonate CJC nu spun ce au făcut cu banii. DNA-ul a intrat pe fir (documente)

ro

23 Jan, 2014 00:00 2726 Marime text
Lipsă totală de transparenţă la nivelul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), instituţie al cărei şef, social-democratul Nicuşor Constantinescu, se află, din cauza unor plăţi nelegale, încă de săptămâna trecută, sub urmărire penală!
Şi tocmai despre plăţi, despre sumele de bani din bugetul judeţului şi cum au fost acestea cheltuite, am aşteptat, mai bine de două luni, un răspuns din partea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJPD) - instituţie subordonată CJC şi a SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL, în speţă SRL-ul CJC.
 
Două răspunsuri şi absolut nicio informaţie
 
Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, a transmis, pe ultima sută de metri, după 30 de zile de aşteptare, în data de 4 decembrie 2013, răspunsul în cazul a două adrese formulate de cotidianul ZIUA de Constanţa cu privire la sumele de bani de care au dispus, între anii 2012 - 2013, RAJDP şi Domeniul Public şi Privat Judeţean. Răspunsul CJC la cele două adrese nu oferea absolut nicio informaţie. Din contră, CJC pasa chestiunea în curtea celor două instituţii. Atât în cazul Regiei de Drumuri, cât şi în cel al Domeniului Public şi Privat, CJC ne-a comunicat faptul că „informaţiile de interes public” solicitate de cotidianul ZIUA de Constanţa, „nu sunt gestionate de către instituţia noastră”.
 
Refuză categoric să ofere date
 
Ca atare, a doua zi, pe data de 5 decembrie 2013, ne-am adresat celor două structuri (RAJDP şi Domeniul Public şi Privat Judeţean), în încercarea de a afla câţi bani şi ce cheltuieli au avut acestea, în perioada 2012 - 2013. Ne-am lovit însă de refuzul categoric al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, condusă de directorul social-democrat Adrian Gâmbuţeanu, şi al SC Domeniul Public şi Privat Judeţean, a cărei şefie este asigurată de Ionuţ Clipea. În prima adresă am solicitat SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL să ne prezinte centralizatorul investiţiilor realizate sau în curs de realizare în perioada 2012 - 2013 în judeţul Constanţa, cu menţionarea obiectivului, a localităţii şi a sumei alocate şi cu numele societăţilor cărora le-au fost acordate lucrările de investiţii. În cea de-a doua a fost cerut centralizatorul investiţiilor realizate sau în curs de realizare de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, în perioada 2012 - 2013, în judeţul Constanţa, cu menţionarea obiectivului şi a sumei alocate şi cu numele societăţilor cărora le-au fost acordate lucrările de investiţii, precum şi centralizatorul achiziţiilor realizate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, în perioada 2012 - 2013, şi sumele alocate pentru fiecare achiziţie în parte.

Pe data de 5 ianuarie 2014, s-au împlinit 30 de zile de la transmiterea adreselor, termenul legal în care, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, trebuie să fie oferit un răspuns. Niciuna dintre structurile CJC nu a făcut acest lucru. Un demers firesc al cotidianului ZIUA de Constanţa de a afla cum a gestionat CJC prin structurile subordonate banii judeţului a fost urmat, după un răspuns al CJC, care nu ne-a oferit absolut nicio informaţie, de o tăcere totală din partea RAJDP şi Domeniului Public şi Privat Judeţean, structuri coordonate de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, pe numele căruia DNA a început săptămâna trecută urmărirea penală.
 
Uşi închise şi pentru Curtea de Conturi
 

Să nu uităm că aceleaşi instituţii, în speţă CJC şi RAJDP, care refuză să comunice public cum a cheltuit banii judeţului, s-au opus anul trecut controlului Curţii de Conturi.
Camera de Conturi Constanţa, instituţie de control financiar, a încercat în perioada mai - iunie 2013, fără sorţi de izbândă, să verifice activitatea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri. Camera de Conturi s-a lovit de refuzul ambelor instituţii. Mai precis, RAJDP-ul, cel vizat de control, a pasat problema în curtea Consiliului Judeţean Constanţa, iar Consiliul Judeţean a respins vehement verificarea instituţiei de control financiar.
 
DNA, pe urmele plăţilor nelegale efectuate către RAJDP şi către Domeniul Public şi Privat Judeţean
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au început miercuri, 15 ianuarie, urmărirea penală faţă de Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. În dosarul şefului CJC apar şi numele celor două structuri, RAJDP şi Domeniul Public şi Privat Judeţean. Mai precis, în Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că „învinuitul Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare de 1.239.987,60 de lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean «Caravana estivală a Judeţului Constanţa»”.

Potrivit procurorilor, cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 şi nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA. În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile tehnico-economice prevăzute de lege (devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localităţi şi conformitatea acestora cu cerinţele proiectului, pe de o parte, şi date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate, pe de altă parte). Tot la capitolul plăţi nelegale este trecută şi suma de 1.054.405,98 de lei, rezultată ca urmare a faptului că Nicuşor Constantinescu „a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal”. Tot cu referire la împăduriri, procurorii vorbesc de o plată nelegală de 5.761.749,06 de lei, „reprezentând o plată pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de hectare din comuna Independenţa, judeţul Constanţa, în condiţiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în anul 2011”.


La capitolul plăţi nelegale se înscrie şi suma de 1.650.925,04 de lei, „reprezentând plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG numărul 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice”. Toate faptele sus menţionate s-au petrecut în cursul anului 2012, reţin procurorii, de altfel unul dintre anii în cazul căruia cotidianul ZIUA de Constanţa a încercat, fără sorţi de izbândă, să afle cum au fost cheltuiţi banii judeţului, lovindu-se de refuzul preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, al directorului RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, şi al directorului Domeniul Public şi Privat Judeţean, Ionuţ Clipea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii