O mie de minuni la Euromaterna
O mie de minuni la Euromaterna![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2010/06/30/pics/cap_6.jpg)
![cap_6.jpg cap_6.jpg](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2010/06/30/pics/cap_6.jpg)
Totul a început în urmă cu mai bine de un an, când spitalul de obstetrică-ginecologie Euromaterna îşi deschidea porţile. Încrezători, medicii spitalului au asistat la prima naştere în urma căreia a venit pe lume un băieţel sănătos, pe nume Sebastian Alexandru, născut o dată cu răsăritul soarelui, la ora 5.45. Băieţelul a venit pe lume cu Apgar 10, o greutate de 3500 g şi 51 cm.
La sfârşitul lunii iunie, a venit pe lume bebeluşul cu numărul 1000 în Spitalul de obstetrică-ginecologie Eorumaterna, tot un băieţel, Răzvan Petru. Şi el a cucerit personalul medical cu primele lui sunete, care i-au adus un scor Apgar 10. Răzvan Petru este cel de-al doilea născut din familia sa, însă a fost primit cu egală bucurie de părinţii săi. S-a născut cu o greutate de 3300 g şi 52 cm, cu doar 1 cm mai lung decât primul băiat născut în spitalul Euromaterna.
„Ca şi în momentul inaugurării spitalului Euromaterna, suntem la fel
de
încrezători şi optimişti că vom putea aduce pe lume şi mai mulţi copii
sănătoşi, că vom putea pune la dispoziţia mai multor paciente serviciile
noastre medicale la standarde europene. Oferim un act medical de
calitate,
manifestăm o constantă preocupare pentru îmbunătăţirea serviciilor
noastre,
pentru a putea veni în întâmpinarea tuturor cerinţelor pacientelor
noastre. În
acest sens, din luna mai am inaugurat pentru tinerele mămici un centru
de
depistare a deficienţelor de auz la nou-născuţi şi sugari. Consultaţiile
sunt
efectuate în cadrul ambulatoriului spitalului nostru, prin colaborarea
cu dr.
Victor Loghin, medic primar ORL", a declarat Doria Pricop, coordonator
marketing Euromaterna.
Ce este scorul Apgar
Prima evaluare medicală a nou-născutului are loc în primele minute de viaţă, chiar în sala de naştere, şi constă în aprecierea şi notarea a cinci parametri. Fiecare din aceste caracteristici primeşte un punctaj între 0 şi 2 puncte, cu un total de maxim de 10 puncte. Notarea se face la aproximativ un minut de la naştere şi se mai pot face şi alte evaluări, prima la cinci minute după naştere şi, dacă se considerăa finecesar, se mai poate face şidupă 10, 15 şi 20 de minute, analiza acestor notaţii la intervale diferite de timp poate avea şi rol de prognostic asupra evoluţiei ulterioare a copilului. Cei mai importanţi parametri care se examinează la noul născut sunt respiraţia normală, apoi ritmul cardiac, care nu trebuie să depăşească 100 bătăi/minut şi altele. Un scor Apgar de 8-10 este considerat „bun" , între 5 şi 8 poate fi considerat „satisfăcător",între 3 şi 5 scorul Apgar este considerat „slab", iar sub 3 „foarte slab".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp