Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expozitia de moda Alix Grès de la Paris

ro

05 Jun, 2011 12:35 1890 Marime text

cabochard_gres_parfum_1966.jpgMuzeul Galliera onoreaza in aceasta primavara memoria unui creator aparte care a marcat pret de câteva decenii istoria modei. Nu intâmplator, prima expozitie retrospectiva dedicata designerului Germaine Krebs, cunoscuta sub numele Madame Grès (1903-1993), este organizata in cadrul Muzeului Bourdelle, sculptor si elev al lui Rodin.In cadrul expozitiei, un documentar prezinta adevaratul portret al acestei doamne minuscule, mereu coafata cu un turban si suav mirosind a Cabochard, in al carei atelier din centrul Parisului domnea atmosfera unei manastiri de maici. "Este un dictator deghizat intr-un soricel" o descria Edmonde Charles Roux, redactorul sef al revistei Vogue pâna in 1966. Intr-adevar, Madame Grès nu a facut altceva decât sa munceasca pâna in ultima clipa, in genunchi in fata manechinul de croitorie. PeF&B am prezentat aceasta expozitie care retraseaza destinul cu totul special al designerului. Am fost in special impresionat de numarul mare de desene de atelier (incepând cu anii 40) pe care am reusit sa le fotografiez pe toate intrucât doar câteva sunt reproduse in albumul expozitiei.

Mai putin cunoscute azi sunt parfumurile acestei case, unele rare si greu de gasit, precum straniul Chouda, cu mirosul sau suav de zambile pe un fond balsamic oriental. Insa marea creatiei a casei, adevarat monument in istoria parfumurilor din secolul XX, l-a reprezentat Cabochard. Incadrat in familia Chypre piele, acest parfum auster, cu note aspre si elegante, a inspirat o intreaga generatie de miresme care reprezentau eleganta pariziana a unei epoci apuse. A generat Aramis, unul din marile succese masculine ale anilor 60, dar a inspirat si Sikkim, parfumul rar de la Lancôme din anii 70, de o teribila frumusete. Multe românce si-au dorit Cabochard, cu nota sa de pelin si tutun, iar fabrica noastra de parfumuri a avut la un moment dat o creatie inspirata din acest parfum, greu de gasit in comertul socialist.
L-am prezentat succint si inultima editie exclusiva a cartii mele PARFUMUL - ghidul esentialalaturi de alte creatii de referinta din istoria parfumurilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii