Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:45 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul CFR, în colaps

ro

22 Jul, 2013 14:21 3096 Marime text
Un spital din Constanța este în pragul desființării după ce fiscul i-a trimis înștiințare că urmează să fie exectutat silit. Asta înseamnă vânzarea activelor, întreruperea activității și moartea unității sanitare. Spitalul CFR Constanța a acumulat în ultimii șapte ani datorii la stat în valoare de peste șase milioane de lei.
 
Spitalul CF Constanţa a trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii în urmă cu două luni. Din 2006 până în 2012, reprezentanţii spitalului nu au putut să achite pentru angajaţii săi obligaţiile fiscale şi, astfel, unitatea spitalicească a acumulat o datorie de trei milioane de lei. Pentru că nu avea de unde să îi plătească, în 2012 s-a pus problema executării silite, doar că reprezentanţii spitalului au stabilit ca cei de la Ministerul de Finanţe să facă un grafic de eşalonare a datoriei pe 60 de luni. Asta înseamnă că trebuie să plătească dobânzi în valoare de alte 3,5 milioane de lei.
 
„Noi am făcut demersuri, împreună cu conducerea unității, către Ministerul Sănătății, către Ministerul Finanțelor Publice, către Guvern în sensul să sprijine această unitate, pentru că este trecut și în Programul de guvernare, doresc să deschidă unitățile sanitare închise și nu cred că doresc să închidă unități sanitare din acest moment”, a declarat Nicușor Manea, lider sindical Federația Sanitas.
 
Până acum, spitalul a plătit ratele pe 16 luni, însă pentru că dobânzile şi sumele pe care le-a cheltuit au fost mari, directorul a rămas din nou fără bani pentru a plăti obligaţiile fiscale. Mai exact, acestea nu au fost plătite pentru lunile martie şi aprilie, iar astfel, statul vrea iar să execute silit spitalul.
 
„Trecerea de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătății s-a făcut relativ greoi. Cert este faptul că nu am avut Consiliu de Administrație o perioadă foarte mare de timp, nu am avut cui să mă adresez, deși am făcut informări peste tot. La primul CA am prezentat un plan de măsuri, acel plan de măsuri însemnând, conform Codului Muncii, că am posibilitatea de a trimite angajații în concediu fără plată o zi pe săptămână”, a declarat dr. Dorel Oprea, directorul spitalul CFR Constanța.
 
Ca să rezolve situaţia, Consiliul de Administraţie al Spitalului CFR Constanţa s-a gândit să reducă numărul orelor de muncă, ceea ce înseamnă salarii mai mici pentru medici.
 
„Eu am atenționat și pe domnii membri din CA, lucru de care nu au ținut cont. Dumnealor au decis și au luat această decizie în unanimitate, dar nu cu acordul salariaților și nici a liderilor de sindicat”, a spus Ali Enise, lider sindical Spitalul CFR Constanța
 
Pacienții și aparținătorii sunt foarte mulțumiți de condițiile din Spital. Mai puțin de faptul că, tot din lipsa fondurilor, își plătesc medicamentele. Însă știu că aceasta nu este vina personalului medical.

 
„Începând de la director și până la ultimul salariat, sunt extraordinari, au un suflet nobil față de toți bolnavii și îi îngrijesc cu mare pasiune, dar nu au materiale”, a spus un pacient.
 
Conducerea Spitalului și sindicaliștii au sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la întreaga situație, însă până acum nu au primit niciun răspuns concret din partea guvernanților.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii