Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:30 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava Școală Mircea s-a întors acasă

ro

03 Aug, 2013 14:06 3019 Marime text
După două săptămâni de voiaj, cadeţii de pe Nava Școală Mircea s-au întors acasă. Aceştia spun că sunt acum pregătiţi pentru cariera pe care şi-au ales-o. În ciuda antrenamentelor dure, tinerii au şi motive de bucurie. Au făcut escală la muntele Athos de unde s-au întors cu o icoană. Peste 100 de cadeţi ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa şi a Şcolii de Maiştri a Forţelor Navale au participat la primul lor voiaj internaţional.

“Nu ştiu dacă pot găsi cuvintele potrivite pentru a exprima sentimentele trăite în această perioadă, dar cu siguranţă primul voiaj ca şi student nu se va uita niciodată. A fost ceva extraordinar. A fost greu la început, ne-am adaptat mai greu cu hamacul şi poate urcarea în arboradă, dar până la urmă am realizat ceva minunat.”, a declarat Cătălina Cucu, studentă.

“Un voiaj foarte uşor pentru cei din echipajul permanent al navei, puțin mai greu pentru noi, elevii Școlii Militare și a colegilor de la Academie, dar consider că ne-am descurcat foarte bine. Cel mai greu a fost urcarea în arboradă, antrenamentele pentru urcare, desfăşurare pe vele.”, a spus Remus Rogoz, elev fruntaş.

Voiajul a avut şi momente extrem de plăcute. Pe lângă faptul că vremea  fost foarte de frumoasă, cadeţii au poposit la Muntele Athos de unde s-au întors cu o icoană.

“Cel mai mult mi-a plăcut popasul la Muntele Athos. Imediat ce am debarcat la Muntele Athos, s-a organizat un mic pelerinaj până la mănăstirea Prodromu unde am fost întâmpinaţi de un alai de călugări, preoţi, iar prin îngăduinţa lor am reuşit să vizităm foarte multe locuri pe muntele Athos.”, a declarat Robert Balan, student.

Comandantul marşului a apreciat răbdarea de care au dat dovadă cadeţii în timpul slujbei.

“Obiectivele de instruire le-am atins cu brio în sensul că la momentul de faţă, studenţii şi elevii au parcurs programa de studiu a navigaţiei cu vele, apoi au făcut carturi de navigaţie, pregărire marinărească şi nu în ultimul rând cartul la motoare. De asemenea o etapă importantă a fost si popasul la Muntele Athos. A fost ceva inedit, după 80 de ani de când o navă românească nu a mai fost acolo.”, a declarat Corneliu Bocai, comandamentul marşului:

La voiaj au participat şi patru cadeţi din Polonia şi Bulgaria.


“Cu excepţia antrenamentului, mi-a făcut mare plăcere să fac pare din acest colectiv, să-mi fac prieteni şi să cunosc ofiţeri şi din alte ţări şi mai ales din România. Am avut momente frumoase, ne-am distrat şi cred că pe viitor ne vom aminti de aceste zile şi vom râde împreună când ne vom reîntâlni în diferite voiaje.”, a declarat Hristizan Kostov, student Varna Naval Academy, Bulgaria.

Părinţii, prietenii şi iubiţii deopotrivă nu au mai avut răbdare ca studenţii să coboare şi au urcat pe navă pentru a le ura bun venit. Întoarcerea cadeţilor a fost întâmpinată cu o ceremonie militară şi religioasă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii