Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fântâna Dragonului

ro

09 Jun, 2014 19:11 3326 Marime text
În Constanța se află cea mai mare fântână arteziană în stil art-deco din Europa. Importanţa ei nu se reflectă însă în imagine. Fântâna este nefuncțională şi se află într-o stare avansată de degradare.
Fântâna Dragonului este una dintre bijuteriile Constanței, dar timpul a lăsat urme adânci peste ea. Cea mai mare fântână din România a fost proiectată de Ioan Pușchilă în anii cincizeci, în stil art-deco cu influențe chinezești. În prezent, fântâna se degradează în fiecare zi.

„Fântâna reprezintă crapi stilizați care urcă contra curentului pe fluviul Galben și odată ajunși sus se transformă în dragoni. În mitologia chineză simbolizează victoria omului simplu asupra sistemului. Ea este realizată în patru trepte. Apa se ridica la o înălțime de 20-30 de metri, după care cobora într-o cupă și după care, prin gura acestor crapi, cobora în bazine”, ne-a spus blogger-ul Zetu Harry.

Fântâna Dragonului a fost realizată în aceeași perioadă cu stadionul Farul. Ambele proiecte au fost schițate de Ioan Pușchilă, absolvent al Facultății de Arhitectură din București și deținut politic, bănuit de activitate legionară. Alături de alți deținuți, Ioan Pușchilă, a fost trimis la Constanța unde a contribuit activ la realizarea stadionului și a fântânii Dragonului, obiective ce au fost finalizate în 1953. Numele autorilor nu au fost menționate în nicio publicație de specialitate din cauza statutului de deținuți, pe care îl aveau.

„Fântâna Dragon a fost construită în perioada 1952-1953, odată cu stadionul Farul, de către Ioan Pușchilă, care era la acea vreme deținut politic de regimul comunist. De aceea, nu apare numele creatorului pe această operă arhitectonică”, a precizat Zetu Harry.

„Fântâna nu mai funcționează de când eram copil, când aveam 16 sau 17 ani. Acum am 61 de ani. Era foarte frumoasă. Curgea apa de sus până în bazine, era o plăcere să te uiți la ea. De atunci nu am mai văzut-o funcționând”, ne-a spus, cu regret în glas, un pensionar care locuiește în apropierea stadionului Farul din municipiul Constanța.

Fântâna arteziană se află în prezent în paragină. Spendoarea de altă dată s-a transformat într-un peisaj dezolant, invadat de gunoaie şi grafitti-uri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii