Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:33 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Primarul Nicolae Matei sprijină proiectul de descentralizare și regionalizare propus de vicepremierul Liviu Dragnea

ro

03 Oct, 2013 22:30 2698 Marime text
Proiectul privind descentralizarea este pe ultima sută de metri. Vicepremierul Liviu Dragnea a propus o formă finală a proiectului în care sunt precizate atribuțiile care vor fi cedate de ministere și alte instituții către consiliile județene și Primării. Primarul Nicolae Matei este de acord cu acest proiect, iar împreună cu primarii din Asociaţia Oraşelor din România, vor analiza cu atenţie această propunere şi vor veni cu obiecţii în cazul în care este nevoie.

În urmă cu două zile, vicepremierul Liviu Dragnea, a propus un proiect de descentralizare și regionalizare, spunând că astfel ”România se va desprinde de comunism”. Proiectul prevede ca în subordinea primăriilor din oraşe sau municipii să funcţioneze servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi chiar de primari. Mai mult decât atât, în subordinea consiliilor județene vor fi transferate și o serie de servicii de la ministere și agenții. Acestea vor fi conduse de persoane numite de președintele CJ. Propunere a ajuns și pe mesele primarilor.

„Le-am pus propunerile într-o formă de proiect de lege şi le-am transmis-o lor, deci nu am dat drumul în eter sau nu am trimis-o aşa prin ţară cu curierul. Le-am dat-o lor, primarilor, la cele patru Asociaţii, să se uite pe forma finală, să se uite şi la ce au propus ceilalţi, urmând ca după ce se uită la ea să mai facă eventual şi alte adăugiri şi să avem o întâlnire în care să dăm o formă finală, după care să începem să discutăm politic în USL şi, când finalizăm acest proces, să i-o prezint primului-ministru", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Primarul Nicolae Matei consideră acest proiect de descentralizare, un pas important pentru o implicare mai amplă a autorităţilor locale, care sunt interesate mai mult ca lucrurile din localitatea sau oraşul respectiv să meargă din ce în ce mai bine.
 
„ Sunt și lucruri bune în acest sens, dacă aceste atribuții care le revin autorităților locale sunt însoțite și de banii necesari desfășurării activităților respective. Altfel, activitățile vor suferi dacă nu vor exista resurse financiare. Eu consider că este un pas bun spre descentralizare. La Asociația Orașelor din România, noi analizăm, împreună cu primarii din țară și o să venim cu observații la această Ordonanță de Guvern. „ a declarat primarul orașului Năvodari,Nicolae Matei.

Românii sunt de părere că acestă schimbare poate aduce un plus de valoare oraşului, mai ales când vine vorba luarea unor decizii importante.

Însă nu toţi sunt de aceeaţi părere. De exemplu, Ministrul de Interne, Radu Stroe consideră că descentralizarea se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv cu organizaţiile profesionale sau sindicale.

"Deocamdată această chestiune nu a fost discutată la USL cap-coadă. Asta înseamnă că trebuie să vedem care sunt structurile guvernamentale centrale ce pot intra în această descentralizare. Pe fiecare structură centrală trebuie să vedem care dintre activităţi pot fi descentralizate, care nu. După ce stabilim aceste lucruri, mergem la treabă", a declarat ministrul de Interne, Radu Stroe.


Potrivit ultimei variante de proiect, în subordinea consiliilor județene vor fi intra următoarele:

- Oficiile judeţene de agricultură,
- Porturile de la Dunăre
- Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu,
- Unităţile teritoriale de promovare turistică,
- Direcţiile judeţene de sport şi tineret,
- Centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională,

- Casele corpului didactic,
- Agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă,
- Agenţia de plăţi şi inspecţie socială,
- Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului,
- Direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi
- Direcţiile de sănătate publică.

În subordinea Consiliilor locale vor intra o serie de noi instituții :

- Serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice,
- Serviciile de sănătate publică la nivel judeţean,
- Administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare,
- Administrarea sistemelor de gospodărire a apelor,
- Protecţia mediului, pescuit şi acvacultură,
- Dezvoltarea rurală, 
- Ocuparea forţei de muncă la nivel local, 
- Administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;
- Dezvoltare şi promovare turistică;
- Organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
- Protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului,
- Administrarea porturilor de fluviale interes judeţean,
- Implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului.

Procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014.




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • claudia 07 Oct, 2013 14:17 Descentralizarea e un pas bun, dar ea trebuie abordata intr-o viziune de ansamblu.