Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calatorie pe internet....despre celulele stem... Sunt intr-adevar folositoare?

ro

24 Jun, 2010 22:53 4140 Marime text

boli-tratate-cu-celule-stem.jpgSalutare....Baietelul meu este tare agitat...cred ca eu sunt de vina....sunt putin stresata din cauza unui hotarari pe care trebuie sa o luam, eu si tati, in legatura cu viitorul lui Rares......

Dupa cum v-am spus si ieri, în următoarele zile trebuie sa ne hotaram daca recoltez sau nu celule stem la nastere. Si tot cum spuneam ieri, in aceasta perioada ma documentez.....

Ieri am aflat că celula stem, in functie de originea ei, este un fel de "mama" pentru celulele adulte din organism. Altfel spus, fiecare celula din corp a pornit la un moment dat dintr-o celula stem. In viata embrionara celulele stem dau nastere celulelor care vor forma inima, plamanii, creierul. Nu am exagera deloc spunand ca celula stem este insasi originea vietii.

Cum se pot recolta aceste celule? Cica sunt mai multe metode, insa acum se pare ca acestea pot fi recoltate la din cordonul ombilical....

In mod normal, la nastere, cordonul ombilical este taiat iar restul, care nu devine buric se arunca odata cu placenta. Nu m-am gandit insa pana acum ca in loc sa aruncam cordonul ombilical, il putem pastra pentru "zile negre". La propriu. Tehnica de recoltare este banala: din cordonul ombilical taiat se recolteaza cativa cm din care se preleva celule stem. Procedura nu afecteaza in niciun fel mama sau copilul fiindca acele celule sunt luate din cordonul deja taiat si care urmeaza sa fie aruncat. Aceste celule stem sunt foarte bune fiindca sunt tinere si au rata mare de diviziune, adica pot da nastere multor celule fiice. Recoltarea este realizata chiar de medicul care te asista la nastere, fiind un procedeu simplu, acestuia fiindu-i inmanat kitul de recoltare pe care il obtii de la centrele de specialitate. Dupa recoltare, se izoleaza celulele stem si se transporta intr-o banca speciala unde sunt conservate la o temperatura de -196 grade Celsius.

BUN...de unde provin si cum se recolteaza am aflat, insa ce este cel mai important este La ce folosesc? Ce boli vindeca aceste celulu?

Lista bolilor care pot fi vindecate cu ajutorul acestor celule stem este considerabila, cuprinzand aproximativ 50 dintre cele mai crunte boli ale secolului. Intre bolile pentru care se studiaza intensiv tratamentul cu celule stem sunt incluse: diabetul, boala Parkinson, boala Crohn, afectiuni cardiace, boli genetice, cancere, precum si leziuni medulo-spinale.

Diabet: in ceea ce priveste diabetul, cercetatorii incearca sa influenteze transformarea celulelor stem in celule producatoare de insulina, acestea urmand a fi transplantate persoanelor diagnosticate cu o asemenea afectiune.
Boala Parkinson: in declansarea bolii in sine este incriminata distrugerea neuronilor dintr-o anumita regiune a creierului. Boala se caracterizeaza prin pierderea capacitatii de control a miscarilor voluntare asociind si un tremor fin al extremitatilor. De multi ani, tratamentul acestei boli, care afecteaza peste 2% din populatia peste 65 de ani se bazeaza pe administrarea de levodopa, substanta pe care creierul o transforma in dopamina (aceasta lipsind la persoanele afectate, datorita pierderii, in cadrul procesului patogenic a neuronilor care o produc). Pe parcursul terapiei, insa, levodopa isi pierde din eficienta, in paralel crescand rata de aparitie a efectelor secundare, pacientul devenind in final, o cauza pierduta. Daca insa, se reuseste obtinerea de celule nervoase viabile si functionale se poate incerca transplantarea acestora si inlocuirea celor bolnave.
Boli cardiace: dintre acestea, este vizat in special infarctul miocardic, incercandu-se inlocuirea regiunii de muschi cardiac afectat de procesul ischemic.
Cancer: exista forme de cancer, precum cel de san, in care chimioterapia si radioterapia au ca efect secundar distrugerea maduvei osoase, ceea ce impune multa precautie si restrange mult din folosirea acestor modalitati terapeutice. Daca prin intermediul celulelor stem se poate reface maduva osoasa, medicii ar putea institui terapia anticanceroasa mai repede si in doze mai mari, in vederea sporirii eficientei.

De asemenea, celulele stem pot fi folosite si in vederea formarii de celule cu actiune specifica anticanceroasa, contribuind astfel la lupta impotriva cancerului initiata de organism.

Celulele stem pot fi folosite si in vederea refacerii unei parti de tesut sau chiar pentru transplantul diferitelor organe in cazul in care acestea au trebuit excizate in scop terapeutic.

Traumatisme medulo-spinale: celulele stem sunt folosite pentru formarea celulelor nervoase ce intra in componenta maduvei spinale. Scopul este de a obtine ameliorarea simptomatologiei si chiar vindecarea persoanelor cu hemiplegii sau tetraplegii survenite in urma unor leziuni grave ale coloanei vertebrale.
Boala Crohn: este o inflamatie cronica de natura autoimuna, cu localizare predilecta la nivelul ileonului terminal (motiv pentru care mult timp a si fost denumita ileita terminala) sau colonului proximal, avand insa si forme extra-intestinale. Mucoasa intestinului prezinta numeroase ulceratii si fisuri profunde datorate unor procese imune aberante, in care celulele imune sunt directionate impotriva celulelor intestinale. In acest caz, terapia cu celule stem vizeaza inlocuirea acestor celulele imune cu unele cu functie normala.

Boli genetice: aceste boli se caracterizeaza prin existenta unui defect cu localizare la nivelul diferitelor gene sau cromozomi, care afecteaza organismul inca de la nastere, cum ar fi: anemia falciforma, fibroza cistica, boli neuromusculare, precum si cancere (acestea avand o importanta componenta genetica, pana in prezent identificandu-se cel putin 4 categorii de gene implicate in aparitia lui).

Dupa ce am citit toate minunatiile astea, pe un site uitat de lume am dat de sfatul unui cercetator....Ce spune? Sa va zic esenta....Toate utilizarile atribuite celulelor stem sunt pur teoretice. Deocamdata nu s-a recurs la aplicarea unor astfel de tratamente, cercetatorii insistand asupra importantei continuarii studierii lor.

Eu vin si imi permit sa contrazic putin pentru ca doar ce am auzit de un caz de vindecare la noi in Romania....DECI?...si dai si cauta iar.....

Experimentele si cercetarile efectuate pe celule stem embrionare au inceput efectiv de-abia din anul 1998, cand un grup de oameni de stiinta condusi de dr. James Thomson de la Universitatea din Wisconsin, SUA, a pus bazele unei metode de izolare si cultivare a celulelor. Bugetele alocate studierii celulelor stem embrionare au fost modificate si adaptate din anul 2001, laboratoarele neavand pana atunci posibilitati financiare adecvate cercetarii amanuntite a acestui tip de celule. Asadar, in ciuda faptului ca celulele stem au, teoretic, multiple aplicatii practice, cercetarea lor este inca la inceput.
Celulele stem adulte, cum ar fi celulele hematoformatoare din maduva rosie a oaselor (numite si celule stem hematopoietice), sunt, in prezent, singurele tipuri folosite in tratarea unor boli cum ar fi leucemiile, limfoamele sau hemopatiile maligne. Astfel de celule sunt folosite in scopuri terapeutice inca din anii 1960.

Continuam cercetarea.......PUPICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii