Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Burn Out, un sindrom la modă

ro

22 Sep, 2014 19:40 2112 Marime text
Tot mai mulți tineri ai secolului XXI, suferă de sindromul Burnout. Fără să știe despre existența acestei probleme, care reprezintă o epuizare totală a individului, multe persoane tind să dea vina pe stres sau depresie. 
Sindromul Burnout, cunoscut și ca sindromul epuizării, reprezintă o problemă tot mai des întâlnită în ultimii ani printre tineri. Dornici de a face performanță aceștia se suprasolicită, uitând de necesitatea unui echilibru între sănătatea fizică și cea psihică.
Starea emoțională dominată de oboseală, dezinteres față de ceilalți, energia scăzută, detașarea față de grup, insomnia și sentimentul de inutilitate, sunt primele semne ale instalării acestui sindrom.
“Simțim că suntem suprasolicitați și subdevalorizați. Locul de muncă este locul cel mai prielnic pentru apariția acestui sindrom burn-out. De exemplu, un angajat care nu își primește concediu de odihnă de peste doi ani de zile și nu are nicio creștere salarială în această perioadă, iar sarcinile pe care angajatorul i le solicită cresc din ce în ce mai mult, poate conduce la acest sindrom. De asemenea, o mamă care are trei sau patru copii și mai trebuie să îngrijească și un părinte bolnav, poate avea acest sindrom”, ne-a spus Cristina Gemănaru(foto), psiholog.
Foarte puțini dintre români știu despre existența acestui sindrom și reușesc să  mențină un echilibru între sănătate și acțiune.
Pentru ca sindromul Burnout să nu se instaleze, trebuie să respectăm câteva reguli, aparent simple.
“În primul rând ar trebui să schimbă, ceva la mediul în care trăim, dacă nu putem schimba mediul. Să începem să ne valorizăm și să conștientizăm ceea ce ar trebui să facem, adică să ne prioritizăm obiectivele. Activitățile sportive sunt extrem de benefice, pentru că trupul nostru produce endorfină care este neurotransmițător al plăcerii, ce duce la o stare de relaxare. Activitățile creative  sunt extrem de benefice pentru ameliorarea acestui sindrom, pentru că stimulează relaxarea”, afirmă Cristina Gemănaru, psiholog.
Odată instalat, Sindromul Burnout poate afecta atât viața socială a indivizilor cât și viața personală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii