Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:44 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Panait despre Afacerea Cariera „Eu am urmarit interesul localitatii, dumnealor interesele lor" (document)

ro

16 Apr, 2010 03:19 3666 Marime text
cap_6.jpgFostul edil din Tortoman susţine că a acceptat neregulile de pe finalul mandatului său pentru a nu pierde banii alocaţi comunităţii de către Consiliul Judeţean

Fostul primar al comunei Tortoman, Gheorghe Panait - care a depus de curând un autodenunţ la Parchet, pentru a arăta cum reprezentanţi ai conducerii Consiliului Judeţean Constanţa intervin în direcţionarea banilor publici către firmele agreate de instituţie - susţine că a semnat un act adiţional pentru lucrările a căror legalitate o contestă, în interesul comunităţii.

Fostul edil din Tortoman ne-a pus la dispoziţie declaraţia pe care a depus-o la Parchet, după înregistrarea autodenunţului, prin care arată corespondenţa purtată între el şi actualul primar al comunei, Lucian Chitic. El a făcut o cerere către Primăria Tortoman, prin care a solicitat să studieze documentele din arhiva instituţiei referitoare la lucrările de pietruire a drumurilor comunale în Tortoman, în perioada mai-iunie/2008. Reamintim că fostul edil din Tortoman ne-a declarat că la începutul anului 2008 i s-a alocat de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) suma de 1,5 miliarde de lei vechi, pentru pietruirea unor drumuri din comună. Panait susţine că un reprezentant din conducerea CJC l-ar fi anunţat, imediat după ce i s-au alocat banii, că va veni o firmă care să se apuce de lucrări, a doua zi, fără licitaţie sau alte documente prealabile. El susţine că persoana care l-a sunat este nimeni altul decât vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. Panait a precizat că imediat, a doua zi, ar fi fost contactat de către Stere Bajdu, şef de secţie în cadrul SC Consal Trade SRL. Fostul edil a precizat că pentru reabilitarea drumurilor, comuna trebuia să primească în mod gratuit piatra necesară de la SC Tarmac SRL, conform contractului de concesiune încheiat cu administraţia locală din Tortoman, dar că firma Consal Trade a facturat atât execuţia lucrării, transportul de piatră, cât şi materialul propriu-zis. Panait a afirmat că avantajul a constat în faptul că această societate exploatează o carieră de piatră învecinată cu cea a SC Tramac SRL. Prin actul adiţional pe care l-a semnat, după ce pierduse alegerile şi nu mai era primar, Panait susţine că la suma iniţială de 1,5 miliarde de lei vechi, alocaţi de către CJC, s-au mai adăugat 2,2 miliarde. El arată că a semnat actul adiţional, ce era antedatat, folosind ştampila de buzunar pe care o avea asupra sa, după ce pierduse alegerile şi, deci, nu mai era primar.

„Din dosar lipsesc avizele de însoţire a mărfii"

Revenind la cerea făcută către Primăria Tortoman pentru a studia actele, Gheorghe Panait afirmă că din dosarul care i s-a oferit spre lecturare, lipsesc avizele de însoţire a mărfii întocmite de SC Tarmac SRL. Fostul primar susţine că, la vremea respectivă, un angajat de la cariera Tarmac i-a spus că maşinile ce cărau piatră de la ei, descărcau la cariera învecinată şi apoi mergeau în Tortoman pentru a duce piatră pe străzi. „La vremea respectivă nu ştiam că SC Consal Trade SRL, care executa lucrarea în Tortoman, are şi carieră deschisă pe teritoriul comunei Nicolae Bălcescu. Într-adevăr, cu ocazia deplasării mele cu maşina şi pe jos, am constatat că pentru înfiinţarea drumului Strada Lungă se foloseau două categorii de piatră, una mai albicioasă şi mai mare şi una vânătă şi uniformă", susţine fostul primar în declaraţia depusă la Parchet. Panait mai precizează în declaraţia depusă la Parchet că a fost uimit de faptul că vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, l-a contactat în legătură cu această lucrare. „Implicarea d-lui vicepreşedinte al CJ Darie Cristian, mi-a trezit bănuieli că ceva va fi în neregulă încă de la început, în urma discuţiilor avute cu domnia sa, când ne-am deplasat în localitate pentru a identifica străzile pe care dorim să le înfiinţăm şi mi-a spus că va veni o societate care a subcontractat lucrarea de la Regia Judeţeană de Drumuri Constanţa", mai susţine fostul primar din Tortoman. Gheorghe Panait reaminteşte în declaraţia înaintată anchetatorilor că a doua zi după discuţia cu vicele CJC, s-ar fi prezentat la el Stere Bajdu, reprezentantul Consal Trade, pentru începerea lucrărilor. Şi au demarat, „cu toate că ştiam că nu respect Legea 50/91, fără ridicare topo, fără certificat de urbanism, fără autorizaţie de construcţie pentru străzile nou-înfiinţate", mai afirmă Gheorghe Panait în documentul depus la Parchet.

„Nu am vrut să pierd fondurile alocate"

El susţine că a trecut peste toate aceste aspecte pentru a nu pierde fondurile alocate de către CJC. Fostul edil mai precizează că se afla în campanie electorală, dar că la nivelul localităţii sale se desfăşura şi o campanie electorală pentru preşedinţia CJC. „Am acceptat tacit toate aceste nereguli din dorinţa de a nu pierde fondurile alocate, 1,5 miliarde lei din bugetul CJ Constanţa, cu destinaţia înfiinţare, reabilitare drumuri, fiind şi în campanie electorală, campanie nu numai locală, ci şi judeţeană. Aveau şi domniile lor interesul de a câştiga CJ şi preşedinţia acestuia", spune fostul pimar. În încheiere el se adresează prim-procuroului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, afirmând: „Nicio clipă nu am bănuit că se urmăreau două scopuri, nu numai câştigarea alegerilor, ci şi de bani. Eu am urmărit interesul comunităţii, dumnealor interesele lor". Precizăm că în ediţia online a ziarului puteţi vizualiza în întregime declaraţia depusă la Parchet de Gheorghe Panait.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii