Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:01 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu-i interziceţi copilului accesul la computer fără să explicaţi de ce

ro

25 Jan, 2011 20:50 1050 Marime text

A cunoaşte lumea virtuală a unui copil este ca şi cum i-ai citi în suflet. Când părintele îi interzice calculatorul, îi calcă peste sentimente şi intimitate şi deschide calea spre "război".

Neputincioşi, frustraţi şi îngrijoraţi. Aşa se simt părinţii care nu au acces la viaţa de dincolo de monitor a copiilor lor, de unde vin cele mai incitante distracţii: jocurile on-line, comunicarea pe chat, vânarea de prieteni virtuali, construirea de profiluri şi întreţinerea paginilor pe reţele de socializare.

Părinţii au impresia că timpul petrecut la computer îi strică pe copii, aşa că le pun restricţii care, neînsoţite de explicaţii, nu fac decât să ridice ziduri între ei.
60% dintre adolescenţi, la computer imediat ce vin acasă

Un studiu realizat în 2010 de ECDL (European Computer Driving Licence) arată că peste 60% dintre liceeni deschid computerul de îndată ce intră în casă. Psihologul Cristina Călărăşanu explică acest ataşament: "Dincolo de beneficiile tehnologice pe care copilul le cunoaşte, e vorba despre o investiţie afectivă. Copilul poate căuta răspuns la orice întrebare, poate găsi o provocare, poate stabili relaţii cu alte persoane, poate descoperi o nouă lume în care se regăseşte".

Jocurile on-line preferate, informaţiile de care e interesat şi modul în care interacţionează cu prietenii în lumea virtuală nu trebuie să fie străine de părinţi. "A cunoaşte lumea virtuală pe care şi-a creat-o copilul e ca şi cum am cunoaşte lumea lui interioară, cu dorinţe, preocupări şi temeri", spune psihologul.

Părintele trebuie să se alarmeze însă şi să ceară ajutor de specialitate atunci când copilul se pierde în lumea virtuală, când "nu mai este interesat de nimic altceva, nu se mai îngrijeşte, nu se mai poate conecta la activităţile şcolare, nu mai doarme, nu se mai întâlneşte cu alţi copii".

"Interdicţiile totale, neînsoţite de explicaţii, nu fac decât să deruteze şi să înfurie copilul, care se va simţi nedreptăţit."
,
CRISTINA CĂLĂRĂŞANU, psiholog

Adolescenţii nu au nevoie de "părinţi-paznici"


Dacă atunci când e mic, copilul ar da orice ca părintele să se implice în jocurile lui virtuale, în preadolescenţă lucrurile se schimbă radical: el vrea intimitate, aşa că îi cere părintelui să stea departe de computerul lui. Altfel, se simte persecutat.

Strategia trebuie să se schimbe în acest moment, pentru că interdicţiile pe care cei mici le acceptau uşor în copilărie încep să fie încălcate. "Cu preadolescenţii şi adolescenţii, părintele nu se poate comporta ca paznic, pentru că va determina copilul să găsească mijloace ingenioase de a căuta ceea ce doreşte şi, mai ales, să se ascundă", spune psihologul Cristina Călărăşanu.

Ea le recomandă părinţilor să fie deschişi spre comunicare încă de când copiii sunt mici şi să discute despre activităţile lor pe internet. "O relaţie construită deschis încă de când e mic copilul, bazată pe comunicare, va ajuta şi mai târziu adolescentul să păstreze dorinţa de a vorbi cu părintele. Ceea ce îi face pe adolescenţi să se ascundă e sentimentul că nu sunt ascultaţi şi, în special, tea ma că vor fi consideraţi anormali".

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii