Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniel Florea "Ei cu ei, la DNA"

ro

28 Oct, 2008 00:00 757 Marime text

Week-end-ul trecut a apartinut, fara indoiala, celor 14 democrat-liberali aspiranti la un mandat de parlamentar, care s-au lansat cu mare fast in fata a peste 1.000 de simpatizanti, in sala mare a Casei de Cultura.

Intr-un peisaj parca rupt din romanele de aventuri, PD-L-istii au lansat sambata, in largul scenei electorale, nava PD-L Constanta "Speranta". Echipati corespunzator, cu epoletii la vedere, toti cei 14 aspiranti s-au prezentat in fata electoratului drept "forta care s-a inrolat in lupta pentru protejarea constanteanului". Nu a lipsit din peisaj nici marele actor al scenei romanesti, Jean Constantin, care a depanat amintiri si replici din rolul Ismail, din "Toate panzele sus". "Sceneta", prin care PD-L-istii au iesit din comunul prezentarilor uzuale, a creat o atmosfera rupta din realitatea vremilor lui Caragiale: un pusti adus parca din secolul al XVIII-lea, fluturand o fituica, o "foaie pentru minte, inima si Constanta", si un pamfletar aflat la bordul navei ce tocmai se pregatea sa acosteze. Imbarcati la bordul "Sperantei", PD-L-istii constanteni s-au prezentat in fata electoratului cu un slogan nou, original, prin care spera sa aiba priza la public: "Ei cu ei, noi cu Voi!". Comandantul de cursa lunga, Mircea Banias, in prezent comandantul PD-L Constanta si candidatul la Senat in Colegiul 4, si-a luat in serios rolul de amfitrion, declarand cu sinceritate, la deschiderea manifestarii: "In PD-L Constanta am reorganizat lucrurile astfel incat acum suntem o echipa unita, puternica si pregatita. Pornim impreuna cu toate panzele sus! Avem o misiunea grea. Toti cei de aici trebuie sa instalam in Romania o guvernare care sa tina cu oamenii, sa trimitem acasa Guvernul Tari - Geoana". Vizandu-i direct pe cei cu care au fost parteneri la guvernare - PNL-istii, si pe cei care cred ca in scurt timp vor pune mana pe putere - PSD, democrat-liberalii constanteni mizeaza pe faptul ca "cinstea si profesionalismul lor vor invinge coruptia si incompetenta aliantei impotriva romanilor a PSD cu PNL! PD-L cu cetatenii, PNL si PSD cu ei insisi, cu propriile lor interese".

"Sa-i batem pana la 1, ca avem multa treaba la guvernare"

Toti cei 14 candidati, 10 la Camera Deputatilor, patru la Senat, si-au prezentat, rand pe rand, printr-un discurs care sa ajunga cat mai bine la urechile alegatorului, propriile planuri pe care le au pentru rezolvarea problemelor cetatenilor din colegiul in care candideaza. Cu discursuri dichisite, atent construite, in care fiecare s-a pus intr-o lumina buna, evidentiindu-si atuurile din perspectiva profesionalismului de care au dat dovada, aspirantii, vizibil emotionati, chiar daca pareau a fi intr-o mare familie, au adus, fiecare, argumente solide, pentru ca in mod indreptatit sa primeasca votul cetateanului. Tudorel Calapod, candidat in Colegiul 1 la Senat mizeaza pe proiectele pe care le-a dus la indeplinire in mandatul pe care l-a avut ca primar al Navodariului. Aducand in prim plan profesia pe care o are la baza, ofiter maritim, si pentru a descreti fruntile celor care nu intrasera in atmosfera manifestarii, Calapod le-a sugerat alegatorilor ca daca "merge masina, merge si marina!" Mai in gluma, mai in serios, Ionel Manafu, increzator in sansele sale, si-a exprimat dorinta ca, pe 30 noiembrie, trebuie "sa-i batem pana la 1, pentru ca la ora 2 sa fim si mancati si culcati, avem multa treaba la guvernare". Nici Senol Zevri, om care si-a recunoscut "lasitatile, minciunile si compromisurile", a pus semn de egalitate intre politica si minciuna, sforait, coruptie, considerand ca e timpul ca la conducerea acestei tari sa vina oamenii buni. "Va chem sa va dati o sansa voua insiva, va chem sa dati Romania pe maini bune". Scafandrul Dorel Onaca, aspirant la un nou mandat de senator, in Colegiul 2, cu o atitudine mult mai degajata, le-a atras atentia alegatorilor: "Pentru ca o nava sa ajunga in siguranta la destinatie, trebuie sa aiba un comandant bun - un echipaj unit, demn, loial - si il are, dar trebuie sa aiba si un scafandru la bord".

"Au confundat Camera Deputatilor cu una de dormit"

In acelasi ton umoristic, dar plin de rigurozitate si seriozitate, un alt candidat cu state vechi in echipajul PD-L, Titi Chirila, a declarat in fata simpatizantilor partidului ca busola sa a aratat intotdeauna eficienta si corectitudine, iar ca deputat nu va face ca ceilalti colegi, "care au confundat Camera Deputatilor cu o camera de dormit". "Cand Chirila promite ceva, se tine cuvant!", a declarat, in ropote de aplauze, aspirantul PD-L-ist la mandatul de deputat din Colegiul 4. Candidatul la Senat in Colegiul Uninominal 3, Daniel Florea, a parafrazat sloganul partidului, schimband "Ei cu ei, la DNA, noi cu voi, la guvernare". Florea este convins ca are o reputatie nepatata, declarand alegatorilor ca nu "intra in politica pentru a-si face un CV si o reputatie profesionala. Noi cu voi stim ca o lege se face pentru cei multi. Noi cu voi stim ca in Constitutie scrie ca nimeni nu e mai presus de lege si ca legea trebuie facuta sa fie simpla si clara. Ei cu ei, la DNA, noi cu voi, la guvernare!".

"N-am casca, n-am tarnacop, n-am secera. Am alt !"

Cel care a fost suparat, o buna bucata de vreme, pe administratia locala din Eforie vine acum in fata alegatorilor cu o oferta din care acestia vor avea numai de castigat. "Impreuna vom reusi sa eliminam aceasta culoare rosie care a invadat judetul", a spus Gigi Chiru. Rupt parca dintr-o piesa de teatru, cu un talent deosebit, candidatul din Colegiul 7 pentru Camera Deputatilor, Laurentiu Mironescu, nu are, precum ceilalti adversari politici, "nici casca, nici tarnacop, nici secera. Eu am alt inventar". Etalandu-si epoletii "pe care cei 35 de ani petrecuti pe mare de ultimele doua generatii ale familiei mele" ii dau dreptul sa ii poarte, candidatul are obiective clar stabilite, pe termen scurt, mediu si lung. "Pe 30 noiembrie aveti sansa ca noi sa fim cu voi, daca voi sunteti cu noi si votati echipajul Speranta" . Maria Stavrositu, candidat in Colegiul 10 la Camera Deputatilor, "face parte din categoria pasionatilor profesori de matematica". Politica sa ii vizeaza in special pe tineri, avand in prim plan crearea unui mediu social care sa le ofere acestora sansa unei dezvoltari socio-profesionale decente. "Politica, pentru mine, inseamna sa descopar minusurile, sa gasesc si sa descopar plusurile pentru ca sa obtin un rezultat excelent pentru noi toti".

Toate panzele sus!

Intr-un final, in acelasi ton teatral, Mircea Banias, comandantul navei "Speranta", le-a promis constantenilor ca "daca exista incredere, apele vor putea fi despartite". Iar Jean Cconstantin, actorul care l-a interpretat pe Ismail in filmul "Toate panzele sus", a incalzit atmosfera cu buna sa dispozitie si cu replicile caracteristice.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii