Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii fără amigdale, predispuşi la îngrăşare

ro

02 Feb, 2011 17:35 1170 Marime text

Copiii care fac operaţie de extirpare a amigdalelor sunt mai predispuşi la îngrăşare decât cei care au amigdalele "intacte", este ultima descoperire publicată în "Otolaryngology - Head and Neck Surgery".

Cercetătorii au revizuit nouă studii desfăşurate pe o perioadă de 40 de ani. În total, au monitorizat greutatea a 795 de copii cu vârste cuprinse între 0-18 ani, înainte şi după operaţia de scoatere a amigdalelor.

O primă analiză care a cuprins 127 de copii a relevat o creştere cu 7% a indexului de masă corporală după operaţia de scoatere a amigdalelor. O altă analiză a relevat faptul că din 249 de copii, 75% au luat în greutate după operaţie.

Cauza „epidemiei de obezitate"din America

"Am descoperit o creştere în greutate neaşteptată după operaţia de scoatere a amigdalelor în cazul copiilor care înainte aveau o greutate normală", a declarat dr. Anita Jeyakumar, conducătorul echipei de cercetare.

Mai mult, cercetătorii americani au ajuns să se întrebe dacă operaţia în sine, foarte comună în SUA (500.000 de astfel de operaţii anual la copiii sub 15 ani) a contribuit la „epidemia naţională de obezitate" din America.

Apetit mai mare după operaţie

Amigdalale au rolul de a lupta cu infecţiile, însă, atunci când se inflamează, pot provoca infecţii în gât sau infecții ale urechii. Mărite excesiv, pot bloca respiraţia copiilor în timpul nopţii.

Există mai multe teorii care justifică creşterea în greutate la copii după operaţia de scoatere a amigdalelor.

Potrivit primei teorii, copiii care au amigdalele inflamate consumă mai multă energie şi, implicit, maimulte calorii. Odată scoase şi eliberată respiraţia, copiii consumă mai puţine calorii.

O altă teorie spune că amigdalele inflamate înseamnă o cantitate mai mică de alimente ingerate sau chiar un apetit mai sczăut. După operaţie, lucrurile se schimbă: copiii îşi recuperează apetitul şi mănâncă mai mult.

Deşi cercetătorii au confirmat această tendinţă de îngrăşare după operaţie, nu este clar dacă ea este valabilă pentru fiecare copil şi în ce măsură se îngraşă fiecare.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii