PD-L vrea să fie "pivotul central al guvernării"
PD-L vrea să fie "pivotul central al guvernării"Ultima formaţiune politică invitată la discuţii de către preşedintele Traian Băsescu a fost Partidul Democrat Liberal.
Democrat-liberalii se consideră câştigătorii alegerilor parlamentare din 30 noiembrie ca urmare a numărului de mandate obţinut. Delegaţia PD-L a cuprins 16 persoane şi, înaintea demarării dilogului cu şeful statului, s-a afirmat că se preferă formarea unui Guvern cu PNL deoarece rezultatul alegerilor confirmă că românii doresc o guvernare de dreapta. Desigur, principalul motiv al întâlnirii între delegaţia PD-L şi şeful statului a fost nevoia de a forma o coaliţie care să garanteze o susţinere justă în Parlament în contextul crizei care începe să se manifeste în România. Pentru a identifica puncte comune între partidele ce au reprezentare în viitorul Parlament, Traian Băsescu a solicitat puncte de vedere ale PD-L pe teme precum: bugetul pe 2009, reducerea cheltuielilor, reforma în educaţie şi sănătate, absorbţia fondurilor, identificarea surselor financiare pentru susţinerea recalculării pensiilor în funcţie de gradul de muncă, descentralizare, raport UE pe justiţie.
Preşedntle PD-L, Emil Boc, a precizat că este o premieră pentru democraţi obţinerea celui mai mare număr de mandate de parlamentari. El a recunoscut că acest rezultat se datorează şi percepţiei PD-L ca fiind partidul preşedintelui. Boc a confirmat că democrat-liberalii aspiră la obţinerea guvernării centrată pe programul elaborat de ei şi a menţionat: „se impune echilibru, moderaţie şi continuarea luptei anticorupţie".
La finalul consultărilor, preşedintele Emil Boc a declarat că PD-L va trebui să coaguleze o majoritate în jurul său, iar prima opţiune de apropiere vizează PNL, sperând să fie şi singura. Negocierile cu PNL vor demara de astăzi şi vor continua cu PSD, UDMR şi minorităţile naţionale "pentru a găsi numitorul comun în jurul PD-L şi al programului său de guvernare". Preşedintele PD-L a recunoscut că şi-ar dori ca viitorul premier să fie democrat-liberal dar a menţionat că dreptul de a numi primul-ministru revine şefului statului. "Totul depinde de flexibilitatea celorlalte formaţiuni. Avem un program anticriză, nu avem pretenţia că este perfect, dar de la el pornim", a declarat preşedintele PD-L , Emil Boc. El a ţinut să precizeze că şeful statului a cerut să se excludă din negocierile ce vor urma discuţiile pe tema "mandatului prezidenţial". După negocierile dintre formaţiunile reprezentate în viitorul Legislativ, va urma o nouă rundă de consultări ale partidelor cu preşedintele Traian Băsescu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp