Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se „ridică barierele“ la Primăria Medgidia Taxa de butic pe informaţiile de interes public se modifică… de anul viitor

ro

14 Apr, 2016 00:00 4118 Marime text


În ediţiile anterioare ale cotidianului ZIUA de Constanţa am relatat, pe larg, despre taxa practicată de Primăria Medgidia pentru informaţiile de interes public. Vreme de mai mulţi ani, o taxă aberantă de 5 lei pentru o copie a unei singure pagini care cuprinde informaţii de interes public a trecut aproape neobservată. Consilierii locali, deşi, recent, cei mai mulţi dintre ei s-au arătat scandalizaţi de această taxă, nu au luat nicio măsură pentru readucerea ei în discuţie. În urma campaniei ample derulate de ZIUA de Constanţa, la Primăria Medgidia, taxa pe informaţiile de interes public va fi diminuată de zece ori, ajungând astfel la un cost accesibil. Totuşi, acest lucru se va întâmpla abia de anul viitor.
 
În luna februarie, relatam despre faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, prin ministrul Violeta Alexandru, arăta, ca răspuns la o adresă înaintată de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“. Chiar astăzi, ministrul de resort se află la Constanţa, la o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, în cadrul căreia va fi abordat chiar acest subiect, considerat încă tabu.
 
Legea nr. 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public consfinţeşte unul dintre drepturile civile fundamentale pentru cetăţenii României: accesul la informaţii produse sau gestionate de o instituţie/autoritate publică centrală ori locală, aşadar, care utilizează şi cheltuieşte bani publici.
 
Deşi au trecut 15 ani de la adoptarea şi aplicarea legii privind liberul acces la informaţii de interes public în România, încă se constată o serie de… să le numim deficienţe de ordin practic (asta pentru a nu le spune breşe de interpretare) la nivelul tuturor categoriilor de instituţii/beneficiari care utilizează legea.
 
Lipsa unei reglementări printr-un act normativ a costurilor de copiere a documentelor transmise solicitanţilor de informaţii de interes public face ca unele autorităţi, cum este şi administraţia publică locală de la Medgidia, să instituie adevărate „taxe pe transparenţă“, solicitând tarife exagerate pentru serviciile de copiere şi descurajând astfel cetăţenii să ceară informaţii privind felul în care banul public este gestionat şi, mai ales, către cine sunt direcţionate sumele.

O hârtie de 5 lei pentru informarea publică

În anii trecuţi, Primăria Medgidia a adoptat hotărâri prin care stabilea că cetăţenii trebuie să plătească o taxă de 5 lei pe pagină pentru „eliberare la cerere fotocopii de pe documentele existente în instituţie“. Practic, orice persoană interesată, fie că vorbim despre cetăţeni, fie că vorbim despre instituţii mass-media, trebuia să achite această sumă pentru a avea acces la informaţiile catalogate de lege ca fiind de interes public.
 
Considerând că această taxă de 5 lei/pagina A4 contravine clar Legii 544/2001 a LIBERULUI acces la informaţiile de interes public, cotidianul ZIUA de Constanţa a demarat un proces amplu prin care a semnalat această practică a municipalităţii din Medgidia premierului Dacian Cioloş, Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic - ministrului Violeta Alexandru, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - ministrului Vasile Dîncu şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa - prefectului de la acel moment, Constantin Ion.

Citeşte şi Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)

„Accesul la informaţiile de interes public este gratuit“



Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a răspuns prompt sesizării noastre, prin care aduceam la cunoştinţa instituţiei existenţa acestei taxe. Potrivit ministrului Violeta Alexandru, care a răspuns unei solicitări înaintate de cotidianul nostru, „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“, ea menţionând şi că „instituţiile publice, aşa cum sunt definite de Legea nr. 544/2001, trebuie să pună la dispoziţia solicitanţilor documentele solicitate în format electronic, ca o excepţie de la această regulă, informaţiile publice solicitate se vor furniza pe format de hârtie“.

 
La acea dată, şi Prefectura Constanţa a luat act de sesizarea noastră, iar fostul prefect, Constantin Ion, ne-a transmis următoarele: „O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“. Astfel, nu doar taxa practicată de Primăria Medgidia, ci şi cele impuse de celelalte administraţii publice locale au intrat în atenţia juriştilor Prefecturii, fapt confirmat recent şi de prefectul Adrian Nicolaescu.

Citeşte şi Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II) (document)

În şedinţa din 21 aprilie vor spune adio taxei cu pricina

Săptămâna aceasta, după mai mulţi ani în care această taxă descurajatoare pentru cei care doreau să aibă acces la informaţii de interes public a găsit resurse să supravieţuiască, deşi nu a adus foarte multe beneficii financiare autorităţilor locale, va fi ajustată, aducându-se la un nivel accesibil: 0,5 lei pe pagină, de la 5 lei pe pagină. „În urma discuţiei cu domnul prefect din data de 12 aprilie, analizând documentaţia transmisă de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi sfătuindu-mă şi cu domnul prefect, am ajuns la concluzia că în şedinţa următoare de Consiliu Local, care va avea loc pe data de 21 aprilie, pot să propun un proiect de hotărâre pentru reducerea taxei pentru documentele care fac obiectul Legii 544/2001 a informaţiilor de interes public, de la tariful de 5 lei/pagină, care a fost aprobat până acum, la un tarif de 0,50 lei pe pagină.
 
Propunerea are în vedere transparentizarea informaţiilor de interes public către cetăţeni şi, de asemenea, este în concordanţă cu Legea Finanţelor publice locale. Ea intră însă în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017, potrivit prevederilor în vigoare“, a declarat primarul Marian Iordache. Mai mult, acesta a declarat şi că, pentru a fi asigurată o bună informare a publicului, aşa cum, de pildă, organele judiciare ce ridică documente de la Primărie nu sunt obligate să achite la casierie această taxă, nici mass-media nu va mai plăti acest tarif, în condiţiile în care documentele vor fi eliberate pe suport electronic spre a fi folosite în ancheta jurnalistică. Celelalte categorii de persoane vor achita însă această contravaloare pentru informaţiile de interes public, respectiv de 5 lei pe pagina fotocopiată până la finele anului 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, aceasta ar trebui să devină 0,5 lei/pagină.

Citeşte şi Taxa de butic pe informaţiile de interes public de la Primăria Medgidia încă găseşte resurse să supravieţuiască, ocolind legea

După mai multe adrese înaintate de Primăria Medgidia, la rândul său, către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale, Primăria Medgidia a constatat că această taxă este descurajatoare pentru cetăţeni, astfel că va fi redusă.
 
Mai mult, după ce am solicitat puncte de vedere Prefecturii, ministerului de resort, primarului, i-am contactat şi pe toţi consilierii locali, pentru a-i întreba ce părere au despre taxa supraevaluată de 5 lei pe informaţiile de interes public. Aproape toţi aleşii locali s-au declarat împotriva acestei taxe, ba mai mult, unii au considerat-o abuzivă. În aceste condiţii, nu putem să nu ne întrebăm, retoric, cum de a rezistat această taxă vreme de atâţia ani, fiind votată în continuare de consilieri.
 
Primăria Medgidia nu este însă unica autoritate publică locală din judeţul Constanţa care practică un astfel de tarif. Acesta nu este exceptat de Legea Liberului acces la informaţiile de interes public, care prevede că cei care solicită astfel de informaţii pot suporta contravaloarea serviciului de copiere. Or, un cost de 5 lei pe o simplă pagină A4 fotocopiată (alb-negru) este exagerat.
 

Fără a dori să se erijeze în rolul unui instrument de măsurare a transparenţei în administraţia publică, cotidianul ZIUA de Constanţa a demarat o campanie amplă prin care a solicitat tuturor primăriilor şi consiliilor locale din judeţ să comunice care este tariful sau costul practicat pentru eliberarea unei copii de pe documentele de interes public şi care a fost suma încasată în anul 2015 din această taxă. Într-o ediţie viitoare, vom publica şi un raport edificator cu privire la preţul pus de aleşii locali pe informaţiile de interes public.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii