Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Robert Turcescu - „Voi lupta să aduc la Constanţa investitori şi voi dialoga constant cu autorităţile locale, indiferent de culoarea politică”

ro

07 Nov, 2016 00:00 12323 Marime text
Robert Turcescu candidează la alegerile parlamentare din decembrie din partea PMP Constanţa, el fiind pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaţilor. Fostul jurnalist Robert Turcescu ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre judeţul Constanţa şi, mai ales, despre lucrurile pe care vrea să le schimbe şi despre cele pe care doreşte să le îmbunătăţească în cei patru ani de mandat.
 
Programul de campanie al candidatului PMP cuprinde mai multe puncte, printre care se numără anularea impozitului pe profit pentru familiile de producători agricoli, subvenţii de 100% pentru lucrările de irigaţii din judeţul Constanţa şi subvenţii prin atragerea de fonduri europene, noi locuri de muncă, dar şi realizarea unei „şosele de coastă” pentru descongestionarea traficului auto pe litoral.

De ce aţi ales să candidaţi în judeţul Constanţa, domnule Turcescu?

Robert Turcescu: Pentru că este, fără doar şi poate, printre cele mai importante judeţe ale României din multe puncte de vedere: fie că vorbim despre potenţialul agricol al zonei, fie că vorbim despre industria turismului, de Portul Constanţa sau de centrala atomo-electrică de la Cernavodă, la care putem adaugă, chiar în fruntea listei, capitalul uman; toate acestea dau dimensiunea unui judeţ cu o importanţă geostrategică şi economică greu de egalat.
Iar eu nu mă tem să-mi asum responsabilitatea reprezentării în Parlamentul României a acestei zone!
 
În următorii ani, judeţul Constanţa va trebui să devină un punct de maxim interes atât pentru investitorii străini, cât şi pentru factorii decidenţi interni. Mă refer aici la alocări bugetare mai generoase, la investiţii în infrastructură şi la mai multe programe reuşite prin care să fie atrase fonduri europene. Aş adăuga ceva ca răspuns la întrebarea dumneavoastră: e judeţul „de suflet” al preşedintelui Traian Băsescu. L-am auzit de nenumărate ori vorbind cu drag despre locurile natale şi despre toţi anii petrecuţi aici, în Constanţa. Când mi-a propus să deschid lista de candidaţi PMP pentru Camera Deputaţilor în acest judeţ, n-am ezitat.

„S-a furat şi s-a distrus mai bine de 70% din sistemul de irigaţii din Dobrogea”

V-am văzut preocupat de soarta investiţiilor în agricultură din judeţ. Sistemul de irigaţii încă există, dar sunt puţini agricultori care îşi permit să folosească irigaţiile, din cauza costurilor foarte mari. Cum poate deveni accesibilă această procedură, fără de care nu prea poţi face agricultură decât de subzistenţă?

Robert Turcescu: E o situaţie cumplită şi, din păcate, are cam acelaşi tipar la nivel naţional. Dar în Dobrogea s-a întâmplat o… crimă: înainte de 1989, aici erau sute de mii de hectare irigate, reţineţi, sute de mii de hectare, iar reţeaua de sisteme de irigaţii avea 90.000 de kilometri. Ştiţi care e situaţia astăzi? S-a furat şi s-a distrus mai bine de 70% din sistemul de irigaţii din Dobrogea. Acum cinci ani am văzut imagini cumplite cu hoţi care săpaseră în pământul Dobrogei şanţuri de doi metri adâncime pe sute de hectare, smulgând, practic, reţeaua de irigaţii din pământ pentru a o vinde la fier vechi. Să adaug că România avea acum un sfert de secol peste trei milioane de hectare irigate şi azi are sub un milion? Ce se poate face? E nevoie de un program de ţară, da, da, nu e o vorbă mare, un program de ţară pentru agricultură modernă: absorbţie masivă de fonduri europene, sprijin guvernamental şi legi clare pentru fermieri şi agricultori. Iar în Dobrogea, să mă ierte Dumnezeu, dar când eşti aproape înconjurat de Dunăre şi de mare, să te vaiţi că nu poţi face irigarea pământului mi se pare de neimaginat! Au făcut egiptenii la Sharm el Sheikh terenuri de golf în plin deşert cu apă desalinizată din Marea Roşie, iar noi nu putem face agricultură în Dobrogea când avem şi Dunăre, şi mare?! Nu preţul apei este cea mai mare problemă, ci irigarea modernă, cu sisteme eficiente, prin „picurare”. Iar pentru aceste sisteme se pot accesa bani europeni.

Proiectele lui Turcescu pentru judeţul Constanţa

Aţi vorbit, cu ocazia vizitei de la Constanţa, despre investiţii şi crearea de locuri de muncă, despre atragerea de fonduri europene pentru construcţia de nave, despre realizarea unei şosele de coastă pentru descongestionarea traficului pe litoral. În termeni realişti, care ar fi priorităţile pentru acest judeţ ce pot fi realizate pe termen scurt şi mediu?

Robert Turcescu: Nimic nu se poate face de azi pe mine. Eu mă voi lupta să aduc la Constanţa investitori, mă voi lupta să pun pe masa Guvernului proiecte pentru acest judeţ şi, nu în ultimul rând, voi dialoga constant cu autorităţile locale, indiferent de culoarea lor politică, pentru a duce în Executiv şi în Legislativ doleanţele lor. Mă întrebaţi de priorităţi şi aţi enumerat câteva dintre punctele din programul meu pentru judeţul Constanţa, dar cred că foarte rapid se poate realiza reducerea la 5% a impozitului pe profit pentru activităţile turistice, la pachet cu anularea impozitului pe profit pentru familiile de producători agricoli.

Premierul Traian Băsescu ar rezolva problema spitalului regional pentru Constanţa

Constanţei îi lipseşte un spital care să deservească populaţia din regiune. Să nu uităm că pe timpul sezonului estival populaţia se triplează, iar actualul spital judeţean nu face faţă solicitărilor. Din păcate, judeţul nostru a fost şters din pix de pe harta acestor spitale, cu toate că există fonduri europene pentru realizarea a cel puţin trei unităţi medicale regionale în acest moment. Cum pot sprijini parlamentarii acest demers?

Robert Turcescu: Cred că e nevoie de un spital regional, dar cred, totodată, că e nevoie de o altfel de perspectivă asupra sistemului de sănătate. Consider că statul trebuie să permită cu mai multă deschidere participarea „privaţilor” la înfăptuirea actului medical. Nu e vorba de „privatizarea” sistemului sanitar, ci de asumarea unei realităţi deja existente: spitalele şi clinicile private sunt adeseori cu mult înaintea celor de stat atât prin prisma dotărilor, cât şi din perspectiva salarizării cadrelor medicale. Dacă statul ar şti să gestioneze eficient sumele uriaşe din bugetul Ministerului Sănătăţii, constănţenii ar putea avea un spital regional construit chiar în parteneriat public-privat. Dar cu personaje precum Raed Arafat în „sistem”, genul acesta de decizii curajoase nu vor putea fi luate prea curând. Eu voi lupta din Parlament să găsim totuşi variante de rezolvare.

Vreau să rămânem în sfera sănătăţii. Spitalul Judeţean Constanţa a fost spoliat de grupurile de interese, a fost externalizat, Secţia de Radioterapie a fost închisă şi pacienţii, puşi pe drumuri şi uscaţi la buzunare. Imaginaţi-vă, serviciul imagistic (banalele analize) a fost privatizat! Bugetul de la CJAS se evaporează în câteva zile, iar constănţenii sunt nevoiţi să scoată bani grei pentru sănătate. Constănţenii îşi doresc acces la sănătate în condiţii decente. Cum puteţi mişca lucrurile? 

Robert Turcescu: Cu Traian Basescu prim-ministru s-ar putea rezolva mai repede decât vă închipuiţi! Şi vă rog să priviţi cu mare atenţie această variantă. Dar, ca să vă răspund la întrebare, nu privatizarea unor servicii medicale este problema - dacă s-a făcut legal, ci felul în care se decontează serviciile medicale, bugetul alocat de CJAS. Acolo e buba! Dacă decuplăm de la ţeava cu bani din sănătate „băieţii deştepţi” care fură de ani buni, o să avem fonduri mult mai mari şi pentru constănţenii cu probleme de sănătate, şi pentru toţi românii. Să vă aduc aminte de scandalul Hexi Pharma şi de jaful făcut ani la rând de Condrea? Ştiţi câţi alţi Condrea mai sunt? Mult mai mulţi decât vă puteţi închipui! Iar unii dintre aceşti „băieţi deştepţi” se ascund în firme multinaţionale. Industria petrolului, a armamentului şi industria pharma sunt cele mai corupte, pentru că aici se învârt cei mai mulţi bani.

„PMP va intra la guvernare cu Traian Basescu prim-ministru”

După patru ani de mandat Turcescu, ce o să aibă Constanţa în plus? Trei lucruri.

Robert Turcescu: Nu prezic viitorul. Dar, dacă voi obţine votul constănţenilor, mă voi lupta pentru agricultura şi turismul din judeţ, voi ţine sub atenţia Executivului şi a Legislativului Portul Constanţa, pe care-l consider o zonă de o importanţă deosebită, mai ales în anii care vor veni, şi mă angajez să duc în Parlamentul României problemele din zonă pentru a găsi o cale de rezolvare a lor prin decizii legislative. Primarii şi Consiliul Judeţean sunt direct responsabili de rezolvarea celor mai multe probleme pe plan local, dar ei nu vor putea face tot ceea ce trebuie făcut dacă nu găsesc sprijin şi la nivel central. La mine vor găsi oricând uşa deschisă.

Aţi afirmat ca vreţi să rămâneţi în politică, ghidându-vă după vorba lui Iuliu Maniu că-n politică trebuie să faci compromisuri, dar să nu fie compromiţătoare. Vă întreb direct: PNL sau PSD, cu cine ar putea intra PMP la guvernare?

Robert Turcescu: PMP va intra la guvernare cu Traian Basescu prim-ministru.

Vorbiţi de schimbare. Pentru constănţeni şi români, în general, schimbarea a devenit un termen perimat. Ce înţelegeţi dumneavoastră prin sloganul „Punem în mişcare judeţul Constanta”?

Robert Turcescu: Vă contrazic politicos, dar categoric: schimbarea e necesară şi e obligatorie, nicidecum perimată! Chiar nu v-aţi săturat să batem pasul pe loc? Chiar nu v-aţi săturat să votaţi aceleaşi figuri obosite care au ajuns în Parlament în ultimii ani? Mişcarea la care ne referim noi se confundă cu ieşirea din tiparul „clasic” al omului politic născut prin clonarea lui Ion Iliescu. Îl ştiţi, e ăla care nu are curaj, zâmbeşte mult şi fără rost… E nevoie de implicare, de un altfel de portret public al omului politic. Eu nu vreau să ajung în Parlament că să dorm sau ca să fur. Am lucrat 23 de ani în mediul privat, mi-am atins toate ţintele pe care mi le-am propus din punct de vedere profesional şi material. Dar am doi copii şi vreau să-i văd bucuroşi că trăiesc într-o ţară democratică şi prosperă. Iar „mişcarea” despre care vorbim noi, cei din PMP, se confundă cu implicarea.

Ştiţi că există oameni care nu sunt de acord ca în judeţul lor să candideze stranieri. Acestor persoane cu drept de vot ce le transmiteţi? De ce ar trebui să voteze Constanţa candidaţii PMP pentru alegerile parlamentare?

Robert Turcescu: Nu candidez la o primărie din judeţul Constanţa, cel puţin nu la aceste alegeri. Candidez pentru un loc de deputat în Parlamentul României, iar din această postură, chiar şi pentru constănţeni, nu sunt un „stranier”: am scris zeci de anchete despre jaful făcut de administraţia Constantinescu - Mazăre şi am făcut cel puţin tot atâtea emisiuni de televiziune despre ceea ce se întâmplă în judeţ. Şi, ce ziceţi, cu doi constănţeni la conducerea PMP, mă refer la preşedintele Traian Băsescu şi la secretarul general Dorel Onaca, chiar credeţi că aş putea fi departe de problemele oamenilor din aceste locuri în anii care vor veni?

Traian Băsescu a spus că ar fi cel mai bun premier şi este în clipa de faţă propunerea PMP, poate că este normal să fie aşa. Nu vă întreb daca fostul preşedinte are competenţele necesare pentru a ocupa aceasta funcţie. Dacă aţi fi în locul preşedintelui Klaus Iohannis, cum aţi proceda? Aţi accepta provocarea cu Băsescu premier? Ce soluţie de bună guvernare aţi propune României?

Robert Turcescu: Nici n-aş sta pe gânduri: Traian Băsescu prim-ministru! E ca şi când ai avea în lot cel mai bun jucător din ţară şi, din raţiuni meschine, nu l-ai introduce pe teren. Traian Băsescu ar fi cel mai bun prim-ministru pentru România. Mi-au spus asta chiar şi cei mai înverşunaţi adversari politici ai preşedintelui pe vremea în care făceam emisiuni de televiziune. Sigur, o recunoşteau în pauzele publicitare, că la noi aşa e, ipocrizia atinge cote ameţitoare când vine vorba sa recunoaştem valoarea unui om de stat dintre cei foarte puţini pe care i-a dat România în ultimul sfert de secol.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii