Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:51 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alibi pentru Calimarea, fabricat la IGPR

ro

18 Sep, 2008 00:00 1058 Marime text

Politistul este acum cercetat de catre conducerea Politiei Romane

Ca replica la stirea difuzata de un post de televiziune local, in care cele patru asistente audiate ca martori in dosarul ce priveste ultima rafuiala dintre interlopi s-au plans ca au fost torturate psihic la interogatoriu, Gabriel-Sebastian Gheorghiu, fratele lui Cristel, si aparatorul sau, Laura Diaconu, au luat atitudine. Cei doi au demontat, rand pe rand, acuzatiile facute de asistentele care au fost de serviciu in noaptea agresiunii. Mai mult, doresc sa faca publice legaturile pe care Lucian Calimarea, capul bandei rivale, le are cu politia. Ca sa-i ofere acestuia un alibi, un politist de la SPR Bucuresti a falsificat un proces-verbal din care reiesea ca, la ora producerii agresiunii, Calimarea fusese amendat in Bucuresti. Trei dintre angajatele spitalului din Eforie, care s-au plans ca au fost "torturate", sunt Ionela Cocu, infirmiera la Sectia Ortopedie II, Daniela Santea, asistenta pe aceeasi sectie, si Mariana Tanase, asistenta in Sectia Urgente. Asa cum era firesc, toate au fost audiate in calitate de martori in dosarul in care Lucian Calimarea, To si Angel Lucian Straton sunt acuzati ca l-au taiat pe fata pe Aurel-Daniel Gurgu, cumnatul lui Gabriel-Sebastian Gheorghiu. Atacul s-a produs in momentul in care victima iesea din salonul in care, in acea dimineata, fusese internat cumnatul sau. Gabriel-Sebastian Gheorghiu si avocatul sau, Laura Diaconu, demonteaza, piesa cu piesa, toate acuzatiile formulate de cele patru asistente in fata camerelor de luat vederi. In primul rand, sustine aparatorul victimelor, angajatele spitalului din Eforie nu au ajutat cu nimic ancheta, desi erau de serviciu in noaptea respectiva, i-au vazut atat pe agresori, cat si pe victima, iar una dintre ele se afla la cel mult 30 de centimetri de locul in care s-a produs agresiunea. Exista chiar un martor, un pacient din spital, care la acea ora fuma o tigara in apropiere si care a vazut limpede cum una dintre asistente ii dadea afara pe cei patru indivizi care il atacasera pe Aurel-Daniel Gurgu. Este imposibil, in aceste conditii, afirma Laura Diaconu, ca cel putin acea asistenta sa nu fi observat trasaturile celor patru membri ai clanului Calimarea, care reusisera sa patrunda in spital ca la ei acasa. In cursul anchetei, asistentele au declarat insa ca nu pot preciza daca cei patru au fost autorii atacului, deoarece se aflau departe de locul producerii agresiunii. In al doilea rand, afirma Laura Diaconu, procurorul care a instrumentat cazul, Madalina Hira, a procedat conform legii, iar asistentele audiate ca martori au fost departe de a fi torturate psihic.

Incuiati in camera de garda

"Eu am luat parte la toate actele de urmarire penala si pot sa afirm ca procurorul nu a facut decat sa le puna in vedere ca trebuie sa declare in scris tot ceea ce au vazut in noaptea respectiva, iar daca se tem, li se poate asigura protectie. Nu este adevarat ca au fost amenintate, ci numai li s-a pus in vedere, conform procedurii prevazute de lege, ca trebuie sa declare adevarul, deoarece marturia mincinoasa este pedepsita de lege", declara Laura Diaconu. In ceea ce priveste acuzatiile facute de acestea, cum ca ar fi fost pazite de jandarmi ca niste infractoare pe tot parcursul audierilor, aceasta paza a fost garantata pentru siguranta lor, si nu pentru a le tine intr-o stare de stres sau sub amenintare. "Referitor la ultima acuzatie, cum ca li s-ar fi luat telefoanele mobile, este de remarcat ca aceasta este procedura prevazuta de lege. In momentul in care, la Eforie, li s-au luat declaratii, in vreme ce una din ele era audiata, celelalte o sunau pe telefonul mobil si ii dictau ce trebuie sa declare, pentru ca toate cele patru declaratii sa coincida. Motiv pentru care, in momentul in care au inceput audierile la Parchet, avand in vedere ca telefoanele mobile le sunau in continuu, li s-a pus in vedere ca trebuie sa le inchida si sa le puna pe masa", a precizat Laura Diaconu. La randul sau, Gabriel-Sebastian Gheorghiu afirma ca personalul medical din unitate a fost departe de a-si face datoria in noaptea respectiva. Imediat dupa ce Gurgu a fost taiat pe fata, asistentele si medicul de garda, Mugur Marinescu, l-au tras pe Gurgu in camera de garda si au ramas acolo incuiati timp de aproape o ora si jumatate. In tot acest interval, nu i s-a acordat primul ajutor, victima sangerand din abundenta. Mai mult, personalul medical este acuzat ca nu a chemat o ambulanta. Tot victima a fost cea care a apelat numarul 112. In final, vazand ca, dupa o ora si jumatate, ambulanta nu apare, Gurgu a urcat in autoturismul personal si a plecat catre spitalul din Constanta.

Locul faptei, spalat de asistente

Mai mult, pana la venirea politiei, asistentele au spalat tot sangele de pe jos, desi acela reprezenta locul unei fapte comise cu violenta si trebuia in amanuntime cercetat de oamenii legii, care trebuiau sa determine, in functie de modul in care erau dispuse petele de sange, unde a fost taiat Gurgu, modul in care a fost aplicata lovitura. Mai mult, desi victima declara ca a fost inconjurata de trei indivizi, in vreme ce al patrulea pazea usa unui salon, asistentele sustin ca atacatorii erau in numar de numai doi. Si, nu in ultimul rand, Gabriel-Sebastian Gheorghiu acuza lipsa se protectie a pacientilor in Spitalul Eforie. Desi la intrare este postat un paznic, desi pe usa este afisat clar un program de vizite, in intervalul orar 14.00 - 16.00, in toiul noptii, la ora 22.00, atacatorii au intrat ca la ei acasa in spital. Au intrebat unde este internat Gheorghiu si - culmea - au primit toate informatiile. Au pornit catre salonul nr. 9 si pe culoar au dat nas in nas cu Gurgu. Unul din ei s-a oprit in dreptul salonului 12, iar ceilalti trei l-au inconjurat. Au dat cu cutitul, apoi au plecat linistiti. Nici macar nu au rupt-o la fuga. Asistenta Daniela Santea, care era la 30 de centimetri de agresori, a vazut totul. A strigat la ei si a incercat sa-i scoata din spital, impingandu-i usurel de la spate.

Cine a dat telefonul pentru Calimarea?

Interesant este, insa, alibiul cu care Lucian Calimarea s-a prezentat la Parchet. Acesta a inmanat procurorilor un proces-verbal de amenda, semnat de un politist din cadrul SPR Bucuresti, din care reiesea ca, in noaptea respectiva, la ora 22.00 (ce coincidenta), el fusese amendat pentru viteza in Bucuresti. Fiind in Capitala, nu avea cum sa fie participant la atacul din Spitalul Eforie. Din nefericire pentru el, anchetatorii au procedat imediat la verificarea alibiului. Surpriza, s-a constatat ca martorul asistent, care semnase asa-zisul proces-verbal, nici macar nu fusese in Bucuresti in acea seara, iar carnetul din care fusese desprins procesul-verbal apartinea altui politist decat cel care semnase. Verificandu-se apelurile telefonice, s-a constatat ca acesta din urma fusese sunat de cineva din Inspectoratul General al Politie Romane. Mai mult, politistul caruia ii apartinea carnetul a declarat ca, in ziua respectiva, colegul sau venise si ii ceruse un proces-verbal. Fara sa intrebe de ce, ii daduse. Concluzia este simpla. Cineva din IGPR a dat un telefon pentru Calimarea, iar acestuia i s-a fabricat imediat un alibi. Se confirma astfel afirmatiile facute de ministrul Cristian David, ca indivizii din lumea interlopa au legaturi inclusiv in politie. IGPR sustine ca a declansat o ancheta interna pentru a stabili cine a dat acel telefon pentru Calimarea, dar este greu de crezut ca aceasta va fi vreodata finalizata.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii