Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:27 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a aparut sistemul de navigatie prin satelit Istoria sistemului de navigatie Beidou (foto)

ro

23 Sep, 2009 03:09 5804 Marime text

beidou.jpgPe 14 iunie, Wu conducea dinspre Zhengzhou, provincia Henan, către oraşul vecin Xianyang. Ca de obicei, folosea GPS-ul maşinii. „Am observat că nu funcţiona deloc, întrucât nu găsea sateliţii de care avea nevoie pentru a şti unde ne aflăm", a declarat Wu pentru Henan Business Daily. Din fericire, a ajuns la destinaţie cu ajutorul prietenilor, deşi i-a luat mai mult timp decât dacă ar fi folosit GPS-ul. Curând a aflat că în acea zi defecţiunea a afectat mai multe provincii. Problema apăruse după ce Statele Unite ajustaseră parametrii satelitului, iar unele părţi ale constelaţiei erau prea vechi pentru a mai funcţiona corect.

Deşi temporară, defecţiunea a afectat un număr mare de utilizatori chinezi, astfel că acum mulţi dintre ei încep să arunce o a doua privire asupra propriului sistem de navigaţie al ţării, numit Beidou, care înseamnă „Carul Mare".

În 1983, a fost avansat un plan de realizare a unui sistem independent de poziţionare prin satelit, compus din doi sateliţi. În 1994, guvernul ratifică programul Sistemului de navigaţie şi poziţionare a sateliţilor Beidou. China lansează patru sisteme de sateliţi Beidou, separat, pe 31 octombrie 2000, 21 decembrie 2000, 25 mai 2003 şi pe 3 februarie 2007. Ultima lansare făcută cu succes completează prima generaţie a sistemului geosincronic de navigaţie şi poziţionare a sateliţilor, care, iniţial, trebuia să fie doar un sistem regional de navigaţie. În 2003, când sistemul a devenit operaţional, Beidou 1 a transformat China în cea de-a treia entitate din lume care deţinea propriul sistem de navigaţie, după GPS-ul Statelor Unite şi Sistemul global de navigaţie prin satelit Glonass, al Rusiei.

Pe 14 aprilie 2007, China lansează în spaţiu Compass-M1, primul satelit în dezvoltarea noii generaţii Beidou, care îşi va îmbunătăţi capacitatea şi distanţa pentru a deveni un sistem de navigaţie şi poziţionare global.

Pe 15 aprilie 2009, China lansează Compass-G2, al doilea satelit din noua generaţie Beidou.

Până în 2020, programul sistemului Beidou va avea întreaga constelaţie poziţionată.

Funcţiile majore ale Sistemului Beidou

Sistemul Beidou oferă servicii de localizare în timp real, pe orice fel de condiţii climatice, pentru toţi clienţii din aria de acoperire şi mesaje de comunicare scurte, de până la 120 de caractere chinezeşti fiecare. De asemenea, acest sistem calculează cu precizie poziţionarea utilizatorilor, folosind tehnologie de ultimă generaţie.

Sistemul Beidou oferă atât servicii de localizare, cât şi de comunicaţii, ceea ce permite clienţilor să schimbe informaţii între ei fără a mai avea nevoie de niciun alt sistem de comunicaţii. Combinaţia dintre funcţiile de localizare şi de comunicaţii face sistemul mult mai potrivit pentru misiuni de salvare. Sistemul acoperă China, ţările învecinate şi regiunile fără zone moarte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • badila dan 24 Sep, 2009 12:08 Bravo chinezilor, sunt un popor care stiu ce vor.