Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:03 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averi de aspirant în Parlamentul României Ce „zestre“ au candidaţii PSD Constanţa pentru Camera Deputaţilor (documente)

ro

09 Nov, 2016 00:00 6911 Marime text
La actualele alegeri pentru desemnarea componenţei Camerei Deputaţilor, organizaţia judeţeană PSD Constanţa a preferat să includă pe listă parlamentari experimentaţi, dar şi oameni noi. Astfel, în ordinea trecerii pe listă, social-democraţii au următoarele propuneri: fostul secretar de stat în Ministerul Economiei Iulian Iancu, deputaţii Mircea Titus DobreCristina Ileana DumitracheRadu Babuş, consilierul municipal din CLM Constanţa George Vişan, deputatul Florin Gheorghe, viceprimarul municipiului Medgidia, Luminiţa Vlădescu, consilierul municipal din CLM Constanţa Marioara Cojoc, Neculai Tanasă, administratorul Terminalului de Pasageri Constanţa, Teodor PatrichiDumitru Lucian Lungoci, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, Dumitru Gagos-Făină şi primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.

Preferă investiţiile în terenuri

Deputatul Iulian Iancu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, lasă judeţul Botoşani şi deschide lista PSD Constanţa pentru Camera Deputaţilor. Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), acesta are: şase terenuri intravilane în Mediaş, Bucureşti, Sovata, Moeciu şi Sovata; o casă în Mediaş şi un apartament în Bucureşti, bijuterii estimate la 7.000 de euro, iar naveta Bucureşti-Constanţa o va putea face la volanul unui autoturism Mercedes A180, fabricat în anul 2005. În singurul cont curent deţinut, Iancu are 22.886,61 de lei, în schimb, împreună cu soţia, deţine plasamente la cinci societăţi, valoarea totală a acestora fiind de 64.373,9 lei, iar în anul fiscal precedent, familia a înregistrat venituri de 90.071 de lei. 
 
Din declaraţia de interese completată pe 18 octombrie a.c., am aflat că Iulian Iancu este acţionar şi membru fondator al BCD Nextebank (fosta Roexterra SA) şi al SC Romexterra Finance, dar şi acţionar la SC Azo Mureş SA, valoarea totală a acţiunilor sale fiind de 36.497,9 lei. De asemenea, acesta este preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei şi membru al Fundaţiei Omenia, al Centrului pentru Surse Regenerabile de Energie din Centrul INCE „Costin Kiriţescu” al Academiei Române, al Asociaţiei Inginerilor de Petrol şi Gaze din România şi al Eufores. În plan politic, fostul demnitar se poate mândri doar cu poziţia de membru al Consiliului Naţional al PSD.
 
Potrivit aceleiaşi surse, Iulian Iancu a avut două contracte pe termen determinat cu INCE „Costin Kiriţescu” (ca cercetător ştiinţific) şi cu ASE (în calitate de cadru didactic asociat), din care a câştigat 2.266 de lei, respectiv 1.800 de lei (brut).

Acţionar în trei firme

Deputatul Mircea Titus Dobre vrea să îşi prelungească mandatul, iar poziţia a doua pe lista PSD Constanţa îi asigură îndeplinirea dorinţei. În legislatura viitoare va intra cu o avere constând în: un teren intravilan, un apartament şi o casă în municipiul Constanţa, precum şi ceasuri achiziţionate în perioada 2008-2012 şi estimate la 18.000 de euro.
 
În paralel, parlamentarul social-democrat a investit în diverse firme, având acţiuni la SC Domadami SRL, SC Damiramid SRL şi SC MG Tour Hotels SRL. Dacă tot a investit în ele, primele două firme au beneficiat şi de împrumuturi de 140.958 de lei - SC Domadami SRL şi 5.000 de lei - SC Samidamid SRL. O sumă importantă - 325.000 de euro - a ajuns sub formă de împrumut acordat de către parlamentar la o persoană fizică. 
 
Totuşi, Mircea Titus Dobre are de achitat până anul viitor unei persoane fizice o datorie de 30.000 de lei, iar până în anul 2041 trebuie să lichideze un credit bancar de 108.000 de lei, în contextul în care veniturile familiei în anul fiscal precedent au fost de 212.140 de lei.
 
Din declaraţia de interese reiese că Mircea Titus Dobre este acţionar la SC Domadami SRL, SC Damiramid ERL şi SC Mg Tour Hotels SRL (valoarea părţilor deţinute fiind de 4.060 de lei) şi că este vicepreşedinte de onoare al ANAMOB Bucureşti. 
Pe linie de partid, situaţia se schimbă, deputatul constănţean fiind vicepreşedinte al organizaţiilor municipală şi judeţeană ale PSD Constanţa, iar la nivel naţional deţinând funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Control Financiar Intern a PSD.

Investiţii importante în tablouri, bijuterii, ceasuri şi icoane

În această iarnă, Cristina Ileana Dumitrache ar putea obţine cel de-al treilea mandat de deputat de Constanţa din partea PSD. Conform declaraţiei sale de avere disponibile pe site-ul ANI, soţul său deţine un teren în Petroşani, un apartament în Deva şi spaţii comerciale în Petroşani, iar familia are la dispoziţie un autoturism BMW X5, fabricat în anul 2003. Avuţia deputatei mai cuprinde tablouri în valoare de 102.000 de euro, icoane estimate la 70.000 de euro, bijuterii achiziţionate în perioada 2000-2015 cu 105.000 de euro, mobilier în valoare de 50.000 de euro şi ceasuri cu o valoare estimată de 70.000 de euro. 
 
În plan financiar, deputatul a trecut în document 11 conturi curente în care are în special lei, euro şi dolari americani, un depozit bancar, dar şi bani investiţi într-un fond de investiţii. Totodată, până la anumite date, ce au fost omise din declaraţie, Cristina Dumitrache va trebui să achite mai multe credite bancare, toate contactate în moneda naţională, veniturile încasate anul trecut de întreaga familie fiind în valoare de 390.800 de lei. 
 

Conform declaraţiei de interese, Cristina Dumitrache este acţionar la SC Dacia Tour SA Constanţa, iar la partid deţine funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, este membru în Biroul Executiv, în Consiliul Judeţean al organizaţiei de femei, al filialei municipale de tineret, dar şi în Comitetul Executiv al organizaţiei de tineret PSD Constanţa. 

Şi timbrele te pot scoate din ananghie

Deputatul în funcţie Radu Babuş deţine: două terenuri intravilane în staţiunea Mamaia şi comuna Crişan (jud. Tulcea), două terenuri agricole în comuna Cerchezu (jud. Constanţa), un apartament în Constanţa, un autoturism Mercedes E280 fabricat în 2007, medalii şi decoraţii (4.000 de euro), bijuterii din aur (7.000 de euro), tablouri şi icoane (7.000 de euro) şi timbre (5.000 de euro). Deputatul PSD a împrumutat cu 670.635 de lei două societăţi - SC Edil Servis SRL şi SC Bora Two SRL, în schimb, preluând cote de participare, în contextul în care veniturile familiei în anul fiscal precedent au fost de 114.882,87 de lei. 
 
Declaraţia de interese semnată luna trecută de Babuş confirmă că este asociat la cele două societăţi pe care le-a ajutat financiar, valoarea totală a părţilor deţinute fiind de 300 de lei. Ca politician, Radu Babuş activează ca vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Constanţa 

Bani albi pentru zile negre

Consilierul municipal din CLM Constanţa George Gabriel Vişan pare că vrea să lase administraţia publică locală pentru un mandat de deputat în viitoarea legislatură. Deocamdată, averea sa cuprinde un teren agricol la Tuzla (jud. Constanţa) şi două apartamente în municipiul Constanţa. Financiar, se poate lăuda cu patru conturi curente - 12.415,06 lei şi 744,04 euro, trei depozite bancare - 4.645,27 de euro şi o investiţie de 10.865,85 de lei într-un fond privat de pensii. În paralel, Vişan a acordat două împrumuturi în nume personal însumând 19.000 de euro unei persoane fizice şi deţine acţiuni la SC Visage Inteliligent Solutions SRL, valoarea la zi fiind de 500 de lei. Până în anul 2033, va trebui să lichideze un credit de 35.626,35 de euro, veniturile familiei Vişan fiind anul trecut de 112.850,75 de lei, la care se adaugă şi veniturile pe care alesul local le încasează de la Chimpex SA şi pe care nu le-a trecut în declaraţia de avere. 
 
Interesele lui George Vişan vizează, în primul rând, evoluţia societăţii SC Visage Inteligent Solutions SRL, la care este asociat. Totodată, acesta este director comercial al CN APM SA Constanţa, de unde încasează 76.776 de lei, şi al Chimpex SA, dar şi membru AGA al CN Investiţii SA Bucureşti, de unde a obţinut 669 de lei. În cadrul Partidului Social Democrat, George Vişan este secretarul organizaţiei municipale PSD Constanţa, vicepreşedinte al filialei judeţene a partidului, precum şi coordonator judeţean al Departamentului Economie şi mediu de afaceri din cadrul PSD Constanţa. 

El face legi, soţia asigură baza financiară

Ales uninominal, deputatul Florin Gheorghe ar putea continua activitatea în Camera Deputaţilor după experienţa votului pe listă din iarnă. Avuţia sa include trei terenuri intravilane şi patru case în municipiul Constanţa, iar naveta Bucureşti - Constanţa o face la volanul unui Dodge Caliber, fabricat în 2008. Veniturile familiei înregistrate în anul fiscal precedent s-au ridicat la 145.667 de lei, baza fiind asigurată de dividendele primite de soţie. Când nu este la Parlament, Florin Gheorghe se preocupă de dezvoltarea SC Paluani SRL, unde este asociat. 

Ar lăsa municipiul Medgidia pentru Camera Deputaţilor?!

Pe poziţia a şaptea a listei PSD Constanţa îl regăsim pe viceprimarul municipiului Medgidia, Luminiţa Vlădescu. Aceasta are un teren în satul Ivrinezu Mare, localitate unde mai are alte opt terenuri agricole, obţinute în urma unor succesiuni, un apartament în Medgidia, o casă în Constanţa şi o maşină marca VW Polo, fabricată în anul 2008. Până în anul 2030, aceasta are de achitat două credite bancare de 41.000 de euro şi 270.000 de lei, veniturile încasate de familia Vlădescu anul trecut fiind de 73.368 de lei. 

Conform declaraţiei de interese, Luminiţa Vlădescu este membru CECCAR - expert contabil inactiv, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Medgidia şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Constanţa. 

La a doua încercare 

Consilierul municipal din CLM Constanţa Marioara Cojoc a mai avut în anul 2008 o tentativă de a obţine un mandat de parlamentar. Având în vedere poziţia acordată de partid, şi în acest an şansele de a ajunge în Parlament sunt reduse, ca să nu spunem inexistente. Revenind la averea doamnei consilier local, observăm că aceasta constă într-un apartament luat cu credit ipotecar şi un autoturism Suzuki Jimny, fabricat în anul 2009. 
 
Anul viitor, Cojoc va trebui să lichideze un credit bancar de 16.115,59 de lei, iar până în anul 2033 trebuie să scape de un altul, în valoare de 24.000 de euro. Cu trei ani înainte (2030), un alt credit, de 79.591,54 de euro, contractat de fostul soţ şi la care aceasta este cosemnatar, va trebui lichidat. Trecând peste datorii, cert este că veniturile de anul trecut ale Marioarei Cojoc au fost de 46.173 lei net.

 
Din declaraţia sa de interese aflăm că este membru fondator al Asociaţiei „Femeia schimbă lumea“ şi membru în Consiliul de Administraţie al unei instituţii de învăţământ preuniversitar din municipiul Constanţa, însă din niciuna dintre prestaţii nu rezultă vreun beneficiu financiar. În cadrul Partidului Social Democrat, Marioara Cojoc este membru în Consiliul Judeţean PSD Constanţa, vicepreşedinte în filiala judeţeană de femei a partidului, dar şi coordonator al Departamentului pentru Educaţie al formaţiunii politice de la malul mării. 

Avere redusă… la o maşină

Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul ANI, Neculai Tanasă are un Audi A4, an de fabricaţie 2005, şi venituri încasate în anul fiscal precedent de 74.422 de lei de la SC Viitorul SA. Din declaraţia de interese aflăm că este administrator al SC Antura Pro SA, iar la partid a preferat să fie doar un simplu membru. 

Lasă Terminalul de Pasageri pentru Parlament!?

Averea administratorului Terminalului de Pasageri Constanţa, Teodor Patrichi, cuprinde două maşini - un Daewoo Cielo fabricat în 2006 şi o Skoda Octavia din 2008 - şi un depozit bancar cu 30.000 de lei. Conform declaraţiei de avere, familia Patrichi a înregistrat anul trecut venituri de 68.505 lei. 
 
În declaraţia de interese, acesta „se mândreşte“ cu faptul că este membru fondator al Asociaţiei Navale, unde deţine 20% dintre părţile sociale sau acţiuni, dar şi funcţia de preşedinte, fără remuneraţie. 

Cifra doi… preferată 

În declaraţia de avere ataşată în dosarul de candidat pentru Camera Deputaţilor, Dumitru Lucian Lungoci a trecut: un teren agricol în Cumpăna, unul intravilan la Tuzla, două apartamente în municipiul Constanţa, dar şi o datorie contractată în acest an şi scadentă în anul 2020, în valoare de 25.000 de lei, către SC Mark Leasing IFN, veniturile familiei încasate anul trecut fiind de 34.546 de lei. Totodată, conform declaraţiei de interese, aspirantul PSD la mandatul de deputat este asociat la SC LD Euro Computer SRL, valoarea celor 50% dintre părţile sociale fiind de 100 de lei. 

Cumul de funcţii pe plan naţional şi internaţional 

Averea primarului comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, cuprinde două terenuri intravilane şi unul agricol în Cumpăna, două case de locuit şi un spaţiu comercial în aceeaşi localitate şi două autoturisme - o Skoda Octavia din 2004 şi un Renault Kangoo din anul 2007. O singură datorie are aceasta: un credit bancar scadent în anul 2020, în valoare de 40.000 de lei. Veniturile familiei Gâju au fost anul trecut de 50.916 lei. 

Aceasta este prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, preşedinte al Ligii Femeilor Primari ai Comunelor din România, preşedintele filialei judeţene a ACoR Constanţa, vicepreşedinte în Biroul Politic al Comitetului Regiunilor şi Municipiilor, membru plin al delegaţiei României în Comitetul Regiunilor Bruxelles, membru plin al Comisiei de Mediu şi al Comisiei de economie a CoR şi membru plin al Organizaţiei Mondiale a Oraşelor şi Administraţiilor Locale.
 
Lista funcţiilor continuă, dar pe linie de partid. Astfel, Mariana Gâju este vicepreşedinte al organizaţiei femeilor PSD din România, vicepreşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa, preşedinte al Organizaţiei Judeţene a Femeilor PSD Constanţa şi preşedinte al filialei PSD Cumpăna. 

Cu credit bancar şi cu Audi la scară

Un alt aspirant la un mandat de deputat de Constanţa din partea PSD este Dumitru Gagos-Făină. Averea acestuia cuprinde: terenul agricol din municipiul Constanţa deţinut de soţie, un autoturism Audi A4 fabricat în anul 2001 şi achiziţionat cu împrumut de la bancă. Acesta are două credite bancare de lichidat - primul în anul 2020 (de 68.000 de lei), celălalt în anul 2023, în valoare de 38.500 de euro -, în contextul în care veniturile înregistrate de familie în anul 2015 au fost de 82.844 de lei.
 
Dumitru Gagos-Făină este asociat al SC Medifab Prod SRL din Bucureşti şi membru în Sindicatul Şantierului Naval Midia. Totodată, colegii de partid i-au încredinţat funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a Pensionarilor PSD Constanţa şi pe cea de membru în Biroul Permanent PSD Constanţa.

Edil-şef doar cu o maşină

Lista PSD Constanţa se încheie cu primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru. Averea sa se limitează la un autoturism Renault fabricat în anul 2001, veniturile încasate de întreaga familie în anul fiscal precedent fiind de 68.796 de lei. Edilul-şef din Năvodari este trecut pe listă probabil pentru a strânge mai multe voturi pentru partid, căci mandatul de deputat sigur nu-l va obţine, este doar membru în Biroul Politic al PSD Năvodari. 

Sursa foto: ZIUA de Constanta

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii