Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine-i premierul ?

ro

09 Dec, 2008 12:01 930 Marime text

Realitatea.net a întocmit un inventar al celor care ar putea ocupa funcţia de premier în următorii patru ani.

Partidele au propus deja variantele lor de candidaţi la această funcţie. Pe lângă aceştia, nume noi au început să fie vehiculate în ultimele zile.

Se ştie că principale formaţiuni politice i-au desemnat pe Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu şi respectiv Theodor Stolojan ca şi candidaţi pentru această funcţie. Vasile Blaga este un alt nume intens vehiculat. Este unul dintre cei mai importanţi lideri ai PD-L şi a candidat la aceste alegeri obţinând 49% în colegiul său. De la PSD mai există varianta Miron Mitrea, coordonatorul campaniei electorale a partidului şi fost ministru al Transporturilor, şi Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe şi actualmente reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional.

Pe lângă aceşti trei politicieni, bursa zvonurilor a mai adunat şi alte  variante. Una dintre acestea este Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, de 18 ani, chiar dacă acesta a declarat că nu îşi doreşte această funcţie.

Alţi doi independenţi au fost „aruncaţi" de presă pe lista printre care directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu şi şeful SRI George Maior. Aceştia pot fi însă din start excluşi, în ciuda doleanţelor pentru că în cazul lor legea spune că timp de cinci ani de la terminarea mandatului nu pot desfăşura activităţi politice.

Un alt nume vehiculat este cel al actualului primar al Sibiului, Klaus Johannis, unul dintre primarii longevivi, ales întotdeauna cu o largă majoritate a cetăţenilor.

Oprea, Dăianu sau Stănişoară ?

În timpul negocierilor dintre PSD, PNL şi PD-L, din acest week-end, pe tema formării unei coaliţii de guvernare, pe holurile partidelor au început să fie vehiculate două nume noi drept posibili premieri: pedelistul Dumi­tru Oprea şi liberalul Daniel Dăianu.

Fost rector al Universităţii ,,Al.I. Cuza' din Iaşi, Oprea s-a remarcat ca un campion al campaniilor electorale în ultimul an: a câştigat cursa pentru Parlamentul European anul trecut, a pierdut Primăria Iaşiului în vară şi pe 30 noiembrie a fost ales deputat de Iaşi în Parlamentul României. Liberalul Daniel Daianu este si el europarlamentar. In plus, a fost ministrul Finantelor in guvernul Victor Ciorbea (1997-1998), iar anterior - economist-sef al BNR, fiind apreciat in breasla.

Mass-media din judeţul Mehedinţi vehiculează printre potenţialii candidaţi la funcţia de prim-ministru şi numele consilierului prezidenţial Mihai Stănişoară. Democrat-liberalul care a devenit senator în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, ar fi o alegere inspirată, acesta fiind capabil, datorită experienţei profesionale căpătate în administraţie, să asigure stabilitatea clasei politice româneşti.

Frâiele se pare că sunt însă în mâinile preşedintelui. Potrivit ultimelor zvonuri, în cursul zilei de mâine, numele viitorului premier al ţării va fi făcut public.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii