Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:18 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezentarea candidaţilor PMP pentru Constanţa - entuziasm, convingerea unui rezultat bun la alegerile din 11 decembrie şi preşedintele Traian Băsescu (galerie foto)

ro

08 Dec, 2016 00:00 2996 Marime text
Partidul Mişcarea Populară Constanţa şi-a prezentat candidaţii la alegerile parlamentare din 11 decembrie în prezenţa preşedintelui PMP, Traian Băsescu, şi a conducerii locale. Preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, a dat cuvântul colegilor care deschid lista la Camera Deputaţilor, dar şi la Senat. 

Onaca, Turcescu şi Bistriceanu, oferta PMP pentru Constanţa! 

Candidaţii Partidului Mişcarea Populară la Camera Deputaţilor sunt: Turcescu Robert, Bistriceanu Magdalena, Coadă Sorin, iar, pentru Senat, Onaca Dorel-Constantin. Primul a vorbit Robert Turcescu, candidatul PMP pentru Camera Deputaţilor. El a declarat în faţa sălii pline de susţinători că „la Constanţa a întâlnit o căldură extraordinară a oamenilor, a colegilor de partid, a miilor de mâini strânse”. Turcescu este de părere că judeţul Constanţa este binecuvântat de Dumnezeu, cu un potenţial economic extraordinar, dar cu mulţi oameni foarte săraci. „Nu e firesc ca un judeţ între primele care contribuie la PIB-ul României să nu aibă astăzi o infrastructură pe măsura contribuţiei oamenilor de aici”, a spus Robert Turcescu.
 
La rândul său, Magda Bistriceanu, locul doi la Camera Deputaţilor, a spus că „se poate face politică şi cinstit, pentru oameni”. Dorel Onaca, cel care deschide lista la Senat, a afirmat că nu va avea linişte până când judeţul Constanţa îşi va recăpăta importanţa strategică şi s-a arătat indignat de faptul că instituţii importante cum sunt Direcţia Vamală sau Inspectoratul în Construcţii au sediile centrale la Galaţi, din cauza incompetenţei politicienilor care au condus Constanţa: „Constanţa este cel mai mare port din sud-estul Europei, care a ajuns să stea la mâna celorlalte judeţe, din cauza incompetenţei acestor aşa-zişi politicieni din ultimii opt ani”. 

„Program major de construcţie creşe şi grădiniţe” 

„Locomotiva” Traian Băsescu, omul care cunoaşte cel mai bine problemele României, a afirmat de la pupitrul întâlnirii electorale că PMP şi-a bazat campania pe adevăruri. În opinia sa, cele trei mari probleme identificate de PMP ca fiind probleme ce grevează viitorul României şi de care depinde şansa României în viitor sunt natalitatea, educaţia şi sănătatea. „Fără rezolvarea acestor trei priorităţi majore, România riscă să aibă un viitor greu de previzionat”, a spus Băsescu, el oferind celor prezenţi şi exemplificări în acest sens.
 
„Dacă ne referim la natalitate, pe toate evaluările specialiştilor, în 2050 România va avea 16,5 milioane de locuitori. Ceea ce, este limpede, ne va obliga la import de forţă de muncă - din Asia, din ţările arabe, din Africa. Soluţia aici este să redresăm trendul natalităţii. S-a făcut un lucru bun în ultima perioadă, prin revenirea la indemnizaţii pe timpul concediului de maternitate de 85% din ultimul salariu al mamei sau al tatălui, dar mai trebuie făcute câteva lucruri: primul, creşe şi grădiniţe. Degeaba îi dai mamei timp de doi ani 85% din ultimul salariu, dacă după ce şi-a terminat concediul de maternitate pleacă la serviciu şi nu are unde lăsa copilul. Înseamnă că-şi dă tot salariul pe o bonă. Degeaba îi dăm 85% mamei pe timpul concediului, dacă după creşă copilul nu poate fi dus la o grădiniţă sigură, pentru că, este clar, aici sectorul privat s-a limitat la a face o dezvoltare redusă, care nu acoperă nevoile familiilor tinere. Deci, pentru a stimula familiile să aibă copii, trebuie să declanşăm un program major de construcţie creşe şi grădiniţe. Vă dau un element: la 430 de copii cu vârste între 0 şi 3 ani, avem un singur loc în creşe. Ceea ce înseamnă că un program amplu de construcţie de creşe şi grădiniţe trebuie să-l lansăm imediat, dacă vrem să reversăm trendul natalităţii”, a precizat Traian Băsescu. 

„42% analfabetism funcţional şi 19,1% abandon şcolar”! 

În ceea ce priveşte educaţia, preşedintele PMP a subliniat două aspecte. „Ultima analiză pe sistemul de educaţie românesc ne arată că la nivelul copiilor cu vârstă de 15 ani avem 42% analfabeţi funcţionali. Asta înseamnă că acei copii citesc, dar nu înţeleg ce au citit. Din ce cauză? Din cauza modului cum este organizat sistemul, adică curricula neadecvată, pe de o parte, şi, pe de altă parte, profesorii nu renunţă la vechile metode de predare. Adică, în loc să organizeze o predare participativă, pur şi simplu ei merg, îşi recită 50 de minute lecţia, copilul ia notiţe, după care învaţă pe dinafară textele sau formulele şi el nu e obişnuit să judece”.
 
A doua mare problemă este, în opinia lui Băsescu, abandonul şcolar, care este 19,1%, procent dat de Institutul Naţional de Statistică acum două săptămâni. „Ne putem imagina cum va arăta România peste 20 de ani, când astăzi avem 42% analfabetism funcţional şi 19,1% abandon şcolar? Sigur, dacă la diminuarea analfabetismului şcolar avem varianta schimbării curriculei şi a modului de predare, pentru abandonul şcolar lucrurile sunt puţin mai complicate. De ce? De regulă, acest abandon are loc în familiile sărace şi cu mulţi copii. Care e indemnizaţia pentru un copil? 80 de lei. Cu 80 de lei o familie nu poate trimite copilul la şcoală. Este clar că trebuie să focusăm ajutoarele sociale pentru familiile sărace către copil. Să mărim alocaţia pentru copil şi o alocaţie de 450 de lei nu mi se pare deloc prea mare faţă de efortul unei familii de a trimite un copil la şcoală, al unei familii sărace. Mai mult decât atât, trebuie să condiţionăm punerea la dispoziţie a acestei alocaţii de prezenţa la şcoală. Și atunci, cu certitudine vom reuşi să diminuăm numărul de copii care abandonează şcoala”. 

„Niciun medic nu se poate perfecţiona cu 2.800 de lei pe lună” 

A treia mare problemă enunţată de Traian Băsescu o reprezintă sănătatea. Dacă vă aduceţi aminte, în urma raportului unei comisii prezidenţiale, am încercat introducerea unei noi legi a sănătăţii, în 2012. „Nu putem spera să avem sănătate, atât timp cât finanţarea spitalelor se face exact ca finanţarea şcolilor, adică în funcţie de zilele de spitalizare pentru bolnavi. Pe de altă parte, nu putem spera la un sistem de sănătate robust, atât timp cât un medic primar primeşte 2.800 de lei. Deci, trebuie să transformăm spitalele în fundaţii ale statului. Schimbându-le regimul de funcţionare prin statut de fundaţie, pot împrumuta bani, pot să-şi facă extinderi, pot să-şi facă dotări. De asemenea, pentru medici trebuie stabilit tarif. Nu poţi să plăteşti, aşa cum vă spuneam, un medic primar cu 2.800 de lei. Și atunci, trebuie stabilit: pentru o operaţie de apendicită, un medic încasează 100 de euro, pentru o operaţie pe cord deschis, încasează 9.000 de euro. Marile interese sunt ale producătorilor de medicamente, ale furnizorilor de aparatură medicală, şi nicidecum cele ale bolnavului”.

Obiectivul de ţară: unirea cu Republica Moldova  

Traian Băsescu a vorbit despre obiectivul de ţară al PMP - unirea cu Republica Moldova. Pentru atingerea acestui obiectiv, dacă va ajunge la guvernare, PMP va înfiinţa un minister al reunificării.

Alianţele postelectorale exclud PSD! 

În privinţa alianţelor, Traian Băsescu a explicat că nu se gândeşte la o alianţă cu PSD-ul. „Este exclusă această variantă, dar şi dacă ne uităm în partea dreaptă, aşa-zisă dreaptă, către liberali, acolo constatăm că doamna Gorghiu spune că nu va face niciodată alianţe cu PMP. A mai spus acest lucru, după locale, şi s-a prăjit. Vom vedea, pe noi ne interesează să obţinem un scor bun şi pe urmă discutăm. Dar trebuie să reţineţi că, în orice alianţă ne vom duce, condiţia noastră este ca funcţia de prim-ministru să revină PMP.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii