Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

STS Sistemele informatice și de comunicații dedicate alegerilor vor asigura transparența votului

ro

10 Dec, 2016 17:58 1824 Marime text
Sistemele informatice și de comunicații dedicate alegerilor, dezvoltate și administrate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe parcursul procesului electoral de duminică, vor asigura transparența votului și nu vor afecta voința cetățenilor, susțin reprezentanții instituției, potrivit Agerpres.

Aceștia au dat asigurări sâmbătă că orice fel de informație care se va vehicula prin sistemele informatice ale STS va fi făcută publică, pentru alegerile din 11 decembrie fiind luate o serie de măsuri menite a asigura transparența procesului de vot.

Toate informațiile legate de participarea la vot și datele electronice din procesele verbale cu privire la rezultatul votării vor fi făcute publice în timp real din sistemele administrate de STS, fără intervenție și control, afirmă reprezentanții STS.

În fiecare din cele 19.000 de secții de votare va exista o tabletă, conectată la STS. Prin intermediul acesteia, se va realiza, pe de o parte, "citirea" cărților de identitate ale alegătorilor și, pe de altă parte, după ora 21.00, după închiderea secțiilor de votare, se va asigura filmarea procesului de transmitere a procesele verbale. Acestea vor fi completate electronic de către președinții secțiilor, asistați de operatori, urmând a fi trimise spre Biroul Electoral Central (BEC).

Procesele verbale provizorii se vor colecta, urmând ca acestea să fie făcute publice pe site-ul BEC abia la ora 00.00, la aceeași oră începând publicarea datelor din procesele verbale legale, scanate cu ajutorul camerei tabletei, date cu care se va opera în repartiția de mandate.

La sediul STS va funcționa un Call Center, unde, prin intermediul a 100 de calculatoare, se va păstra legătura cu operatorii din secțiile de votare și se vor remedia eventualele probleme tehnice, totul fiind jurnalizat și înregistrat. De asemenea, în teritoriu, vor exista centre de asistență, unde tehnicieni STS vor putea înlocui tabletele defecte, în acest scop fiind asigurate 1.000 de tablete de rezervă, în medie o tabletă la 200 de secții de vot.

Filmările realizate în secțiile de votare vor intra în posesia STS, fiind păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, acestea urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.

Totodată, reprezentanții STS au dat asigurări că instituția este pregătită pentru orice posibil atac cibernetic, acesta putând fi contracarat cu succes.



Sursa foto: incomemagazine.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii