Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Cititori celebri” la Carturesti

ro

19 Sep, 2010 02:22 1943 Marime text
provizorat.jpg

Provizorat este o carte despre incertitudine, în care eroii fug de propriul trecut. Ar da oricât să li se şteargă dosarele. Petru Arcan nu este un soţ impotent, ci doar distant. Letiţia nu face din infidelitate un prilej de tâfnă. Doar Sorin Olaru pare picatdin lună. Niciunul dintre reprezentanţii grupului nu este personaj negativ. Toţi descriu o epocă, un stil de viaţă şi ridică ascunzătoarea la rang de cel mai înalt dig în calea valurilor mării care mătură tot. Nimic despre infinit, despre visare, doar o fugă patologică de răul copleşitor. Autoarea parcă vrea să-l protejeze pe Sorin, pentru a râde un pic de ignoranţa masculină, altfel nu se explică faptul că a fost trimis în Germania pentru a strânge informaţii despre un profesor german. Nu-şi dă seama că acesta era nimeni altul decât Vasi Stamatiu, tatăl său natural, fost legionar, fugit prin anii ‘40.

"Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu încetăm să îl recitim toată viaţa", ajunge, la un moment dat, să creadă Letiţia Arcan, personaj central al romanului.

Ovidiu Simoncă scria despre acest volum pe coperta patru a romanului:„Provizorat este o poveste de dragoste, frumoasă şi tristă, care ne ţine cu sufletul la gură, petrecută în vremea comunismului românesc. Gabriela Adamesteanu are rara capacitate de a privi comunismul prin personaje, emoţii, imagini, autoarea refuzând să eticheteze sau să stigmatizeze. Din viscerele naraţiunii urcă spre cititor câteva întrebări: Îşi vor găsi cele două personaje principale un destin prin iubirea lor interzisă? Poţi birui o ideologie printr-un adulter? Poţi să-ţi trăieşti clipa, dacă trecutul e tumefiat şi încărcat?"

Despre toate astea vă invit să discutam joi, 7 octombrie, începand cu ora 18:00, la Cărtureşti Constanţa, la cea de-a noua ediţie a Atelierului de Lectură Cititori Celebri.

Mai multe pe www.constantablog.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii