Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Saperavi 2007 – Tiflisi Marani, Georgia

ro

09 Oct, 2010 01:29 2424 Marime text
supervinul.jpgCu exact trei ani in urma, am fost invitatla o masa in stil rusesc la Moscova. Meniul se anunta fabulos, debutand cu un bors ucrainean de sfecla. Am fostchestionat asupra vinului. Am vrut sa impresionez si am cerut un vin georgian,un Saperavi. Seful de sala s-a uitatcrunt la mine si mi-a raspuns taios: "-N-avem!". Pai, cum? m-am intrebat eu.Apoi, brusc am fost siderat: Rusia tocmai ce avusese un mic razboi cu Georgiasi, evident, marfurile gruzine se aflau sub embargo.boerescu.jpg

Acum vreo douasaptamani, am fost invitat la Real -ul din AFI Palace, pentru lansareacatalogului de vinuri, editia de toamna. Sergiu Nedelea, care oficia, mi-aatras atentia asupra a trei vinuri "exotice", provenind din China, Turcia siGeorgia. Georgia, am tresarit eu! Ce bine ca nu suntem in razboi cu tara deunde provin cele mai vechi marturii despre Vitis vinifera! O sa pot bea unSaperavi din tara unde, in secolul V, Sf. Nina a venit sa raspandeasca credintacrestina intr-un toiag cioplit dintr-o batrana vita de vie.

Vinul respectivera un Saperavi, soi rosu interesant, dar care nu prea seamana cu nimic de lanoi. Este un sec mai degraba suplu decat corpolent, culoarea fiind un rosuinchis batand oarecum in violet. Aroma trimite la fructe negre de padure(mure), iar gustul se situeaza pe aceleasi coordonate (mure? coacaze negre?).Am simtit si ceva tanini, probabil ca va fi adastat prin baricuri de stejar,dar nu mai mult de 6-12 luni. Gastronomic, ma trimite la vanat, afumaturi siceva branzeturi mediu-tari. Una peste alta, un vin de masa absolut onorabil,dar caruia nu-i poti pretinde fineturi de "chateau". Cred ca mi-ar fi placut sila Moscova, dar n-a fost sa fie.

Pretul la raft:23 lei.

Cand am fost eu,putea fi degustat gratis si la enomat.

Dan-SilviuBoerescu, www.bucatarescu.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii