Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:39 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a venit în vizită la Constanța

ro

29 Aug, 2013 21:31 2461 Marime text
Medicii și șefii unităților sanitare susţin reforma în domeniul sanitar. Cel puţin aceasta este părerea ministrului Sănătăţii care a venit la Constanţa pentru a discuta cu reprezentanţii sănătăţii din regiunea Sud-Est pe marginea proiectelor ce vor fi adoptate pentru această reformă. Toate cerinţele şi nemulţumirile cadrelor medicale vor fi atent analizate de echipa ministrului. Printre subiecte se numără o mai mare aplecare asupra prevenţiei în sănătate, răspunderea civilă a personalului medical - malpraxis, schimbarea pachetului de servicii medicale de bază care să se acorde tuturor pacienţilor indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, schimbarea statului de bugetar al medicilor, schimbarea salarizării medicilor precum şi statutului spitalelor.
 
“Spitalele vor deveni entităţi economice aşa cum prevede legea română, așa că avem cel puţin 3 tipuri de categorii legislative sub care se poate organiza un spital.” a afirmat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
 
În acest fel, ministrul consideră că va creşte gradul de profesionalism din spitale pornind de la management şi va creşte performaţa medicilor care vor primi salarii în funcţie de performanţă. Reforma vizează și schimbare pachetului de servicii medicale de bază.
 
“Pachetul va include soluţiile cele mai eficiente în care se tratează sau se previn bolile cele mai frecvente şi cu costurile cele mai mici. În pachet nu vor fi incluse servcii care nu au fost dovedite a avea un beneficiu asupra stării de sănătate a populaţiei, aşa cum se întâmplă astăzi.” a mai spus Nicolăescu.
 
La întâlniri au participat peste 100 de medici şi reprezentanţi ai autorităţilor care au adus completări proiectelor aflate în curs de elaborare. Ceea ce îi nemulţumeşte cel mai mult pe şefii de unităţi este TVA+ul.
 
“Privind schimbarea statului spitalului eu optez pentru societate comercială, dar durerea cea mai mare este TVA-ul. Ce ne facem cu TVA-ul de la materialele sanitare? Așa că se propune ca printr-o lege specială, serviciile medicale să se factureze fără TVA.” a declarat Gheorghe Stancu, preşedinte CJ Brăila.
 
“Impactul TVA-ului la nivelul spitalului este de 18 % aşa că vă propun ca soluţie taxarea inversă care se practică peste tot sau să fie pus într-un fond special din care se finanțează programele naționale de sănătate și să ni se întoarcă prin acest mecanism banii pe care noi îi dăm. Referitor la salarizarea medicilor, eu v-aș propune ca procentele de 10, 30 și 60 la sută să rămână la atitudinea spitalelor.” a adăugat Danuţ Căpăţână, manager Spital Judeţean Constanţa.
 
O soluție de finanțare a fost indicată de managerul spitalului din Mangalia.

 
“Sunt câteva spitale în țară care au identitate, medici specialiști, activitate serioasă. Propun ca o sursă de finanțare profitul Loteriei Române, o parte din acest profit poate fi direcționat pentru acoperirea unor programe sau chiar plata unor structuri de Primiri-Urgențe.” a spus Liviu Mocanu, manager spital Mangalia.
 
După trei ore de discuţii, ministrul Sănătăţii a apreciat că cei prezenţi la întâlnire susţin reforma.
 
“Dacă noi nu trecem la o reformă serioasă , în care medicina prespitalicească este cea mai importantă şi medicina spitalicească are rolul ei fără a fi determinantă, nu avem nicio şansă. Să dăm din ce în ce mai mulții bani pentru medicina primară, pentru medicina de ambulator, să dezvoltăm Centre de permanenţă multifuncţionale.” a mai declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
 
Ministrul nu a dorit să răspundă dacă va solicita o sumă mai mare de bani pentru domeniul sănătăţii în anul 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii