Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Evenimente dedicate celor șapte veacuri de la nașterea divinului Dante

ro

08 Sep, 2021 00:00 1498 Marime text

Până pe 10 septembrie, se poate vizita, la Biblioteca Academiei Române, expoziția dedicată celor șapte veacuri de la nașterea autorului „Divinei Comedii”.

Evenimentul „Dante – 700” omagiază personalitatea unuia dintre cei mai mari poeți din toate timpurile, care a marcat prin opera și gândirea sa cultura europeană şi universală.

Pot fi admirate, în premieră, 21 de lucrări de grafică semnate de maestrul Marcel Chirnoagă, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române, lucrări inspirate de primul volum din opera capitală a lui Dante, „Infernul”. Pe simeză se vor afla, de asemenea, mini-gravuri în linoleum, realizate de Mac Constantinescu, și ilustrații la ediția din 1935 a volumului „Infernul“, Editura „Scrisul Românesc“.

Alături de acestea, vor fi prezentate publicului incunabule şi ediţii rare din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, precum și manuscrisele celebrei traduceri din „Divina Comedie“ realizată de poetul George Coșbuc.

Expoziția «Pentru a revedea stelele» se înscrie într-un ciclu de manifestări culturale organizate în perioada 1-11 septembrie 2021 de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Institutul Cultural Român, Romfilatelia şi Teatrul „Nottara“.

În zilele de 9 şi 10 septembrie 2021, va avea loc Colocviul internaţional „Dante Alighieri – 700“, desfășurat la sediul Bibliotecii Academiei Române, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, şi la sediul Muzeul Național al Literaturii Române din str. Nicolae Creţulescu 8.

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, Teatrul „Nottara“ prezintă spectacolul „Călătoria lui Dante“, un recital al actorului Emil Boroghină.
 


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Sursa foto: acad.ro
 
Citește și:
#DobrogeaAcademică: Gravuri vechi de 400 de ani, expuse la Biblioteca Academiei Române
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii