Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

ro

08 Nov, 2013 15:04 2112 Marime text
Astăzi, credincioșii din întreaga țără sărbătoresc Arhanghelii Mihail și Gavriil. Și la malul mării, constănțenii și-au îndreptat pașii dis de dimineață către Biserica cu hramul sfinţilor de la Spitalul Mare din Constanţa. Oamenii s-au rugat pentru ei şi pentru familiile lor. Peste 1.300.000 de români poartă numele de Mihail și Gavriil. Sfinții Mihail și Gavriil din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței. Cei doi arhangheli sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Mihail este cel care a pus capăt revoltei îngerilor răi, pe când Gavriil le-a adus oamenilor vestea cea mare.
 
„Sfinții Mihail și Gavriil sunt conducătorii oștilor cerești și prin sărbătoarea de astăzi, care este o mare bucurie pentru noi, deoarece sunt protectorii acestei sfinte biserici, se realizează practic comuniunea între cele cerești și cele pământești. Ne ridicăm cu gândul la cele nevăzute, la Sfinții îngeri care sunt protectorii și ocrotitorii noștri și așa cum bine știm, fiecare dintre noi avem câte un înger păzitor, cu câte un înger care ne ajută să urcăm duhovnicește treptele către Împărăția lui Dumnezeu.”, a spus Nicolae Morlova, preot paroh Biserica ”Sfinții Mihail și Gavriil”.
 
Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, dar și de Arhiepiscolul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie. Biserica Sfinților Mihail și Gavriil din Constanţa a fost zidită între anii 1938 - 1940, iar în spatele ei se ascunde o adevărată poveste.
 
„A avut destinația inițială de capelă militară [...] de atunci ea poartă acest hram al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, care sunt și protectori ai oștilor văzute, ai armatei. De aceea a fost inițial ca și capelă militară în cadrul Regimentului 13 Artilerie, dar după demolarea și după ce s-a terminat acest episod din viața orașului nostru și s-au construit blocuri în jurul bisericii, a devenit biserică de enorie.”, a mai spus Nicolae Morlova, preot paroh Biserica ”Sfinții Mihail și Gavriil”.
 
Credincioșii au venit încă de la primele ore ale dimineții la Biserica Sfinții Mihail și Gravriil din județul Constanța, pentru a se ruga la Dumnezeu, pentru a-i ajuta în viață și în special pentru sănătatea lor și a familiilor lor. Cei care au participiat la Liturghie au primit și pachete.
 
„Este urmată de împărțirea unor pachete către cei care participă la Sfânta Liturghie și o masă festivă la care participă consiliul parohial și toți cei care au participat la realizarea acestei sărbători.”, a mai spus Nicolae Morlova, preot paroh Biserica ”Sfinții Mihail și Gavriil”
 
De Arhangheli, credincioșii aprind lumânări să le fie "lumină de veci" în lumea de dincolo. Se aprind atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei dispăruți fără lumânare. Peste un milion treisute de mii de români poartă numele celor doi Sfinți.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii