Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La alegerile parlamentare, constănţenii vor vota în 556 de secţii de votare din judeţ. 629.648 sunt aşteptaţi la urne (documente)

ro

11 Nov, 2016 00:00 3581 Marime text
Biroul Electoral Judeţean a publicat numărul secţiilor de votare din localităţile din judeţ, străzile arondate acestora, precum şi numărul de alegători care au drept de vot la alegerile parlamentare din 11 decembrie. 629.648 de constănţeni sunt înscrişi pe listele permanente în cele 556 de secţii de votare din judeţul Constanţa. 581.981 de alegători figurează ca posesori de cărţi de identitate. 47.667 de alegători cu drept de vot au acte de identitate model vechi sau alte tipuri de documente.
 
În municipiul Constanţa vor funcţiona cele mai multe secţii de votare - 201, în Mangalia - 26, în Medgidia - 36, în Băneasa - doar patru, în Cernavodă - zece, în Eforie - şapte, în Hârşova - şapte, iar în Murtfatlar - tot şapte. În Năvodari vor fi deschise 23 de secţii de votare, în Negru Vodă, şapte secţii, în oraşul Ovidiu, opt secţii de votare, iar în oraşul Techirghiol, patru secţii. 

Alegeri parlamentare 2016

Scrutinul parlamentar din 11 decembrie a fost pregătit încă din 2015, nu mai puțin de patru legi electorale fiind adoptate în acest sens: legea partidelor politice, legea finanțării partidelor și a campaniilor, legea alegerilor parlamentare și legea votului prin corespondență. După două legislaturi în care deputații și senatorii au fost aleși uninominal, acum se revine la votul pe liste de partid ceea ce va conduce și la reducerea numărului de parlamentari. Normele de reprezentare prevăd ca un deputat să reprezinte 73.000 de locuitori, iar un senator va fi ales „pentru“ 168.000 de locuitori. Asta va duce la alegerea a 466 de parlamentari, cu 166 mai mulți decât ceea ce au exprimat românii, prin vot, la referendumul organizat în anul 2009 când au optat pentru 300 de parlamentari.

Așadar, în legislatura 2016-2020 Parlamentul României va avea 308 de deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari din partea minorităților și 6 parlamentari ce vor reprezenta diaspora.

Pragul electoral de 5% a rămas neschimbat, iar pentru alianțe se mai adaugă 3% pentru al doilea partid intrat în alianță și câte un procent pentru următoarele, fără a se putea depași 10%. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară și este calculat astfel: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale (n.r. județe) pentru toți competitorii electorali, și b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe țară și, pentru fiecare membru al alianței,începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.
 
În secţiunea „Documente”, puteţi consulta numărul de secţii din fiecare localitate, amplasamentul acestora şi străzile arondate fiecărei secţii de votare din judeţ.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii