Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:43 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre gradiniţa privată

ro

30 May, 2011 12:05 2063 Marime text

gradinita_82183700.jpg„La stat sau la privat?". O întrebare la care doar părinții cu ceva bani caută un răspuns. Iar zicala „Obrazul fin cu cheltuială se ține" parcă se potrivește ca o mănușă și în cazul educației preșcolare.

Două cuvinte, „grădiniță privată", și o simplă căutare pe Google. Rezultatul se apropie de 800.000. În realitate, în România sunt 427 de grădinițe particulare autorizate și 99 acreditate, potrivit datelor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Cele mai multe au apărut în ultimii zece ani, ca rezultat firesc al supraaglomerării grădinițelor de stat.

Este adevărat că anii 2009 și 2010 au cam stricat planurile investitorilor - numărul de copii înscriși în grădinițile private s‑a înjumătățit, iar cheltuielile au crescut -, dar nu a fost suficient pentru a le opri activitatea. Ba mai mult, au existat antreprenori care au deschis grădinițe private chiar în mijlocul crizei. Iar unul dintre avantaje a fost și negocierea unei chirii mai mici pentru sedii, față de perioada de boom, când prețurile erau nejustificat de mari.
Cum funcționează acest business în România? Trei dintre jucătorii activi din București fac o analiză scurtă a propriei investiții și justifică, indirect, taxele solicitate.

INVESTIȚII. Cel puțin două‑trei mii de euro. Este suma pe care părinții trebuie să o plătească în fiecare an pentru ca micuțul să beneficieze de condiții mult superioare celor de la stat. Sunt taxele dintr‑un business care pare foarte profitabil, chiar dacă investitorii se feresc să vorbească despre profit, mai ales că multe dintre aceste instituții funcționează ca organizații non‑profit.

Ce înseamnă ca investiție de început? De la câteva zeci până la câteva sute de mii de euro.
„Proiectul a necesitat o investiție de 300.000 de euro, în lucrări de renovare și amenajare a structurii clădirii, rechizite, mobilier pentru școală și grădiniță, amenajarea sălii de IT, utilarea bucătăriei, amenajarea sălii de sport și achiziționarea unui pian pentru sala de muzică", detaliază Anca Biriș, unul dintre cei doi proprietari ai grădiniței IOANID, deschisă în 2009, care mai cuprinde școală și after school. Aceasta a ales ca locație o vilă impunătoare, cu săli foarte largi și multă lumină, într‑o zonă centrală, pe strada Polonă, aproape de Dorobanți, cartierul oamenilor cu stare.

Evident, o astfel de investiție se poate reduce considerabil dacă investitorul este deja proprietarul unui imobil, care nu necesită transformări majore. „În cele mai multe cazuri, sumele investite la început ajung undeva la 150.000, când vorbim despre o vilă cu mai multe etaje", spune și Eugen Stan, care deține grădinița Mens Sana, cu profil sportiv.

Grădinița, înființată în urmă cu zece ani, este strategic amplasată lângă parcul Herăstrău, într‑o vilă care aparține antreprenorului. Sau, de ce nu, o grădiniță privată poate fi deschisă cu doar 30.000 de euro, așa cum s‑a întâmplat în cazul Ralucăi Chișu, care a lansat anul trecut, împreună cu două prietene, grădinița Zuzzy, tot într‑o zonă centrală, într‑un spațiu închiriat, amenajat în culori vesele și gândit la început ca un loc de recreere al copiilor în timpul liber.

Citește mai mult despre grădinițele particulare în MONEY EXPRESS

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii