Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:11 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Salariile majorate readuc „fonciirea“ în satele din România!?

ro

28 Sep, 2017 00:00 2876 Marime text
Majorările salariale aplicate în administraţia publică locală au ajuns, în unele comune ale ţării, să genereze probleme financiare.
 
Intrată în vigoare la 1 iulie, noua lege a salarizării a stabilit indemnizaţii mai mari pentru primari, viceprimari şi şefi ai consiliilor judeţene. Totodată, a lăsat la latitudinea consiliilor locale salariile funcţionarilor din administraţie, singura condiţie pusă fiind ca acestea să nu depăşească indemnizaţia unui viceprimar, deja hotărâtă prin lege.
 
Bucuria generată de normativ avea să pălească în curând. Nu cu mult timp în urmă, îl auzeam pe preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, spunând că, cel mai târziu în luna noiembrie, în comunele din România nu vor mai fi resurse financiare pentru plata salariilor majorate conform noii legi a salarizării. Trebuie să recunosc, m-am gândit şi eu la această posibilitate, având în vedere faptul că nenumărate primării din mediul rural nu au bugete nici cât să-şi fi achitat cheltuielile curente, dar să mai acopere şi majorările salariale permise de normativ! În fine, sunt convinsă că, aşa cum ne-am obişnuit, primarii vor tăia din bugetele alocate câtorva investiţii, pentru a nu rămâne fără bani în buzunar.
 
ştirile au confirmat că, în unele comune din zona Olteniei, primarii au început să trimită angajaţii să-i atenţioneze pe localnicii care nu şi-au achitat taxele şi impozitele. Totul se petrece ca în „Moromeţii“, când se cerea „fonciirea“. şi asta deşi termenul-limită de plată a dărilor este data de 30 septembrie. Astfel, oamenilor le sunt înmânate angajamente de plată potrivit cărora îşi vor achita sumele rămase restante şi semnează pentru a confirma că li s-a adus la cunoştinţă.
 
„Efortul“ funcţionarilor publici este motivat de acoperirea salariilor. şi asta deoarece salariile din administraţia publică locală au crescut în medie cu 10%, iar în alte cazuri, chiar cu 30% - maximul prevăzut de lege, dar nu mai sunt bani pentru a le plăti, bugetele locale adoptate la începutul anului nepermiţând acest lucru. Se pare că, în momentul aplicării prevederilor legale, unii primari nu şi-au pus o întrebare de bun-simţ: vor exista şi bani pentru plata acestor salarii?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii