Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:43 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vaccinul....o sansa ca sa scapi de cancerul de col uterin?

ro

06 Jun, 2010 14:25 2820 Marime text

vaccin_uterin.jpgScriu aceste rânduri în speranţa că vor fi citite de cât mai multe femei, de toate. Ştiu că până acum s-au scris mii şi mii de astfel de articole, dar nu îmi pasă... Fiecare dintre noi, cele care suntem informate şi care putem transmite mai departe informaţia, suntem datoare să nu rămâne indiferente.

În călătoria mea virtuală printre nenumăratele site-uri care dezbat acest subiect, am observat că, deşi cancerul de col uterin este al doilea ca frecvenţă între toate tipurile de cancer din întreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de sân), încă se ştie prea puţine despre această boală cumplită. Pretutindeni în lume, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În România situaţia este cu atât mai tristă cu cât cazurile de cancer descoperite sunt în stadii avansate. Din pricina problemele sociale şi economice românii nu îşi fac controale periodice şi ajung la medic numai când boala este deja într-un stadiu final. Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România (după cancerul de sân) şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere (25 - 44 de ani).

Am decis să scriu câteva cuvinte despre această boală deoarece una dintre cele mai bune amice d-ale mele este suspectă de o infecţiei cu HPV - Virusul Papilloma Uman,....încă face investigaţii....Doamne ajut-o să iasă totul bine!

Ce e cu acest virus?...

Cancerul de col uterin apare în urma infecţiei cu HPV - Virusul Papilloma Uman, un virus transmis pe cale sexuală. Cancerul este determinat de apariţia şi înmulţirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care şi-au modificat structura şi funcţiile. Cu cât aceste celule sunt mai diferite decât cele normale, cu atât există mai mult posibilitatea de dezvoltare în viitor a cancerului de col uterin. În majoritatea cazurilor acest lucru durează mai mulţi ani, dar uneori se poate întâmpla şi în decurs de un an. Aceste modificări pot fi detectate prin teste de laborator Babeş-Papanicolau încă din stadii iniţiale. Aceste teste pot stabili dacă exista sau nu posibilitatea de apariţie a cancerului. Până la 80% dintre femei se vor infecta cu HPV de-a lungul vieţii, iar 50 % dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin.

Dacă este depistat la timp cancerul poate fi prevenit cu ajutorul vaccinului, dar şi în acest caz există excepţii. Vaccinarea poate împiedica apariţia a cel puţin 70% din cazurile de cancer de col uterin; prin urmare, vaccinarea reduce riscul de aparitie a acestui tip de cancer. Cu toate acestea, pentru că rămâne un risc de până la 30% datorat infecţiei cu alte tulpini de HPV sau există posibilitatea unei infecţii cu HPV deja prezente, este importanta efectuarea periodică a examenului citologic al colul uterin, Babeş - Papanicolau, ceea ce duce la o reducere cumulată a riscului de cancer de col uterin cu 94%.

Vaccinul poate fi făcut încă de la vârsta de 9 ani. De preferat este să se facă între 14-23 de ani la tinerele fete care încă nu şi-au început viaţa sexuală. Vaccinul se face printr-o prima injecţie intramusculara, urmată de încă două, prima după 2 luni, a doua după 6 luni. Această vaccinare nu elimină controlul ginecologic şi analizele. În cazul în care survine o sarcină după vaccinare, nu vor exista efecte asupra fetusului.

DAR.....Vaccinarea se va face de preferinţă între 16-23 de ani din mai multe raţiuni. Evaluarea eficienţei vaccinării a fost făcută pe o populaţie ce se încadrează în această vârstă. De aceea nu se cunoaşte eficacitatea dincolo de această grupă. S-a ales această categorie de vârstă pentru că bolile cu papillomavirus sunt boli cu transmitere sexuală.

DECI....de ce să nu recunosc ....nu am făcut acest vaccin....dar am făcut destule teste Papanicolau şi nu au fost probleme.....Îmi sfătuiesc neamurile, cunoştinţele, preietenele şi duşmancele să se informeze...să ia măsuri şi de ce nu să meargă la vaccin....

La noi în oraş, maternitatea ISIS are în derulare o campanie de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin....Tot ceea ce trebuie să faceţi este să vă consultaţi medicul ginecoleg, să îi cereţi sfatul şi să sunaţi pentru o programare.... 0341 463 344 sau prin e-mail la mailto:office@isis-med.ro

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 07 Jun, 2010 10:08 De ce ROMANIA este pe primul loc la cancerul de col uterin ??? Sunt NEEDUCATE femeile ??? Sau BOALA este INTENTIONAT propagata prin anumite sisteme si arme DISTRUGATOARE in masa dar INVIZIBILE ???