Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:41 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea marinarilor Gala premiilor „Clubului Amiralilor”. Cine au fost vedetele

ro

21 Nov, 2024 17:00 3322 Marime text
Cea de-a VII-a ediție a Galei Premiilor oferite anual de “Clubul Amiralilor” autorilor celor mai valoroase lucrări cu tematică Marină s-a desfășurat astăzi în Aula Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, în prezența staff-ul Statului Major al Forțelor Navale.
        La actuala ediție s-au înscris 50 de lucrări din domeniile tehnic, științific, istoric, strategie și securitate maritimă, literar, didactic și al publicisticii de marină, cele mai valoroase fiind distinse cu Premii de excelență și Premii tematice.



O competiție a talentelor, perseverenței și creativității
 
Premiul de excelență CONTRAAMIRAL HORIA MACELLARIU a fost acordat volumului O sută de zile. Memoriile comandantului Grupării navale britanice pe timpul Războiului din Insulele Falkland” - autor amiralul Sandy Woodward, tradus și adnotat de contraamiralul de flotilă (r) dr. Ion Dumitrașcu.
Premiul de excelență VICEAMIRAL DR. CONSTANTIN-PREDA FUNDĂȚEANU a fost acordat lucrării „La discreția autorităților de la Washington și Londra. Nave comerciale românești și echipajele lor în anii celui de-al Doilea Război Mondial”, realizare de excepție a colonelului (rtg) prof.univ. dr. Ion Giurcă.


Cu Premiul de excelență VICEAMIRAL ING. GRIGORE MARTEȘ a fost distinsă antologia “Oameni și fapte. O sută de colcvii ale navaliștilor români”, proiect editorial inițiat și finalizat de ANCONAV Galați.
Premiul de excelență AMIRAL ING. ILIE ȘTEFAN a revenit lucrării “Navigație și transport pe apele interioare” realizate de comandorul (r) dr. Romeo Boșneagu şi căpitanul dr. ing. Mihai Ghiba.


“Poveștile Sulinei”, culese, comentate și inspirat selectate de maistrul militar principal (r) Gheorghe Comârzan și dr. ing. Nicolae Iacob au fost răsplătite cu Premiul de excelență COLONEL DE MARINĂ MIHAIL DRĂGHICESCU.
Ca un corolar, Premiul de excelență COMANDOR EUGENIU BOTEZ
a fost atribuit romanului “Jean Bart. Argonautul”, publicat de profesorul dr. Adrian G. Romila.


Așa cum ne-a obișnuit, colaboratorul nostru, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu, și-a adjudecat Premiul de excelență COMANDOR CLC GHEORGHE BALABAN pentru lucrarea „Logistica Forțelor Navale Române 1864-2024”.


În ordinea de mai sus, cu premiile omonime au fost recompensați căpitanul de port Georgian Anghel pentru albumul “Mărtișoarele Flotei Naționale Române 1913”, contraamiralul de flotilă (rtr) dr. Ion Dumitrașcu, pentru volumul memorialistic „Târgul de amintiri”, contraamiralul (rtr) dr. Eugen Laurian, autorul volumului de versuri „Sarcasme cu iz licențios”, amiralul (rtr) dr. Aurel Popa, inițiatorul Forumului Securității Maritime, doamnele Vilma Locaitiené, Audroné Žukauskaité și Rima Mickiené, respectiv colonelul conf.univ.dr. Cătălin Popa și comandorul conf.univ.dr. ing. Dinu-Vasile Atodiresei - coautorii volumuluiMarine environment issues in port operations”.
 
Junele Marinei la timona presei
 
Deși la actuala ediție au concurat publicații cu tradiție în domeniul presei cu tematică marinărească, precum „Marina Română”, „Marea „Noastră”, „România Maritimă și Fluvială. Magazin”, secondate de „Cap compas”, „Litere euxine” și „Stella Maris”, la actuala ediție au triumfat cadetele.
Astfel, Premiul de excelență COMANDOR EUGENIU BOTEZ a fost acordat revistei „Orizonturi marine”, publicația-fanion a studenților Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, având-o la timonă, ca redactor-șef, pe studenta sergent Ramona Petrea.

La actuala ediție, Premiul ASPIRANȚII CONDEIULUI a avut două finaliste: eleva caporal Anca-Maria Lazăr de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” pentru grupajul liric “Steaua iubirii” și studenta sergent Andreea-Gabriela Neagu de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, pentru coordonarea revistei “Orizonturi marine” în anul 2023.



O lucrare de patru stele
 
MARELE PREMIU AL „CLUBULUI AMIRALILOR” – cea mai înaltă distincție a Galelor, rezervată exclusiv amiralilor activi, în rezervă sau în retragere - a fost acordat volumului “Leadership și securitate la Marea Neagră” publicat de viceamiralul Mihai Panait, lucrare apreciată drept “un pilon esențial al noii școli de gândire al Forțelor Navale, dar și al Armatei României, încadrându-se unui curent revitalizant al Regiunii Mării Negre sau, chiar mai mult, al regiunii inițiativei B9.”.


Trofeul a fost înmânat actualului șef al Statului Major al Forțelor Navale de către viceamiralul (r) dr. Alexandru Mîrșu, președintele Asociației “Clubul Amiralilor” și amfitrionul Galei.
 
Sursa foto: Vasile Bănaru & Marian Moșneagu & Redacția Mass-Media a Forțelor Navale


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii