Leacuri băbeşti de evitat
Leacuri băbeşti de evitatNu aplicaţi comprese cu sare fierbinte pe pieptul copiilor, nu îi masaţi cu alcool şi nu le trataţi arsurile cu varză pentru că riscaţi să le faceţi mai mult rău.
Tratarea răcelilor prin comprese cu sare sau mămăligă fierbinte aplicate pe piept şi frecţii cu alcool şi oţet, tratarea arsurilor cu foi de varză sau ulei şi curăţarea ochilor cu muşeţel sunt remedii naturiste aflate pe "lista neagră" a medicilor. Pe lângă faptul că nu sunt eficiente, acestea pot produce infecţii care întârzie sau compromit vindecarea.
Comă etilică de la frecţiile cu alcool
Compresele (săculeţi) cu sare sau mămăligă încinsă aplicate pe piept sau "frecţiile" cu substanţe iritante sunt două dintre cel mai bine cunoscute "leacuri din bătrâni", dar şi cel mai periculoase.
"Aplicaţiile cu sare sau mămăligă fierbinte pot provoca arsuri, destul de severe uneori. Şosetele cu alcool, oţet, ca şi masajul cu spirt sau oţet pot produce arsuri şi iritaţii supărătoare şi chiar intoxicaţii. În plus, masajul efectuat de persoane neavizate poate produce leziuni la nivelul vaselor de sânge, nervilor sau articulaţiilor", atrage atenţia Alexis Cochino, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu", din Bucureşti.
Cei mai sensibili la aceste "manevre" sunt bebeluşii, deoarece, în cazul lor, se accentuează reflexul de tuse, se congestionează căile respiratorii, iar frecţiile cu alcool pot provoca chiar coma etilică.
- "E total contraindicată tratarea arsurilor cu produse din gospodărie, miere, smântână, lapte, ou, coji de ceapă şi cartofi sau foi de varză, deoarece nu au niciun efect benefic şi pot contamina rana cu microbi, suprainfectând-o sau întârziind vindecarea. Tratamentul de urgenţă, la domiciliu, se face sub jet de apă rece, nu gheaţă, pentru evitarea şocului termic. Arsurile mai profunde pot fi cel mult acoperite cu pansament steril şi faşă", spune Florin Juravle, specialist în chirurgie plastică la Clinica Care Zone, din Bucureşti.
Uleiul încins pus în ureche "sparge" timpanul
Durerile de urechi se tratează "în popor" cu ulei încins. "Uleiul foarte încins provoacă flictene, o arsură pe timpan de gradul II, III chiar, care poate duce, pe lângă intensificarea durerii preexistente, la perforarea acestuia şi im plicit, la hipoacuzie. Cum perforarea se produce într-o zonă extrem de sensibilă, nu mai există şanse de vindecare", subliniază Elena Lăţcan, medic primar ORL la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi, din Bucureşti.
Mai mult, în caz de răcelă, există pericolul ca secreţiile care în mod normal se elimină pe cale nazală, să se elimine şi prin ureche, ceea ce poate duce la apariţia otitei supurative. În timp, secreţiile respective "erodează" oscioarele auzului, ducând la hipoacuzie.
Medicul explică paşii corecţi de tratament al durerilor de ureche.
"Pentru tratarea de urgenţă a durerilor de ureche se poate folosi alcool boricat (3-4 picături), care se aplică direct din sticluţă, fără încălzire prealabilă, deoarece se încălzeşte direct în ureche. În rest, celelalte picături care se aplică în ureche trebuie uşor încălzite sub jetul de apă caldă sau într-un vas cu apă călduţă. Mai indicat pentru durerile de urechi ar fi un antialgic, sub formă de pastilă, supozitor sau sirop", explică Elena Lăţcan.
Ceaiurile complică infecţiile ochilor
Ceaiul de muşeţel e frecvent folosit pentru curăţarea ochilor afectaţi de infecţii. "Ceaiurile, în general, şi cele de muşeţel în particular, conţin impurităţi, care irită şi ard conjunctiva şi corneea. În plus, nu tratează conjunctivita, o complică", explică Mircea Filip, oftalmolog la Cabinetul AmaOptimex, din Bucureşti.
Până la consultul oftalmologic, ochii se curăţă cu apă fiartă şi răcită sau cu ser fiziologic. Totuşi, în caz de conjunctivită, curăţarea ochilor cu ser fiziologic nu e suficientă, de multe ori fiind nevoie de tratatment cu antibiotic.
Sursa: evz.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp