Undă verde de la Primăria Constanța pentru restaurarea Vilei Șuțu
Undă verde de la Primăria Constanța pentru restaurarea Vilei Șuțu
29 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3150
Marime text
- Vila Șuțu o să fie restaurată de către proprietar
- Theodor Ichim a obținut Autorizația de Construire 109 de la municipalitate
Primăria Constanta a emis Autorizația de Construire pentru investitorul Theodor Lucian Ichim pentru restaurarea Vilei Șuțu din Constanța.
Astfel, la data de 27 ianuarie 2021, a fost emisă Autorizația de Construire nr. 109, pentru Theodor-Lucian Ichim, pentru strada Krikor Zambaccian nr. 1, județul Constanța, obiectivul fiind „Consolidare, conservare și amenajare locuință, restaurare componente artistice, amenajări exterioare și împrejmuire Vila Șuțu”. Documentul a fost emis pentru o perioadă de 12 luni,
În anul 2013, palatul a fost scos la vânzare, însă abia la finele anul 2018 avea să îşi găsească un nou proprietar. Cel care solicită în prezent avizele Ministerului Culturii pentru a putea consolida şi restaura Vila Șuţu este Theodor Lucian Ichim, beneficiarul proiectului. Totodată, de proiect se ocupă SC Prodid SRL. Theodor Lucian Ichim este asociatul unic şi administratorul Unigrains Trading SRL, firmă ce se ocupă în principal de „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“.
În anul 2018, societatea a avut un profit brut de 2.172.269 de lei, o cifră de afaceri de 58.071.602 de lei şi 61 de angajaţi. Administrator al firmei, alături de Theodor Lucian Ichim, este Ioana Cătălina Ichim.
Pentru a reveni la Vila Șuţu, este de menţionat că situaţia sa a fost analizată în şedinţa Secţiunii Tehnice de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale pentru Monumente Istorice din data de 22 ianuarie. La momentul respectiv, Secţiunea Tehnică şi de Arhitectură şi Inginerie a propus emiterea avizului favorabil pentru „Consolidare, conservare şi amenajare locuinţă, restaurare componente artistice, amenajări exterioare şi împrejmuire Vila Mihali C. Șuţu, strada Krikor Zambaccian nr. 1“, faza DTAC.
Aşa cum am menţionat anterior, faza DTAC reprezintă „Documentaţia Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire“. Această etapă presupune proiectul întocmit de o echipă de specialişti, din care fac parte proiectanţi, arhitecţi şi ingineri, iar în urma acesteia autoritatea locală de pe raza căreia se realizează investiţia poate emite autorizaţia de construire.
Istoria Vilei Șuţu
Istoria Vilei Șuţu se întinde pe mai bine de 120 de ani, fiind construită în 1899, în baza proiectului întocmit de arhitectul Grigore Cerchez. Beneficiarul construcţiei era inginerul Mihail Şuţu, membru al Academiei Române, având studii la Paris şi fiind şi director şi guvernator al Băncii Naţionale Române. Străbunicul său, purtând acelaşi nume, a fost domn al Ţării Româneşti şi al Moldovei. Vila este ridicată în stâncă, pe trei niveluri, fiind construită în terase. Naţionalizat în timpul regimului comunist, palatul Șuţu a revenit moştenitorilor de drept în anul 2011. În anul 2013 imobilul a fost scos la vânzare, iar spre finalul anului 2018 şi-a găsit noul proprietar.
Mai trebuie menţionat că Vila Șuţu este strâns legată de istoria lumii juridice constănţene. După cum se arată în informaţiile oficiale puse la dispoziţie de Curtea de Apel Constanţa, în luna aprilie 1993, la cererea Curţii de Apel, Consiliul Local Constanţa a pus la dispoziţia instanţei imobilul situat în strada Mării nr.1, în prezent, strada Krikor Zambaccian - Vila Șuţu. La momentul respectiv, se împlineau 80 de ani de la înfiinţarea primei Curţi de Apel la Constanţa.
La data de 1 septembrie 2005, Curtea de Apel Constanţa s-a mutat în sediul Palatului de Justiţie, din strada Traian nr. 35. Schimbarea imobilului în care instanţa îşi desfăşura activitatea a avut loc ca urmare a solicitării formulate către Ministerul Justiţiei. La baza solicitării au stat argumente ce au ţinut de vechimea Vilei Șuţu şi de starea avansată de uzură în care se afla, de creşterea numărului de cauze aflate pe rolul instanţei, dar şi de existenţa, la vremea respectivă, a unui litigiu ce avea ca obiect revendicarea vilei de către moştenitorii testamentari ai familiei Şuţu.
Citește și
Vila Şuţu, pe cale să renască. Monumentul, în atenţia comisiilor de specialitate ale Ministerului Culturii#scrieDobrogea Vila Şuţu sau impresionanta poveste a clădirii în stil maur care a străbătut trei secole (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii