Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică „Despre puterea de înțelegere și unele neajunsuri astăzi”

ro

23 Dec, 2021 00:00 1216 Marime text

  • Despre sens și descoperirea lui ne vorbește prof. Ștefan Afloroaei, în cea mai recentă conferință din seria „Conexiuni”
 
Seria de conferințe online inițiată de Academia Română, grupată sub genericul „Conexiuni”, continuă cu o prelegere  interesantă a profesorului Ștefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, care dezbate chestiunea sensului perceput de noi, în diferite contexte cu care ne confruntăm  .
În societatea contemporană, oamenii au dobândit aproape un automatism în a confirma că au înțeles ceea ce aud, însă nu ne este clar ce element marchează momentul înțelegerii. De câte ori am pătruns sensul unui lucru dincolo de subiectivitatea percepției noastre? Cât de mult ne îngrijorează faptul că nu ne putem raporta corect la unele situații?
Profesorul Afloroaei identifică anumite mărci ale capacității de înțelegere și exemplifică momente în care doar simpla percepție a unui fapt nu conduce direct la descoperirea sensului. Răspunsul inadecvat la unele situații apare în lipsa unei inteligențe comprehensive, capabilă să analizeze în profunzime situația și să-i identifice nivelurile sensului.



Chiar dacă, în era actuală, accesul la informație este rapid și aproape instantaneu, acesta nu poate fi o garanție a înțelegerii clare a faptelor sau de evaluare corectă a acestora. În acest context, profesorul Afloroaei semnalează că înțelegerea profundă a unor stări de lucruri facilitează buna conviețuire în orice comunitate.
 
Specialist în hermeneutică filosofică, ontologie, metafizică și cercetarea spiritualității europene, profesorul Ștefan Afloroaei este membru al Departamentului de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, începând cu anul 1980. Între 2000-2008 a fost decan al Facultății de Filosofie.
 
Profesor asociat al Universității de Arte „George Enescu“ din Iași (2004-2008) și al Universității din București, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (2005-2010).
 
În 1997 înființează Centrul de Hermeneutică la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași, iar din anul 2009 este director al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie și Filosofie Practică. Între 2012-2016 a fost director al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință din cadrul același universității.
 
A publicat numeroase studii de hermeneutică, metafizică și analiză a spiritualității europene. Ultimul volum, Despre simțul vieții. Întrebări, perplexități, credințe, apărut în 2021, este o reflecție asupra imaginii și sensului vieții în lumea actuală, asupra sensibilității pe care o presupun alegerile și credințele noastre.
 
Ștefan Afloroaei este laureat al mai multor premii, acordate pentru studiile realizate: premiul „Vasile Conta“ al Academiei Române (1992), premiul „Lucian Blaga“ pentru filosofie (1995), medalia de argint la Salonul Cărții Românești (2008), premiile pentru cel mai bun eseu (în anii 1998, 2014, 2019).
 
Seria „Conexiuni” constituie un proiect util, menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală. Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.
 
Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, specialiști afirmați sau tineri aflați la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ.
 

#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

Sursa foto: acad.ro
 


Citește și:

#DobrogeaAcademică: Horia Hulubei - 125 de ani de la naștere

#DobrogeaAcademică: „Ar putea poezia salva lumea?”

#DobrogeaAcademică: Pentru medici și pacienți, deopotrivă – prelegerea doctorului Irinel Popescu, despre cercetarea medicală românească




 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii